Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Сенке над Балканом - Серија

Критика серије коју је изнео један Твитераш

Одгледао сам целу трећу сезону „Сенки над Балканом“. Утисак ми је као да сам гледао мешавину „Peaky Blinders“, „Црне свадбе“ и неког партизанског филма. Серија јесте гледљива, али прилично предвидљива. Покушај да се подигне контроверза кроз секс и насиље делује слабије него у претходним сезонама.

Музика је и даље на високом нивоу. Ликови су углавном остали исти, без већег развоја. Горан Богдан одличан сигуран и уверљив у својој линији. Чак је и Биковић као Тито пријатно изненадио. Најупечатљивија сцена на крају је разговор између Валтера и друга Феликса. (Тито-Голубић)

Линија са Маријом Оршић је изгубила ону окултну тежину и мистику коју је раније имала. Нацисти су приказани мекше него што би се очекивало, док су усташе готово занемарене, осим кроз Степинца. Милан Стојадиновић је добро представљен и његова улога је коректно изнесена.
Одлична паралела о томе да ми Срби живимо за изборе или кроз изборе.

Драги Јовановић и Космајац су карикирани као сељачине и глупаци, док су комунисти приказани као лепи, млади и паметни. Жандари делују промудрено, а чини се да серија прави паралеле са савременим дешавањима у Србији, уз доста скривених порука које се могу тумачити на разне начине. (Студентске демонстрације)

Генерално, Срби су приказани као примитивци, Влахиње као мистичне и курве, док су Енглези и Американци представљени као нека врста свезнајућих фигура. Руси стандардно. Јевреји добричине које помажу локалној заједници и желе да сачувају свет од нациста.

Милан Марић делује као да у свакој улози игра себе и овде није дорастао улози главног негативца. С друге стране, Андрија Милошевић је одиграо изнад очекивања. Занимљиво да већина женских ликова се константно понижава или их јебу. Ону малу глумцу мало мало неко јебе у неком филму или серији, заборавио сам како се зове.
Ди Мајо сликар (Бенчина) изено одлично улогу као и мали Јанкетић.

На крају, остаје упечатљив моменат када се Бјели обраћа Тито, са идејом да му је потребан за промену и да „растера све сенке над Југославијом“.

https://x.com/SiggySwans/status/2038169296203915526

Извор: Гилти Сигурдсон
Одговори

Поруке У Овој Теми

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним