Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Совјетска политика на Балкану
#1

СОВЈЕТСКА ПОЛИТИКА НА БАЛКАНУ

Меморандум Ентони Идна Ратном Кабинету


CAB 66/51/4 WP(44)304
07 June 1944


У последњих неколико месеци постао сам узнемирен развојем догађаја који показују намере Совјетске Владе да остваре доминантан утицај на Балкану. Сходно томе, тражио сам од Форин Офиса да прикупе доказе које поседују о овим Совјетским намерама и начинима којима то желе да постигну. Такође сам тражио њихово мишљење да ли би њиховој политици требало да прилагодимо нашу политику и наше војне планове за каснију фазу рата, и ако је то случај, на који начин (да је прилагодимо)
2. Форин Офис је припремио своје виђење по овом предмету и тај материјал ја сам послао на разматрање колегама у ратном кабинету.
3. У проучавању овог предмета, морамо се дистанцирати од претпоставке да је, на Балкану, неизбежан сукоб интереса двеју сила, који ће довести, пре или касније до отвореног конфликта. Уколико покажемо Совјетима да сматрамо да је сукоб интереса две Силе неизбежан, Руси – који овде имају све адуте – могли би да приступе проблему са истом претпоставком. Не би требало да оклевамо да јасно кажемо да имамо специјалне интересе у Источном Медитерану, а тиме и у Турској и Грчкој, и свакако другде на Балкану; али у јачању нашег утицаја морамо бити веома пажљиви како бисмо избегли утисак директне провокације.

АНЕКС
1. У разматрању Совјетске политике на Балкану у почетку се мора разграничити шта се подразумева под „комунизацијом Балкана “ а шта под термином „ширење совјетског утицаја “ у тим земљама. Врло је неизвесно да ли актуелни догађаји представљају промишљену „комуизацију“ Балкана. Тачно је да су вође покрета отпора у Југославији, Грчкој и Албанији комунисти и да ккористе свој утицај да шире идеолошке теорије у областима под њиховом контролом, али то није исто што и систематски покушај неке цетралне организације да „комунизира“ цело полуострво. Такође се ни Совјети не могу оптужити да отворено организују ширење комунизма на Балкан. Ширење Руског утицаја је, пак, потпуно друга ствар и то је ствар која нас сада много више забрињава. Руси, уопштено говорећи, желе доминантну позицију у југоисточној Европи и у том смислу користе комунистички вођене покрете у овим земљама, али као средство да дођу до тог циља, а не нужно као циљ само по себи. Совјетска влада подржава ове елементе не толико због идеолошких разлога, већ више због тога што су на те групе остварили најјачи утицај и због тога што се они енергично одупиру Осовини.
2. Ако некога треба кривити за то што су комунисти у Југославији и Грчкој сада најмоћнији елементи, то смо онда ми сами. Совјети су само седели и гледали како други обављају посао за њих. Тек када смо почели да „кочимо“ ове покрете (настављајући да признајемо Краља Петра и Михаиловића и заузимајући чвршћи став према ЕАМ у Грчкој), они су отворено показали за шта су заинтересовани.
3. Треба се подсетити да када се о партизанима и ЕЛАС први пут говорило Форин Офис је често указивао на супротност између краткорочних и дугорочних циљева. Било је јасно да ће подршка партизанима имати највеће војне ефекте док је изгледало да је ЕАМ најперспективнији покрет у Грчкој. Међутим, наглашено је да ће подршка тим елементима неминовно довести до тешке ситуације са којом смо сада суочени. У Југославији смо барем остварили неке војне ефекте, док од ЕАМ нисмо заузврат добили ништа осим муке и проблема.
4. Наша политика за будућност југоистока је садржана у предлогу да се формира конфедерација балканских држава, али Руси су били изричито против, сматрајући да би се на тај начин формирала cordon sanitaire против њих.
5. Руски историјски интерес на Балкану се одувек манифестовало у одлучном спречавању да било која велика сила доминира овим подручјем јер би то представљало претњу за њихове стратешке интересе. На пример, у другој половини 19. Века , када је Отоманска Империја била на издисају, Русија и Аустро-Угарска империја су од савезништва прешле у отворено ривалство због контроле на Балкану. Конкретније, њихова идеја из 1878 о стварању „велике Бугарске“ преко које би Русија изашла на Егеј, водило је удруживању Велике Британије и Аустроугарске како би се онемогућило ширење њеног утицаја на Југо-источну Европу. Даље, анексија Босне и Херцеговине од стране Аустроугарске и балкански ратови 1912-1913 су такође били потези Русије и Централних Сила због Балкана. И сада, Совјетска влада наставља Руску традиционалну политику, па је сасвим природан потез да она поново тежи да оствари доминирајући утицај на Балкану – и нема сумње да они покушавају да то остваре на исти начин – формирањем Влада које ће бити њима подређене. Оно што је сада другачије је то да смо у 19 веку имали Аустро –Угарску као савезника да се супротставимо тим мерама, док сада немамо никога на кога можемо рачунати да ће нас подржати.
6. Следи, колико се до сада може проценити, листа жеља и намера Совјета према различитим балканским државама:
У Румунији, након што су припојили жељене територије, потребна им је пријатељска Влада преко које ће остварити значајан утицај. Пошто тамо нема укорењеног комунизма и анти-руско осећање је доминантно,али ако Румуни одбију услове предаје то би могло резултовати тежим условима и морали би створити Владу подређену Совјетима.

