03-07-2025, 09:55 AM
Био је један од значајнијих учесника у Првом српском устанку. Рођен је у селу Штитар, код Шапца. Његово презиме није познато. Био је веран Милошу Обреновићу, и често је убијао људе којима Милош Обреновић није веровао. . Носио је титулу Kнез Мачве и Поцерине.Значајну улогу у обављању деликатних задатака у то доба имали су Милошеви момци, на чијем челу је дуго био Сима Милосављевић Паштрмац, човек од Милошевог највећег поверења. Момци су били оружана пратња задужена превасходно за његову личну безбедност, али их је Милош користио и за ухођење службеника Kнежевске канцеларије и појединих нахијских и кнезова Народне канцеларије. Најповерљивије момке користио је и за ликвидације својих противника. Тако су, по његовом налогу, наш јунак и Вуле Глигоријевић у јуну 1816. године, у владичанском конаку у Шапцу, убили владику Мелентија Никшића.
Неки од ових момака, као што су Вуле Глигоријевић, Тома Вучић Перишић су, као награду за извршавање оваквих задатака, добијали важне положаје. Значајну улогу међу кнежевим момцима имали су курири. Они су преносили Милошева тајна писма повереницима у иностранству, српским делегацијама у Цариграду и обрнуто. Били су то веома опасни задаци.
О коме је реч?
Неки од ових момака, као што су Вуле Глигоријевић, Тома Вучић Перишић су, као награду за извршавање оваквих задатака, добијали важне положаје. Значајну улогу међу кнежевим момцима имали су курири. Они су преносили Милошева тајна писма повереницима у иностранству, српским делегацијама у Цариграду и обрнуто. Били су то веома опасни задаци.
О коме је реч?
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић