05-10-2014, 02:45 PM
Nije mi poznato ime Blagoje Hristanović, a ni selo Jašići. Raspitaću sem moguće da je je to okolina Prače, mada ne znam kako se on vezuje za Kasindol, relativno je daleko, a moguće da je Hristanović i aktivni oficir. Vjerovatno Stefan Lušić je isto što i Stjepan Lučić. Evo da dam neke podatke o Stjepanu. Stjepan Lučić je bio predratni privrednik i jedan od najbogatijih ljudi predratnog paljanskog sreza. Imao je svoju pilanu. Rat ga je zatekao na funkciji predsjedika Opštine Pale. U toku rata je bio komandant Trebevićkog odreda (nisam siguran, kako se baš formacijski nazivala njegova jedinica), sa komandom u selu Luke, gdje je pored komande, bilo i administrativno sjedište slobodne opštine Pale. Pored toga, u selu Luke je u toku rata 1943.g. izgrađena i crkva Sv. Proroka Ilije. Crkva je 1956.g. srušena po naredbi ondašnjih vlasti, jer se narod okupljao kako su oni smatrali oko četničke tvorevine. Nakon rata Stjepan se sa grupom četnika krio do kraja '46, ugalvnom na platou između Pala- Jahorine, Sarajeva-Trnova, Podgraba -Kasnidola. Čuvao ga je narod tog kraja i mnogo propatio zbog toga. Po mojim saznanjima otkriven je sa svojom grupom na lokaciji Gnjile Bare gdje su od strene udbe (ozne) iznenađeni i pobijeni. (Gnjile Bare je kotlina ispod sadašnjeg hotela Vučko na Jahorini. Znači, kada se dolazi na samu Jahorinu,to je kotlina koja se produžava sa prve velike serpentine, (prva osmica)). Ne zna se gdje mu je grob, ni njemu ni njegovim pratiocima.
Pomenuta crkva na Lukama je ponovo izgrađena u toku posljdenjeg rata i narod je redovno posjećuje, a u nedjelju po Ilindanu tu se održava veliki narodni zbor.
G. Samardžiću vjerovatno da postoji negdje još podataka. Iz priča mi je poznato da je ta jedinica bila po Momčilovićvom komandom, da je otprilike za južnu stranu Sarajeva bila ono što je za sjevernu bila jedinica Sava Drerikonje. Poznato mi je da su išli na Kalinovik, što sam našao negdje se pominju kao Trebevićki četnici, poznato mi je još da su išli na Šekoviće. da su na Lukama i okolnim selima jedno vrijeme bili Bilećani, da je bio Bodiroga na toj tertoriji.....
Pomenuta crkva na Lukama je ponovo izgrađena u toku posljdenjeg rata i narod je redovno posjećuje, a u nedjelju po Ilindanu tu se održava veliki narodni zbor.
G. Samardžiću vjerovatno da postoji negdje još podataka. Iz priča mi je poznato da je ta jedinica bila po Momčilovićvom komandom, da je otprilike za južnu stranu Sarajeva bila ono što je za sjevernu bila jedinica Sava Drerikonje. Poznato mi je da su išli na Kalinovik, što sam našao negdje se pominju kao Trebevićki četnici, poznato mi je još da su išli na Šekoviće. da su na Lukama i okolnim selima jedno vrijeme bili Bilećani, da je bio Bodiroga na toj tertoriji.....