22-11-2014, 11:28 PM
Да, то је слика пројектованог храма и како сада изгледа. Радови се приводе крају и даће Бог да се кости мученика достојно сахране 9. августа. Пребиловачки новомученици су канонизовани у мају ове године за 9. август. А 6. август је датум када су усташе побацале пребиловачку нејач у Шурманачку јаму. Идућег лета ће бити пренос моштију мученика. Око наводног појављивања Госпе пар речи. Чиста лаж католичког клера са Међугорја. Наводно на небу се појавила Госпа и то изнад брда са чије је друге стране јама и то на 40-годишњицу бацања нејачи. Мало јуче. То тада је Широки био обична вукојебина у суровом херцеговачком кршу. Јавна је тајна да је та појава Госпе било заправо исијавање костију побијених. Знајте колико је сати када то светилиште није признао ВАТИКАН. Да напоменем једну важну ствар у вези Шурманачке јаме. Усташка гамад је бацала Србе пре и после пребиловачке нејачи. Обично су скидани Срби са возова на релацији Сарајево-Мостар или су довозили из других крајева НДХ. Процене се крећу да је нађено око 1.500 жртава. На 200-300 метара од јаме се налази једна безимена. Само је 1946. године одржано православно опело над јамом због чега су усташке власти у Чапљини подивљале и прогањале Пребиловчане који су преживели покољ. Свачега је ту било. Од затвора до отпуштања са посла. Јама је забетонирана 1961. године као и већина и строго је било забрањено одлазити на исту наводно зарад братства и јединства. Мало јуче. Циљ је био прикривање усташких злочина као и пребацивање већине херцеговачких усташа код комуниста крајем 1944. године. Пар речи око вађења костију из јама. Поднешен је захтев 1989. године за отварање јама али усташке власти нису дозвољавале. Било је годину дана надгорњавања док Срби чапљинске општине нису запретили демонстрацијама. Усташке власти су се уплашиле тога па су одобриле као преко оне ствари али нису дале динар за радове. Све су то Срби платили и обезбедили средства за рад. Отворено је 13 јама са обе стране Неретве док су многе у западној Херцеговини остале неотворене до данас. Тачно је што кажеш да је нађено више од 4.000 земних остатака. По броју жртава предњаче Шурманачка јама и јама на Бивољу Брду. Око 1.500. У Шурманачку јаму је бачено мојих 42 Булута а у јаму на Бивољу Брду мамина два стрица. За то нема ни заборава а поготово опроштаја. Не могу им опростити чукунбабу Стану никада. За то време у Пребиловцима се убрзано градила спомен костурница док су кости почивале у Дому културе. Прилог су дали сви Пребиловчани из села и они у расејању, укључујући моју бабу. Кости нису ни годину дана почивале у миру када су локалне чапљинске усташе са Сплићанима минирале и уништиле костурницу као и целе Пребиловце. Али су се Пребиловци подигли као феникс из пепела усташама у инат. Ја стално и отворено пишем о усташким крволоцима, јамама, њиховим фратрима кољачима, злочинима и све што је везано за Чапљину. Покушавали су да ми сруше два профила на ФБ баш зато што сам чачнуо у осињак. Боли их истина па су ме зато усташе из Чапљине ставиле под надзор и распитују се да ли и када одлазим у Пребиловце. Усташке гамади се не плашим уопште. Док ми год срце ради, увек ћу лајати на усташку и црвену гамад.
Част ти свака Гацко равно кад си чисто православно