У Југославији, Тито, захваљујући сопственим напорима и нашој помоћи,ће вероватно бити владајућа сила, без обзира да ли ће то доћи – или не- као последица рата против Србије. Велика је вероватноћа д а Црвена Армија дође у контакт са Партизанима што ће дефинитивно учврстити његов положај.
...
12. Независно од онога што је урађено у случају Грчке, да ли постоје неке опште мере које можемо предузети да би се спречило ширење совјетског утицаја на Балкану? У наставку следе алтернативе које су нам располагању да се прилагодимо проблему увек имајући у виду да не смемо у овом приказу претеривати у степену у коме су наши интереси угрожени и не би смо смели да прерано прибегнемо мерама које могу убрзати отворени конфликт са Совјетима:
А) Отказати нашу подршку комунистичким и повезати се са умеренијим елементима – Предлог да откажемо подршку Титу сада или у догледној будућности не долази у обзир. У Албанији би могли да откажемо подршку комунистима, али опет, они чине једини покрет отпора који прави сметње Немцима....
Б) Дати пуну подршку свим „комунистичким“ елементима да би смо их усмерили у нашем правцу и удаљили од Руса – Ово би значило повлачење наше подршке југословенском и грчком краљу и њиховим владама. То би можда било могуће, иако веома тешко, у случају Југославије, а катастрофално у случају Грчке. Предност у подршци Титу је та што ћемо гурати вероватног победника и учинити мањом потребу да се окреће Русима за помоћ и подршку. Недостаци су очигледни. Такође, у садашњем тренутку није могуће дати искључиву подршку ЕАМ, када је Премијер (Черчил) направио договор да се њени представници прикључе Влади а ЕЛАС да се прикључи Националној Армији.
В) Понудити Совјетској Влади идеју налажења заједничке формуле да се не би приступало површно балканској политици – такав „самоодричући акт“ би био јако тежак за нас с обзиром да смо врло активно учествовали у југословенској и грчкој унутрашњој политици, због тога нисмо вољни да од тога одустанемо.Такође, без сумње желимо да задржимо могућност да у Бугарској имамо свој глас када за то дође време. Што се тиче нагодбе коју се надамо да ћемо остварити са Совјетима где бисмо Румунију препустили Совјетском вођству, док би она нама препустила вођство у Грчкој – то би се спроводило само у ратним условима. Мало је вероватно да било ко од нас би желео да се тај договор настави након Мировног споразума или да се прошири на друге балканске земље, а имајући у виду обострани интерес у обликовању будуће политике на Балкану као целине.
Г) – 1- Да усредсредимо наш утицај на Балкану учвршћивањем наших позиција у Грчкој и Турској и подстакнемо и искористимо Грчко-Турско пријатељство као најважнији фактор у Југоисточној Европи и Источном Медитерану, и
- 2- Да, док избегавамо да отворено изазивамо Русе по питању Југославије, Албаније, Румуније и Бугарске, искористити за нас сваку повољну прилику која нам се укаже да ширимо британски утицај – Ово последње може од случаја до случаја значити комбинацију А и Б предлога у зависности од околности које буду владале у датим земљама.
13. Од предложеног, чини се да је опција Г једина погодна у садашњим околностима и онима који ће превладати након рата. Г-2- захтева опрезно вођење, нарочито од стране Управе за Политичко Ратовање како би се избегао конфликт са Совјетима, и он неће остварити тренутне ефекте. Међутим, ова политика би дугорочно требало да буде ефектна утолико више што у свим овим земљама има доста елемената који су преплашени од руске доминације и који ће нестрпљиво чекати реафирмацију од Велике Британије. Ово се свакако односи вероватно и на Тита лично. Г-1- политика отвара много захтевније задатке и директнији политички карактер.
....

