29-09-2014, 09:39 PM
(29-09-2014, 08:55 PM)Милослав Самарџић Пише: Хм, па ако је исто, зашто ме питате да ли знам шта је то транспозиција? Чини ми се да малочас описасте транспозицију као посебан систем шифровања: ''Систем транспозиције је метод шифровања заменом места словима. Коришћењем истог метода два пута значајно се повећава сигурност. Четници су је користили од 42-е, а од 43-е су је користили двоструко.''
Питам вас из простог разлога што видим да не разумете.
На моју реченицу да су почели да користе транспозицију 42-е, ви одговарате са
"Иначе, четници су дуплу шифру увели 1943, чини ми се у јесен, а не 1942."
Надам се да смо ово разјаснили.
(29-09-2014, 08:56 PM)Chicot Пише: Нисам сигуран да могу да разбистре ситуацију претпарачке приче из доба (ауто)цензуре, па их не преферирам претерано.
За ову прву - не кажем, ако ми допадне шака није искључено да је порочитам. Било би занимљиво упоредити са партизанским и другим изворима из ратног периода, што се каже, "са лица места". Из које је године?
Књиге су сасвим пристојне, две су из 76-е, новије из 81-е.
Исповести доста варирају по квалитету, али дају добар увид у шароликост састава и тешкоће при раду.
Стручна књига је сасвим у реду. Наводи организацију и средства везе, мане и тешкоће при раду, као и да су их Немци слушали. Занимљиво да се нешто претерано не хвале као неки данас да су имали непробојну шифру, иако њихова то јесте била.
Видећеш да је објективнија од неких новијих радова.