Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ЧЕТНИЦИ СА МАЊАЧЕ

Помаже Бога!
Поштовани пријатељи први пут сам на овом форуму .

Интересује ме да ли постоје било какви подаци,информације,слике,књиге и слично о четницима са Мањаче и села око Бањалуке , која су била четничка,на примјер Горња Пискавица и многа друга села која гравитирају Змијању и Мањачи ?

Било каква информација би ми добро дошла.
Унапријед захвалан , велики поштовалац
Четничког Покрета из Бања Луке , Република Српска
Одговори

Овде има формација, то је Босанско-крајишки корпус:
http://www.pogledi.rs/formacija-jugoslov...43-godine/
Не верујем да још нешто имамо на сајту.
Одговори

Није Босанско-крајишки али може да послужи.

https://www.pogledi.rs/srednjobosanski-korpus/

Фебруар 1942, Западна Босна. Десно је Владимир Вулин, устаник од 1941. Касније је припадао Бригади “Мањача“. После рата је робијао, објавио је роман “Мањача“. Умро је у Бања Луци 1997. године.

[Слика: 0029-10.jpg]

Ево овде има још једна што сам раније качио.

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-najle...e?page=121

Брада и Романија боље познају литературу која се односи на тај крај. Smile

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(22-07-2017, 03:44 PM)Змијање Пише:  Помаже Бога!
Поштовани пријатељи први пут сам на овом форуму .

Интересује ме да ли постоје било какви подаци,информације,слике,књиге и слично о четницима са Мањаче и села око Бањалуке , која су била четничка,на примјер Горња Пискавица и многа друга села која гравитирају Змијању и Мањачи ?

Било каква информација би ми добро дошла.
Унапријед захвалан , велики поштовалац
Четничког Покрета из Бања Луке , Република Српска

Да ли имаш књигу ''Мањача'' Владимира Вулина?
Чланке Вукашина Марчетића?
Одговори

Имам књигу Владимира Вулина , и познате су ми ове фотографије , само сам то до сада и пронашао на интернету. Вјерујем да је неко писао о Четницима са Мањаче . Само треба до тога доћи. Хвала вам на горе написаним информацијама.
Одговори

У једној књизи објавио сам чланке Вукашина Марчетића, у књигама ''Дража и општа историја...'' помињем их ту и тамо, али свакако не колико би требало, јер је јединица била велика. Нису имали радио станицу, а радио преписка ми је главни извор. Код њих је био Дражин делегат са станицом, али повремено.
Одговори

(23-07-2017, 12:10 AM)Милослав Самарџић Пише:  У једној књизи објавио сам чланке Вукашина Марчетића, у књигама ''Дража и општа историја...'' помињем их ту и тамо, али свакако не колико би требало, јер је јединица била велика.

Митра Тривунчића?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(23-07-2017, 09:22 AM)Николај Пише:  
(23-07-2017, 12:10 AM)Милослав Самарџић Пише:  У једној књизи објавио сам чланке Вукашина Марчетића, у књигама ''Дража и општа историја...'' помињем их ту и тамо, али свакако не колико би требало, јер је јединица била велика.

Митра Тривунчића?
Да. Smile
Одговори

Дијелови мемоарских записа Митра Тривунчића објављени су у књизи "Разговори са равногорцима, 2. том". аутора Милослава Самарџића. Међутим, како је у књизи наведено, цијели мемоарски записи су објављени у часописима "Равногорска мисао" и "Сувобор". Занима ме на који се начин могу добити наведени мемоарски записи и има ли неко поменуте часописе? Поздрав за све на форуму.
Одговори

Објавио сам све што сам имао, тешко је наћи комплете...
Одговори

(22-07-2017, 05:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да ли имаш књигу ''Мањача'' Владимира Вулина?
Чланке Вукашина Марчетића?

Има ли негдје на нету ова књига "Мањача" Владимира Вулина? Покушао сам је пронаћи али нема је ни у једној библиотеци у РС и Србији.
Одговори

Зна ли неко од ових бањалучана гдје сахрањен Вулин и да ли је умрла Радићева ћерка -Нада Радић (1944).
Одговори

(27-11-2023, 12:40 PM)Ocaus41 Пише:  Зна ли неко од ових бањалучана гдје сахрањен Вулин и да ли је умрла Радићева ћерка -Нада Радић (1944).
,,Упокојио се 1997. год. и сахрањен је на гробљу “Свети Пантелија” у Бањалуци.Припадник пука”Мањача” и члан главног штаба Крајишког корпуса ЈВуО. После рата, заједно са својим оцем Мирком, мојим дедом, упућен на издржавање вишегодишње робије у Зеницу. После рата је радио у настави-професор српског језика, а написао је и неколико књига."

Предраг Вулин , синовац Владимира Вулина
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним