10-11-2014, 07:39 PM
(07-11-2014, 10:19 PM)Felix Пише:(07-11-2014, 01:13 PM)ЛукаЛоко Пише: Западне земље су заиста при распада СФРЈ-е одмах подржале Хрвате, западни интелектуалци су им стали у подршци толико да су неки од њих бранили хрватски народ и по том питању и било је чак случајева срамљивог умањивања броја убијених Срба.
Не него ће да подрже Милошевића комунисту. Ово је пример уобичајене и нашироко присутне заблуда да је Запад подржавао Хрвате а "мрзео" Србе. Није Запад мрзео Србе већ оно што је тада Србија са Милошевићем на челу представљала - бастион комунизма на Балкану. За Запад је све остало било мање зло, па и хрватски национализам који се интернационално легитимисао као правична одбрана од "србо-комунизма" или "југо-комунизма". На жалост, били су у праву што се тиче тог србо-комунизма.
То питање није баш тема топика, па можда би било боље да се то пресели на друго место, па видим да је дискусија отишла даље.
Ипак да одговорим Феликсу:
Да ли морамо мислити да су јевреји Бернар-Ханри Леви и Глуксман и јеврејка Олбрајт имале добре намере када су подржали Хрвате и Туђмана када тај човек рехабилитовао усташе па су хтели бранити суседне земље од „србо-комунизма“? Онда је ли исти Леви такође добронамеран сада када подржава Мајданце и жели да их брани од „Путинове“ Русије? Да ли је актуелна Русија комунистичка?
Не знам за тебе, али ја сам то доба доживео и сећам се тога када су западни интелектуалци афирмативно причали о Словенцима и Хрватима јер „припадају средњоевропској цивилизацији“, док –цитирам оно чега се сећам- „Срби су непосредно прешли од Отоманског царства до комунизма и зато не знају за демократију“.