05-01-2026, 01:09 AM
(05-01-2026, 12:21 AM)Краљевина Шумадија Пише: Митићу, у суштини о Радомиру Милинковићу Џеку се мало зна. Толике године се понавља ово име и презиме, а оно је лажно. Џек, врхунски обавештајац користио је ово лажно име. Под овим именом и презименом у Београду су живела само 2 човека и ниједан од њих не може бити Џек. Око Џековог чина права збрка, а у ствари нема га у Службеним војним листовима тотално. Нема га ни у Ист. архиву, ни кроз четнички, ни кроз Недићев део. Нема га ни у унапређеним или одликованим у ЈВуО. Уз увек одређен опрез и спремност да се изнесе супротан став, мислим да је реч о РАДОВАНУ М. МИЛИНКОВИЋУ, који је користи толико помињани псеуд. Радомир Милинковић Џек.
Наиме књигу: "Шпијунажа света кроз векове" (а не Шпијунажа кроз векове), аутора Richard W. Rovan, 1938. превео је Радован М. Милинковић.
Ко је он био ? Рођен је 29. 7. 1907. у Гацком, од о. Митра и м. Ђурђије. Најв. је као дета са оцем био у САД, неколико година. У Србији је положио испит за чин акт. пеш. п.поручника 1932. и већ сл. године одређен на службу у ђенералштабном одељењу Министарства војске и морнарице, и ако није имао свршену НШВА. Потом, 1937, унапређен је у чин акт. пеш. поручника и 1939. одликован је Медаљом за војничке врлине. А онда, по својој молби, стављен је у пензију Указом Ађ. Бр. 2301, од 29. јан. 1940. Радован се 1939. венчао са извесном Оливером, која се од 24. маја 1943. пријављује засебно. Радованова последња пијава у Београду била је од 8. нов. 1944. на адреси Мајке Јевросиме 16, још увек у власништву мајора ЈВуО Светозара Милојевића (писао сам скоро о њ. на биографије четничке).
Не знам да ли се Ристановић бавио Џеком у књизи Београдски равногорци.
Изгледа да си у праву. Комунисти га у листу "Борба" зову Радован Милинковић. То сам сад видео у Ивановом британском досијеу. Само што сам мислио да су му погрешили име, а како кажеш, псеудоним му је Радомир Милинковић Џек.
![[Слика: Untitled.jpg]](https://i.postimg.cc/hvPDK0Dy/Untitled.jpg)
Британци су подвукли имена Џека и Ивана, знали су да су ова двојица радила против Немаца, а ово је само новинска пропаганда како су комунисти представљали Дражине четнике.
Морам да прелистам Ристановићеву књигу да видим да ли је помињао Џека.