11-06-2026, 10:22 PM
(10-06-2026, 06:47 PM)Алекса Пише: Након дужег полемисања, закључио сам да је Зора ипак била партизанка. Учествовала је у борбама у Србији (Нова Варош, Ужице) све до касне '42 или ране '43, не зна се тачно. Тада је остала у другом стању и морала је да оде у Пљевља код њених да се стара о дјетету. Код Италијана се уписивала, а они је нису дирали.
У пролеће 1944 Маца је дошао са "четничком дружином" да је одведе у поноћ. Не знам колико их је било али није био сам. Маца је рекао Зорином оцу да оће само на испитивање да је води а отац, Раде, се наљутио јер је знао да ће вјероватно да је убије и молио је да он пође са Мацом. Када ју је одвео никад није више виђена. Никад није нађен леш а знамо да је стријељана из комунистичких извора. Очевидаца ликвидације није било јер је убијена исте ноћи негдје у шуми. Да је она била партизан је изостављено из усменог описа догађаја, сада разумијем што је убијена. Занима ме оно што је Перун рекао о погибији капетана Јеловца? Исто ме интересује.. на неким сајтовима на интернету спомињу се "градови који су четници ослободили од немаца" који цитирају Самарџића као извор (попут овог: https://www.in4s.net/istorijska-prevara-...-partizani) и наведена су Пљевља септембра 1944.. занима ме ако знате шта више о тој битци.
Нисам наишао на пример да је нека жена убијена зато што је била партизанка.
Такве би пуштане или уз укор, или уз шамар (Дангић).
У Новој Вароши је у зиму 1941/42, све до априла отприлике, била јака концентрација комуниста, укључујући и њихове руководиоце. Радили су грозне ствари. Уредник ''Златарских новости'', сада у пензији, показивао ми је кућу у којој је једна партизанка скувала у казану свог пасторка, на пример. Иначе то сам прочитао у Краковљевој књизи, па сам га питао је ли тачно.
Било је правило да се убиства и мучења испитују. Слати су дописи у јединице на чијем су терену они за које се знало. Наравно, не значи да је Зора у томе учествовала. Можда је неко приметио у некој од тих група. Можда је и лажно оптужена.
Могуће је да зна детаље овај новинар у пензији - али, можда би било боље да се не распитујеш даље.
Углавном, то је била тешка секта и кад та секта оптужи установу попут СПЦ, практично 100% оптужба је нетачна.
За ослобођење Пљеваља боље да питаш Божу. У сећању ми је да је била симболична борба - Немци су се повлачили. За разлику од нпр. Лазаревца, где је била баш крвава борба (исто септембар 1944).