Поруке: 374
Теме: 1
Придружен: Sep 2019
Углед:
11
Било би добро за српску историју ако би се неко мало помучио и написао имена свих војвода које је Пећанац именовао на Видовдан 1941. и њихове судбине.
О лажним војводама које је прогласио након почетка сарадње са Недићевом владом тј. након што му је одузет војводски чин није потребно ништа писати.
Поруке: 488
Теме: 8
Придружен: Sep 2013
Углед:
79
(15-04-2020, 05:50 PM)Мића Адмирал Пише: (15-04-2020, 03:54 PM)РежисерСтари Пише: (13-04-2020, 06:53 PM)Мића Адмирал Пише: Вараш се, јер да си прочитао заиста Козићеву књигу знао би да у њој не пише већина оног што сам ја навео за Омиљена. Све оно што сам написао за њега и његову вереницу ( жену ) је из листа Правда, од 5, 6. и 8.јула 1938.
И да додам оно што сам тада прескочио - оптужен је за крађу жениног новца !
Остале политичке квалификације Омиљена Милића су из поменуте Правде, али и Времена. Тада сам прескочио, а ако је то важно, био је и предс. главне управе Словенског југа.
Ја и Козић смо се подударили само у првом пасусу, где смо обојица навели извештај Недићеве СДС ( оно о крађи хране и обуће за српске избеглице испред усташког ножа ).
Оно где ти наводиш како се Пећанчеви представљају као људождери, претерујеш. Нису имали они тај капацитет.
Распитујеш се за појединце, као Омиљена Милића и Дамјана Тешмановића. Пошто је радња нашег интересовања смештена у ратно доба, обавештавам те да обојица нису војна лица. Не познају их Службени војни листови. Жао ми је, али немају ни најмањи резервни чин.
Кажеш војвода лознички Дамјан Тешмановића. Такав не постоји. Постојао је такав, од војводе Пећанца проглашен за војводу лозничког. Па те молим да то наглашаваш на овом форуму. Ваљда схваташ разлику.
На једном месту пишеш - Немци заробили Пећанца у авг. 1941. Тада је напустио устанак.
А ко га је ослободио ? И ако може нешто више о тим Пећанчевим устаничким данима, која је то села, градове ослободио.
Могао је да остане величина, какав је и био у Топличком устанку. Изабрао је нешто друго, због чега је ухапшен од патриота, док је био у лову на препелице.
Да ли је пре рата Омиљен био у оном Академском кругу,мали дебатни национални клуб?Паралелно настао са Српским културним клубом,негде сам чито..али сам заборавио.Памтим по ретком имену.
Може се рећи да јесте, кроз помињани Словенски Југ, који је био провладин ( Стојадиновић ). Значи пројугословенски и не може се доводити у везу са Српским културним клубом, ем просрпским, ем на крају забрањиваним.
Омиљен је био у оним универзитетским демонстрацијама када је убијен левичар студент Недељковић.
Поента је у томе шта је њега препоручивало за војну титулу код Пећанца. Ништа.
Вулин је за њега Атила Бич Божији, лично.
Није баш тако, у међувремену сам се распитао и пронашао информације, Омиљен је био члан ОРНАО (Организација националне омладине) учествовао је и у самом убиству тог студента комунисте. Морате научити разлику имеђу четничке традиције и регуларне војске. Сви знамо да шта значи војвода у Српској војсци, док је у четничкој акцији војвода могао бити сваки командант који је водио 10-15 четника који га признају за команданта. Пећанац се држао те традиције и по њој давао звања. Тако је и Омиљен Милић постао војвода. После распуштања Пећанчевих четника прешао је у СДК, емигрирао у Немачку. Био је кум Војводе Александра Јанковића
ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
(Последња измена: 16-04-2020, 01:36 AM од
Србин.)
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
Србине, из поштовања према теби као старом форумашу, одговорићу ти са више такта. Искрено.
Да не будеш и у најмањој заблуди о мојем погледу на титуле војвода с почетка 20.века.
Ја браним војводу Пећанца из 1917 од Пећанца из 1941-1944.
Погледај данашњу фотку коју је поставио Милош на теми Најлепше четничке слике и прочитај ту биографију, па онда прочитај биографију Омиљена Милића.
1941 код Пећанца су пошле заиста национално исправне личности. Оправдано и логично. Такви људи су га редом остављали, прелазили код Драже, неки пали у ропство, неки платили главом, неки се пасивизирали... Те празнине попуњавао је са сумњивим ликовима, као Омиљен идр.
Да ли си ме ти нешто демантовао у вези Омиљена ? Ниси, баш ништа.
Да ли си ме нешто допунио у вези Омиљена ? Јеси.
Објаснио си ми како се постаје четнички војвода. Лепо, али безпотребно. Ево наведи ми ту четничку акцију која га је препоручила за војводу.
Да се нашалим, и на свадби код Александара Јанковића није био војвода, већ кум.
Угашени Пећанчевим одреди ( ко их је угасио и зашто ? ) и четнички војвода прелази код љотићеваца, сарадника Немаца, под команду К.Мушицког ( бивши заробљеник у Колубарској бици) Плата редовна.
На крају војвода "емигрира " са Немцима.
Сада, опет, прочитај ону биографију са Најлепше....
Брате Србине, ту нема шта даље.
Једно је Равна Гора, а друго је Букуља.
Углед:
79
Мићо, ја нисам члан странке па да браним политичког лидера, нити имам намеру да хвалим или да кудим Омиљена Милића, ја покушавам да сазнам и да разумем људе који су себе сматрали српским националистима, да видим и сазнам да ли су стварно то били, покушавам да то сагледам на дубљи начин а не кроз шаблоне: равногорске, љотићевске.....Припадност моје породице и моја је одлучена 1941. подно Динаре. Обећавам да ћу пронаћи детаљну биографију Омиљена Милића па ћемо наставити расправу око њега ако будемо имали око чега
Поруке: 374
Теме: 1
Придружен: Sep 2019
Углед:
11
Видео сам у једном вашем гостовању на Балкан Инфу, али нисам најбоље разумео.
Да ли је војвода Ђекић вређао краља Петра, па је зато стрељан?
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
То су приче да је он вређао краља Петра. А прича има свакаквих и оне некада добро дођу. Већ сам писао да је кључни заплет у догађајима из 1941. г. настао са поседањем фабрике оружја у Ужицу и наглим партизанским јачањем. Ђекић је оптужен да је пустио партизане и побегао у Босну, да су они ојачали и самим тим нанели непроцењиву штету четницима. Отприлике је зато и осуђен на смрт и у погодном тренутку стрељан.
Поруке: 505
Теме: 0
Придружен: Mar 2020
Углед:
9
Је ли истина да је Дража спречио Вучка Игњатовића да убије Тита?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(20-04-2020, 12:49 PM)ОРЈУНА Пише: Је ли истина да је Дража спречио Вучка Игњатовића да убије Тита?
Орјуна, писали смо о томе раније али није проблем опет да напишемо:
Уколико вас занима ова тема, за почетак препоручујемо да прочитете Самарџићеву Општу историју или браћу Кнежевиће. У случају да нисте у могућности да купујете књиге, на интернету има доста квалитетне литаратуре у пдф-у. Наведена литература садржи детаљно описане догађаје за које најчешће постављате питања. Хоћу рећи, маните се википедије, фб страница и загрејте мало столицу а ако негде запне ми смо ту да помогнемо.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
79
Милославе, како коментаришете Ђујићеве ставове о Пећанцу?
(Последња измена: 20-04-2020, 04:08 PM од
Србин.)