02-12-2025, 09:50 PM
(02-12-2025, 06:59 PM)Милослав Самарџић Пише: Само не верујем да је бродић, требало би да је ратни брод.
Четник који је био на броду причао ми је да их је натерала немачка подморница. Није било бомбардовања.
На другом ратном броду био је Бјелајац, он не стигао до саветника. Југ Италије био је циљ једнима и другима. Пошли су са острва Мали Лошињ.
Бродић или ратни брод не знам.
Евакуација је вршена са острва Крк пред Немцима, а са Лошиња пред комунистима. Са Крка једно пловило је успело да се пребаци у Бари савезницим (п.пук. Славко Бјелајац, рез. пук. Младен Жујовић, Радмило Грђић и др.). Друго пловило са Крка (кап. Р. Мандић и др.), дејствовањем из немачких авиона завршило је како сам ономад изнео. Е сада и са Лошиња су успела два мања пловила да се пробију и евакуишу, а највећи број око 500 ликвидиран је на најмонструознији начин ( и жене и деца који су кренули са четницима), а налазили се у паробродима Макарска и Буон Падре. Ово последње, кроз биографије пор. Антона Шустара и кап. Крешимира Вранића, описано је у књизи Витезови Карађорђеве звезде ЈВуО 1941-1945.
Остаје, за сада, дилема да ли је можда кап. Р. Мандић био у једном од она два мања пловила која су се пробила са Лошиња.