06-12-2013, 01:45 AM
(05-12-2013, 04:13 PM)Нимбус Пише: "Који су ти извори за бројке других народа у Вермахту у чланку који си поставио?"
Укрштени. Све што је по том питању могло да се нађе на интернету. Негде пише да је у ЅЅ било 40.000 добровољаца Холанђана, негде 50.000, али суштина се не мења. ИТД. Апсолутно нигде, то посебно наглашавам, Срби нису помињани. У референци сам издвојио само три чланка, рачунам да је довољно као подршка ономе што сам писао.
Ко ти гарантује да је све што може да се нађе на интернету веродостојно?
Мислим да су бројке мало преувеличане. Рецимо Момчило Селић наводи бројеве, али ни он не наводи сопствене изворe. Броји SS дивизију Waloonien као дивизију пуног састава, иако она није нарасла ни до бригаде, па тако званични број од 15 000 нараста до Селићевих 25 000. Колико је то процентуално мало добро говори податак да су на том фронту читава 3 Валонца и 1 Фламанац одликовани Гвозденим крстом. Бројке су иначе надуване, свака за по 2 000 људи у просеку, а кад се то примени на 10-ак нација добије се 20 000 непостојећих војника.
Званични подаци за Холанђане не наводе преко 25 000 војника па је тако и ових 110 000 збирних доведено у питање. Такође, бројке неких нација су врло лоше сабране. На пример, тачно је да су Шпанија, Шведска и Швајцарска заједно послале на Источни Фронт преко 50 000 војника, али исто тако је тачно да је од те бројке, Швеђана и Швајцараца заједно било око 1 000.
Бог се драги на Србе разљути / за њихова смртна сагрешења