Поруке: 14,533
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,068
Доста добар интервју. Мала примедба Оливери. Обично гост, који логично више зна о теми о којој се говори, вуче целу тему на виши ниво, а новинар је ту да проба да га прати, а не да га враћа стално на нека бизарна питања, која би подразумевајуће требало да су већ решена. Мада су јој пар упадица биле одличне.
Баш добар разговор.
(Последња измена: 24-05-2023, 10:53 PM од
Бенито.)
Поруке: 169
Теме: 0
Придружен: Sep 2022
Углед:
24
Kakva je bila sudbina Pećančevog vojvoda Radomira Đekića i predratnog bana Drinske banovine koji je bio uz njega, čini mi se da se zvao Mihailović Trifunović?
Поруке: 87
Придружен: Mar 2023
Углед:
0
da li su i pod kojim uslovima dostupni dokumenti koji je sastavio Nedicev drzavni aparat a koji se cuvaju u drzavnim arhivama....mislim na dostupnost obicnim smrtnicima....
hvala na odgovoru i veliki pozdrav...
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Јесу, нпр. Историјски архив КШ, мада не Нада (Недићева архива) можда и у Народном музеју КШ (у Крагујевцу је у музеју). Наравно, комплетна је у Војном архиву.
Поруке: 356
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
175
Једном сам поставио слично питање и добио одговор од господина Самарџића. Међутим наишао сам на овај податак
Цитирам:
1944 - по неким изворима, Масони - припадници Равногорског покрета су основали Ложу "РАВНА ГОРА" (негде се као име наводи и "Свети Јован") која је радила до краја рата и покушавала да оствари контакт са америчким Масонима.
Колико је ово познато и тачно?
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Нисам наишао ни на какав извор о томе.
Поруке: 1,099
Теме: 11
Придружен: May 2021
Углед:
245
Милославе и остали, да ли сте у архиву поред Дражиних и Остојићевих наређења (заповести) и планирања операција (нпр за уништење усташа у чајничком срезу) пронашли и графичке скице-цртеже које су они уз писани део наредбе слали командантима на терену?
Поруке: 120
Придружен: Mar 2023
Углед:
5
Како треба тумачити ове Баћовићеве извештаје Михаиловићу?
13. март 1943.
"Ситуација на левој обали Неретве је озбиљна. Група капетана Лукачевића, у којој је поред домаћих Босанаца било и Црногораца, разбијена је и растурена. Обје дурмиторске бригаде и Санџаклије издали су, јер су јавно изјавили да неће да се боре против својих синова, сестара и браће који се налазе у редовима комуниста. При наиласку комуниста исте су поздрављали са песницом са узвиком: "Смрт фашизму"!
18. март 1943.
"Овог момента вратило се 10 Црногораца никшићке бригаде који су били заробљени код бољшевика. Они причају: заробљених је 90 у ноћном нападу... Од свих заробљеника пуштено је 10 старих. Остале су задржали. Заробљенике су водили пред Пека Дапчевића који их је корио. Убили нису никога."
Поруке: 219
Придружен: Oct 2018
Углед:
36
Кад смо код Баћовића, да ли знате да ли је он једно време живео у Нишкој улици у Београду?
Да ли је из данашње зграде Рударског факултета, Дража изведен на стрељање (ранији затвор Озне у Ђушоној улици).
Знам да није био тамо затворен за време суђења али има неких инфрмација да је тамо боравио ноћ пред стрељање?