Ово је комплетан документ (осим 3 пасуса који се тичу Турске, Грчке и Бугарске). Многима је вероватно познат један део - ставка 2 Анекса је цитирана у књизи Дејвида Мартина, Мрежа Дезинформација.
Ентони Идн је, иначе, био главни заговорник политике јачег ослона на Совјете у оквиру савезничке коалиције, док је Черчил јачи ослон тражио у САД. Стога су Иднови извештаји и меморандуми у вези са Совјетима увек били претерано оптимистични и далеко од реалности.
Одговори
#2

Одличан документ!
Одговори
#3

Најважнијих документи су тих из војне интелигенције МИ5.....

Зашто њихови циљеве се припремају.....деценије унапред
Одговори
#4

Цитат: Америчка војна мисија у Београду била је принуђена да додатно обезбеђује џипове од крађа совјетских војника. Тако је једном приликом убијен чувар, наш човек, а рањен амерички капетан
Јосип Броз с најближим сарадницима 1945.године

С ПРОЛЕЋА 1945. године односи између САД и СССР, иако још ратују као савезници против Немаца, постају све контроверзнији. Ни њихови односи у Југославији нису изузетак.

Руси напредују према Западу, и на њихов захтев у томе им подршку пружа и америчка авијација. Амерички пилоти авионима који су у тим акцијама оштећени често слећу иза линије фронта коју држи Црвена армија. Руси америчке пилоте по њиховом принудном слетању шаљу још даље на исток, транспортују их до Одесе, а потом морем до њихових база. Американцима тај повратак траје дуго. А док у Одеси чекају на повратак, пилоти су без било какве везе са својом командом.

Американци покушавају да повратак оборених авијатичара преусмере и организују преко Београда и Југославије. Шеф војне мисије САД у Југославији добија налог да такву идеју даље пренесе руском шефу војне мисије у Београду генерал-мајору Киселеву. Добиће његово обећање да ће овај предлог одмах бити прослеђен совјетском маршалу који је заокупљен планирањем освајања Будимпеште и потискивањем Немаца у Мађарској.

АМЕРИЧКА војна мисија у Југославији непосредно ће се ангажовати око посаде једне "летеће тврђаве" Б-24, која је лакше оштећена и која је слетела 30 километара од Београда. Успеће и да пре Руса дођу по посаду овог авиона и да је пошаљу у Италију. Будући да је ова летелица била лакше оштећена, позвали су авио-механичаре из Италије да је оспособе за даљи лет.

Американци ће се прилично намучити да ослободе свог летећег "ослободиоца" око којег ће Руси поставити своје стражаре. Може се само замислити изненађење Американаца којима савезници, војници Црвене армије, забрањују да приђу сопственом авиону. Амерички капетан Еуген О'Мир не зна руски, али тражи од једног црвеноармејца да му се покаже овлашћење за такво поступање, што овај и чини. Наређење је на руском и на ћирилици. Капетан једино може да га услика фото-апаратом и да се врати у град да га преведу. Увидеће потом да је војник поступио по наређењу, да се авион никако не преда представницима америчког ваздухопловства.

ШЕФ америчке војне мисије одмах тражи пријем код генерала Киселева, шефа војне мисије Црвене армије. Амерички потпуковник тражи од руског генерал-мајора да му разјасни ситуацију и да се руска стража око америчког авиона одмах повуче. Генерал-мајор узвраћа како лично није упознат с конкретном ситуацијом, али обећава да ће ступити у везу са штабом маршала Толбухина како би се проблем разрешио. Но ни после више пута понављаних позива, од Киселева нема одговора, а ни одазива на позиве Линдсија.

Американац потом одлази у Титов штаб, где се сусреће са замеником генерала Арсе Јовановића, генералом Велимиром Терзићем. У међувремену, ОСС из Италије му препоручује да у даљим разговорима "започне грубљу игру". Линдси тако пита Терзића на чијој је територији "либератор". Југословенској или она припада СССР? Тражи од Терзића, ако је у питању југословенска територија, да му онда обезбеде прилаз до авиона и онемогуће даљу опструкцију с руске стране. Американци, потом, мисији у Београду наређују да се обрате директно Титу са захтевом да им се бомбардер код Београда ослободи у року од 24 часа.
БЕЗ ОПУШТАЊА
СЕЋАЈУЋИ се пријема за војне изасланике по доласку у Београд, у својству шефа мисије САД, Френклин Линдси наводи како је једино совјетски генерал Киселев своје официре увео у салу у војничкој формацији и да су потом сви стали мирно и салутирали. Ниже официре од чина мајора, иако су и они били позвани, није довео. Број испијених здравица "до дна", из прикрајка су контролисали за то специјално задужени официри.

