05-11-2014, 08:06 PM
(05-11-2014, 12:32 PM)Громовник Пише: Црногорци су умирали од тифуса, јер су били угојени.
Оваквим коментариме не би требало да буде места овде. Ово је врло цинично, а ради се о људима који су страдали у "Босанској голготи". Иначе, о тифуса су умирали и четници из других крајева земље, не само из Црне Горе.
Цитат:Ђуришић је издао на крају и то је чињеница. Жао је мени њих (посебно Херцеговаца), али такође је чињеница да је Павле одбио да стане под команду Драже и да је пришао Дрљевићу (без обзира на разлоге). Сигуран сам и да нису са њим били рањеници и цивили да би исто тако кренуо за Словенију.
Ово је делимично тачно. Гледано тако Павле се одвојио од Драже још много раније. Проблем је у принципу што ђенерал Михаиловић то одвајање није прихватио, него је и поред јасне ситуације са Ђуришићем покушао да нађе заједнички језик. Јасан је мотив тог покушаја, али питање је да ли је требало тако. Што се тиче приласка Дрљевићу, сви знамо да је то учињено под притиском ситуације. Павле је са својим јединицама ако се не варам покушао два или три пробоја из окружења и тек када није успео, пристао је на преговоре и сви знамо како је то завршило. Далеко од тога да је Ђуришић био безгрешна личност. Писао сам већ о томе. То су они људи који у ратним ситуацијама испливавају у одређеној средини на површину као народне вође. Ђуришић, Ђујић, Дангић, Јевђевић, итд. То је једна иста линија људи, који су у критичним данима за српски народ одиграли битне улоге у одбрани народа, али исто тако показали се недораслим неким каснијим изазовима.