18-06-2017, 06:36 PM
(18-06-2017, 04:00 PM)Бенито Пише: Ајде, пошто неће нико.
У филму о откривању споменика Карађорђу 1913. године, види се следећа сцена. На Калемегдану стоје престолонаследник Александар, председник владе Никола Пашић, министар војни пуковник Милош Божановић, начелник ђенералштаба Војвода Радомир Путник, и очекују долазак краља.
У следећој сцени долази Краљ Петар Први, принц Ђорђе, кнез Арсен, кнез Павле и још један пуковник.
Питање гласи:
Како се звао овај официр и зашто се он налазио у овом друштву?
ПС Ако неко зна даљу његову судбину, добиће и плус.
У питању је пуковник Ђорђе Остојић тадашњи маршал двора и ађутант. За судбину распитаћемо се па ћемо ти јавити.
(18-06-2017, 05:22 PM)Andrejevic Пише: Ухххх...
Нико ми није пао на памет.Прво сма помислио да је нови први ађутант краља Петра Првог,јер је Павле Јуришић Штурм био први ађутант краља од 1908 до августа 1913,али и споменик је подигнут крајем августа исте године,па нисам сигуран.Помислио сам и да није неки црнорукац.
Нисам му лепо видео лице,јер када долазе он придржава краља док краљ стане на место у ложи али окренути су леђима камери,а после се мало теже види јер је у самом углу.
У овом тренутку не могу да се сетим ко је он.
Неможеш да се сетиш је он није тако био познат и није добио генералски чин треба видети разлог зашто. До стварања Краљевине СХС, маршали двора и ађутанти су били пуковници ређе генерали тек са успоставом нове државе ађутанти добијају генералске чинове и зато што их махом Пера Живковић протежира и гура у систему напредовања подваљујући често Краљу Александру указе које је сам припремао.
Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!