08-06-2017, 06:25 PM
(08-06-2017, 12:03 PM)ватхра Пише:У тим подацима о страдалима у Хрватској, у Хрватску се рачуна и Задар, који је био у саставу Италије. Са територије данашње Хрватске, Задар је убедљиво највише страдао.(06-06-2017, 06:46 PM)Милослав Самарџић Пише: Ватра, не видим сврху даље расправе. У бомбардовањима српских градова погинуло је око 10.000 цивила, у бомбардовањима хрватских градова много мање, мада је број налета био исти, можда чак и већи у другом случају.Одакле је податак о 10 хиљада страдалих цивила у Србији?
За Хрватску има податак из књиге Каракаш-Обрадов, 5246 лица од чега 768 војника (не знам колико су њени подаци тачни). Обзиром на количину бачених бомби, 5300 кратких тона на Хрватску и 9700 на Србију, чак и податак који сте дали о 10 хиљада страдалих цивила у Србији, је према количини бачених бомби у односу на страдале грађане у Србији и Хрватској врло сличан.
Што се тиче броја налета, имали смо ту дискусију раније са Шиком, процентуално површини и броју становника, Србија и Хрватска су слично гађане.
Зато не знам одакле вадите те податке?
Прво сте тврдили да Загреб уопште није гађан, па да нису страдали цивили, па да су више страдали цивили у Србији - све то на основу нетачних и измишљених података?
(06-06-2017, 06:46 PM)Милослав Самарџић Пише: Ви сте рекли да су Хрвати имали среће.То нисам нигде написао.
Моја тврдња је да срећа нема везе с тим. Да је то у вези са Дражиним и Титовим захтевима за бомбардовање.
”Срећа” је била у томе што је у Загребу већина бомбардованих мета била даље од центра града. Али тако је било и у Новом Саду и у Нишу. Да не буде забуне, у тим местима су гађани и циљеви ближе урбаним зонама и страдали су цивили, али је већина бомбардовања била даље од урбане зоне и самим тим са мање страдалих цивила.
(06-06-2017, 06:46 PM)Милослав Самарџић Пише: Дража: Војни циљеви пикирањем код нас, а ''насеља'' тепихом код непријатеља, да би се казнили за злочине.То што ви наводите нигде не пише у документима, а осим тога англоамериканци су сва бомбардовања у Југославији изводили истом техником.
Тито: Обратно.
Америчке, британске и архиве Југоловенске владе истражили су некада наши аутори тамо и то сам користио.
Пише свашта у документима, па и број погинулих у српским градовима, само треба тражити.