"ОСЛОБОДИЛАЦ" ће бити ослобођен после готово два и по месеца по принудном слетању. И то тек пошто је сагласност за то издејствовао амерички војни аташе у Москви генерал Џон Дин. То неће успети у случајевима 24 друга америчка бомбардера ( Б-17 и Б-24), колико их је укупно завршило у поседу Црвене армије. Линдси помиње и прегањање своје мисије у Београду око још једног авиона. Овог пута борбеног. Тај је принудно слетео у Босни, па су му потом у Београду америчке ознаке префарбане југословенским. Решавање овог проблема биће дуже од његовог мандата.

Али у Београду Американци немају проблем с Русима само због "летеће тврђаве". Морају да чувају и џипове. Линдси реферише да џипове закључавају у гаражи и да их још додатно обезбеђују ланцима тако што блокирају педале кочница и квачила. Мајор Тоби Милбанк, један од официра при енглеској војној мисији, добиће метак у главу када је изненадио и покушао да заустави тројицу црвеноармејаца која су тестером скидала ланац с педала њиховог џипа.

У АМЕРИЧКОЈ гаражи смртно ће, спречавајући покушај крађе једног џипа, страдати чувар који је био Београђанин, док ће амерички официр који је био поред њега, капетан Кери, бити рањен. Руси су увек, наводи Линдси, прилично непријатно реаговали када би их Југословени упозоравали на ове и друге сличне инциденте које су изазивали њихови војници. Сматрали су то ружењем Црвене армије. Али, слично Линдсију, о оваквим и сличним инцидентима, којих није било мало, писаће после 1948. и Владимир Дедијер и Милован Ђилас.

Почетком јуна 1945, шефа америчке војне мисије потпуковника Линдсија и енглеског пуковника Џона Кларка, који поново стиже у Југославију, овог пута у својству британског војног аташеа, позивају у штаб Арсе Јовановића где их прима његов заменик.

Тражиће од њих моментални прекид било каквих прелета америчких и енглеских авиона изнад територија које контролише Југословенска војска, укључујући ту и територије које партизани контролишу у Истри, италијанској области Венеција-Ђулија и у Аустрији. Сваки лет који им није најављен, речено им је, више се неће толерисати, а њихове авионе принудиће на слетање. Лет преко територије коју држе партизанске јединице морао је да се најави три дана унапред.Ова наредба се односила и на савезничке транспортне авионе.

ИЗНЕНАЂЕНИ Американац и Енглез затражиће време да о томе обавесте своје команде и да се с њима консултују. Не без љутње, питаће да ли се то односи и на њихове транспортере који у Београд доносе хуманитарну и другу помоћ. Њихов саговорник ће, онда, пристати да се примена ове одлуке одложи док ова двојица не добију одговор од својих команди.

Американац и Енглез неће том приликом добити одговор на друго питање које су поставили распитујући се да ли се ово наређење односи и на авионе Црвене армије. Тај одговор добиће посредно: кад је маршал Толбухин затражио да америчка авијација бомбардује циљеве у североисточном Банату, Тито неће дозволити ове летове уз образложење да би то бомбардовање изазвало велико страдање цивила. Дозволиће неколико летова, али тек накнадно, и тек пошто су Американци гарантовали хируршку прецизност у бомбардовању.

Шеф америчких обавештајаца у Лондону потпуковник Џон Брос рећи ће Линдсију да, за разлику од Тита, такво право вета савезници нису никад дозволили једном Де Голу и да никад нису тражили француско одобрење и сагласност за савезничке акције на територији Француске. Но Тито ће се касније још изразитије појавити као неочекивани четврти партнер у договорима велике савезничке тројке.

http://www.novosti.rs/%D0%B4%D0%BE%D0%B4...0%B5%D1%80
Одговори
#5

Овај фељтон Новости се углавном заснива на књизи Френклина Линдзеја "Beacons in the night".

Књига је одлично сведочење и треба је прочитати, али и ставити у контекст.
На пример, аутор се крајем 44-те ишчуђава што су захладнели односи са партизанима, уопште не спомиње да би то могло да буде због британске интервенције против комуниста у Грчкој.

