21-07-2017, 03:53 PM
(20-07-2017, 11:54 PM)Милослав Самарџић Пише: Да, то о издаји није одговорено.
Што се тиче твог питања, мени се чини да се он сам спасао, јер је био опрезан и имао је јаку групу око себе?
Ево још неколико о Карађорђу:
1. Три рудника су обновљена у Карађорђевој Србији. На којим планинама и које руде су се вадиле?
2. Уочи бојева тада су често били мегдани најбољих са једне и друге стране. Тако је уочи боја на Варварину, 1908, испред Срба изашао кнез Максим. Али, његов коњ није вриштао током мегдана, што је била велика мана, па је тражио ко има таквог коња да му позајми. Позајмио му је један војвода, али коњ је после мегдана, и Максимове победе дакле, крепао, од напора. Тај војвода је на првом скупу старешина после тога, у Тополи, тражио од Карађорђа да натера Максима да му врати таквог коња или да му плати велику суму. Карађорђе му је одговорио: ''А што га ти, курво, ниси јахао''? Рекао му је да ће му лично одсећи главу ако још једном помене тог коња. Ко је био тај војвода?
3. Који је први град - стара престоница Србије, ослобођен у Првом устанку?
4. Колико Турака је учествовало у Боју на Мишару?
1. Ајде рецимо: Рудник - Страгари, Бор, Авала, Мајданпек. Руде: Гвожђе, цинк, бакар, кобалт, сребро и злато.
2. Зар није Јово Курсула изашао на мегдан том Турчину што је изазивао Карађорђа? Једва су Карађорђа убедили да не иде, а он је једва убедио хајдук Вељка да не иде на мегдан, пошто је био озбиљно рањен. Курсула је том Турчину одсекао главу.
Не знам откуд сад Максим Рашковић у причи?