17-12-2013, 01:18 AM
мунгос Пише:Комунизам сам по себи, не би Србима нанио ни стоти дио штете, да није био југословенски.
Тачно!
А тек да није био БРИТАНСКИ ни 10.000-ти!
(16-12-2013, 11:25 AM)Felix Пише: ...
Значи ти не би имао ништа против да смо имали наш, српски комунизам? Чак и тамо у емиграцији?
Е па видиш, имали смо га и тамо (рад Удбе) и овде у земљи. Ранковић, Ћосић, то ти је "наш" комунизам. Зато донекле Хрвати имају право када причају о "србо-комунизму" или "југо-комунизму".
Комунизам је пријатељу, као тоталитарна идеологија, опасан сам по себи, без обзира на одежду коју носи.
Кључни проблем није био до наше емгирације која се залагала за Југославију (Југославија је, нажалост, и српски пројекат). Контекст је такав био да у послератном периоду није било ни теоријске шансе да се политички бори за остварење некакве независне државе, јер је читав Запад подржавао и глорификовао Брозову накарадну творевину. Зато је део антијугословенске српске емиграције доживљаван као екстреман, шовинистички итд...
По мени, кључни проблем је до оних који су на првом месту створили Југославију.
И опет, велика је грешка када се у интерпретацију прошлости учитавају садашња гледишта.
Не слажем се Феликс са вама у неким ставовима.
Нису овде ранковић и ћосић и слични били Српски, него титови "комунисти" (тачније бољшевици). Јер под титом није било ни "с" од Србије! А те жваке "ранковић - србин", то су небулозе партијаша по Србији...
Није ни броз имао своју "творевину", већ је и он и "његова" "творевина", СТВОРЕНА захваљујући чирчили и британији!
А наравно зарад вековне анти Руско - Српске - Православне енглеске политике.
Такође и југословенство је (наравно) наказна и антисрпска монтирачина. Монтирачина енглеза (вероватно и римокатолика преко француске... не знам то добро...), да би како ОДВОЈИЛИ Српство Карађорђевића и утопили га у римокатолицизам и масонеризам - па да тако погубе и њих и Србе и Србију.
Јер је (нпр) познато да енглези нису физички могли да прате Србе по пробоју Солунског фронта (и ако су нас наместили на центар и најгоре место...), па ни они ни французи нису МОГЛИ ни да имају НАДЗОР над напредовањем Српске војске у каснијој југославији.
Зато су жабари и похрлили и освојили (пре свега енглезима важну) Далмацију и (чак) словенију (безуспешно). А енглези нису дали ни делове маџарске, а које смо требали и МОРАЛИ да узмемо.
Што се пак тиче тоталитарности комунизма, то стоји.
Али демократија је не само и више него тоталитарна, већ чист сатанизам!
Комунизам је у готово свим облицима, имао МИЛОСТИ ка људима, док демократија у готово свим облицима нема МИЛОСТИ ни према коме, сем власницима дебелих пара - мафији која је у темељу СВАКЕ демократије!
Врло просто: где је и један комунизам имао колоније?
Колоније у којима је држао робове, пљачкао и сатирао људе зарад пара?!?
Значи те приче о тоталитарности "комунизма" мачку о реп.
А тек приче о црквености демократије?!?
Али има тема где сам то описивао укратко:
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-istor...u-titu-isl
Једва нађох, ваљда је ту...?
Ово све пак и нема везе са темом, сем кроз једну ствар.
Монтенегринство је настало лудошћу Карађорђевића, али су га енглези фантастично искористили. И онако им је Црна гора и њено неупитно Српство и Русољубље, било вековна омча.
Па је секула дрљевић итекако имао везе и са усташама и општим менторима васколиког антисрпства - енглезима.
Ђуришић је извукао дебео крај (и много ко са њим), насевши на лажи секуле дрљевића, али ђуришић и није имао неко место у команди ЈВУО-а. Тако да мислим да је суштински тема - мало важна.