30-11-2016, 04:40 PM
(31-10-2016, 02:11 AM)Милослав Самарџић Пише:Има и случај на Јавору,септембра 43, када су ухватили неке Немце? Дража није класично испитивао тог немачког подофицира, него му успут поставио два питања. Шваба је, иако је знао српски, само стајао мирно и говорио Хајл Хитлер. Дража се изнервирао и рекао :" Будало, видиш ли да губите рат. Готово је!" Дража је отишао, а четници су нешто касније стрељали Немца.(31-10-2016, 01:55 AM)Романија Пише: Да ли је Дража некад причао или испитивао неког заробљеника?Шта се све нећете сетити.
Јесте. Овако напамет сећам се за партизане, нпр. она партизанка заробљена у Планиници што је после сведочила на процесу 1946. Наилазио сам на још нека саслушања, али тренутно немам представу где то беше, није ме занимала та тема.
(19-10-2016, 12:24 AM)Милослав Самарџић Пише: Не знам, једини морнар четник ког сам познавао био је Света Филиповић.Како једини? Управо је Света причао како су отишли према мору и сместили се на простору Боке Которске. Тада им је капетан Шашкијевић саопштио да му је Дража наредио да су они група која оснива/обнавља ПО ВКј, са седиштем на подручју Боке . У тој групи било је десетак поморских официра и подофицира: Шашкијевић, Филиповић, Шурбатовић...
Очекивало се да се Енглези подморницама почну искрцавати на подручју Пељешца. Зато су били послати на терен.