13-06-2025, 02:10 AM
(13-06-2025, 01:35 AM)Милослав Самарџић Пише: Ако говоримо о домицилном становништву, само она Комисије је објавила имена 60.000 убијених на територији данашње Србије, а има још више хиљада имена која се знају, а која они не прихватају. Да подсетим да је њихова процена за Србију 80.000. Ту је сад питање шта је била Недићева Србија, да ли и Банат? У Банату је убијено око 20.000 Немаца и већи број Срба, непознат за сада.Ма, добро... Не мораш се сад хватати за појам Шумадије, јер сам га ја узео у 18 вековном облику, кад је Шумадија била синоним за Смедеревски санџак, односно нешто ужи појам. Свакако је Београд део Шумадије, све до ушћа Саве у Дунав.
Шумадија није Београдски пашалук, он је био и преко Мораве.
Опет, да поновим, Немци су једно време у одмаздама стрељали и Србе из Источне Босне (који су урачунати у 60-70.000).
Да ли имаш неки посебан разлог што истичеш Шумадију? Знаш да нема тачне дефиниције докле је Шумадија. Формално, и БГ је Шумадија.
Делује да је боље посматрати целу земљу. Срби у целој земљи и укупно грађани целе земље (укључујући Русе убијене у Словенији, чак и ако нису добили држављанство у међувремену, а требало би да јесу). Укључујући и геноцид над Италијанима.
Ово ми делује као да си питао да ли је током и После Првог светског рата више Руса погинуло од Немаца или од бољшевика.
Дакле, мислио сам на Недићеву Србију, без Баната и без Новог Пазара и Косовске Митровице, који су само формално били део Недићеве Србије, а конкретно су били под немачком директном окупационом управом.
Дакле, Недићева Србија....
Највећи је ту спор, као што си нагласио, разврстати све оне који су довођени из других делова Краљевине Југославије у Недићеву Србију и ту убијани. Посебно када су егзекутори били Немци, јер је тих случајева било много, али и комунисти су довлачили људе у Београд из других крајева, ван Недићеве Србије, да би у Београду били убијени.
ПС што се тиче Русије, не заборави да на Брест-Литовски мир. Тек после тога су бољшевици поубијали силне Русе. Дакле, кад Русија више није била у Првом светском рату. Несумњиво је да су до тада више убили Немци.
Дакле, ако се докаже да су на подручју Недићеве Србије (без Баната, без Новог Пазара и без Косовске Митровице са околином) комунисти убили више Срба и другог домицијалног становништва од немачког окупатора, онда су Срби јединствени случај у Европи - више домицијалног становништва убили су "ослободиоци" од окупатора.
Мислим да се овом питању, које толико деценија леже неиспитано до краја, мора посветити не само дужна пажња, него се упрегнути што већи број историчара да се то питање разреши.