Што се тиче авиона које спомиње, у Југославији је принудно слетело 10-ак авиона који су могли да се поправе, али осим овог у Српској Црњи и у Избишту ниједан нису поправили. Са тим да се авион поправљен у Избишту срушио у олуји у повратку.
Американци су имали правило да авионе слетеле на принудне аеродроме не поправљају, иако су постојали услови за то. Овај у Српској Црњи је био изузетак, вероватно због инсистирања Линдзеја. Авионе који су принудно слетели у Санском мосту и на осталим партизанским аеродромима су оставили на лицу места, иако су чланови посада и мисија јављали да авиони могу лако да се поправе.
Одговори
#6

Цитат:У Југославији, Тито, захваљујући сопственим напорима и нашој помоћи,ће вероватно бити владајућа сила...
Одговори
#7

(09-01-2017, 10:57 AM)ватхра Пише:  На пример, аутор се крајем 44-те ишчуђава што су захладнели односи са партизанима, уопште не спомиње да би то могло да буде због британске интервенције против комуниста у Грчкој.
Па и нису захладнели због интервенције у Грчкој.
Одговори
#8

Stafford Cripps Mission To Moscow 1940-42
Gabriel Gorodetsky
https://pictures.abebooks.com/isbn/9780521522205-us.jpg

Stafford Cripps in Moscow 1940-1942
Diaries and Papers
Gabriel Gorodetsky
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...3,200_.jpg


The Maisky Diaries
Red Ambassador to the court of St James 1932-1943
Edited By Gabriel Gorodetsky
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...2B5oVL.jpg

The Maisky Diaries
The Wartime Revelations os Stalin's Ambassador in London
Edited By Gabriel Gorodetsky
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...3,200_.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=xQauTcOAdaE

Grand Delusion
Stalin and the German Invasion of Russia
Gabriel Gorodetsky
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...2,320_.jpg

Soviet Foreign Policy 1917-1991
A Retrospective
Edited By Gabriel Gorodetsky
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...3,200_.jpg

Gabriel Gorodetsky
https://www.youtube.com/watch?v=sh4TACzQEto
Занимљиво да Городетски стиже из колеџ All Souls Oxford, овде бих повукао коноп за Црквена Збона.
И занимљиво да користи термин Русија, за СССП.

Али што је овде врло битно је тај Мисија Крипс у Москви 1940

Овде се мора откопати архива Милана Гавриловића......чак и везу што је имао са енглеза.....или буквално они са њега!
Шта су италијани/немци успели да почитају, што је формирало њихова тајна политика према Совијити и према Краљевине Југославије.

Ја бих спекулирао да су енглези издали Краљевине и део европе још у 1940 године!

Ivan Mihailovich Maisky
https://www.youtube.com/watch?v=P00l5sAnCpY
https://www.youtube.com/watch?v=t-8QYAq_ppI
https://www.youtube.com/watch?v=RLMZm15f1C8
Mrs Clementine Churchill, Brendan Bracken and M. Maisky
https://www.youtube.com/watch?v=u8-r2FtkD_8


Anglo Russian
https://www.youtube.com/watch?v=NXIokR79uAk
Thanks For Tanks
https://www.youtube.com/watch?v=rqL2Q6newdc
https://www.youtube.com/watch?v=5aziwGERsakThe Cripps Version - The Life of Sir Stafford Cripps 1889-1952
Peter Clarke
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...3,200_.jpg
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...3,200_.jpg

The Biography of Stafford Cripps
Eric Estorick
https://pictures.abebooks.com/MWBOOKS1/m...936232.jpg

Stafford Cripps - Prophetic Rebel
Eric Estorick
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...3,200_.jpg

Stafford Cripps
The First Modern Chancellor
Chris Bryant
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...3,200_.jpg

Stafford Cripps
A Political Life
Simon Burgess
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...8Z21ZL.jpg

Овде каже да је Стафорд Крипс био Макциста
http://spartacus-educational.com/TUcripps.htm
Одговори
#9

Што је овде јако занимљиво Stafford Cripps је био британски амбасодор у СССП од Јуна 1940 до Јануар 1942.
Али ти од те немужеш наћи ни једну слику или извештај поготово у 1940.......кад мислим да смо били издати!

Милан Гавриловић са Крипсом
http://serbianna.com/analysis/wp-content...00x218.jpg
Одговори
#10

Stafford Cripps
https://www.youtube.com/watch?v=clV5FiwrMMQ

https://www.youtube.com/watch?v=SWyoC-Tk6NY
Занимљиво енглези користе Русија за СССП

Stafford Cripps - Cairo 1941
https://www.youtube.com/watch?v=zn8uR7XM3mk
Одговори
#11

Could Josip Tito have been behind Stalin's death?
https://www.youtube.com/watch?v=YOf14hG4-CI

Mystery Stalin's Death
https://www.youtube.com/watch?v=T0sOFFuqUPY

https://en.wikipedia.org/wiki/Lavrentiy_Beria
https://en.wikipedia.org/wiki/Georgy_Malenkov
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikita_Khrushchev
Одговори
#12

Зашто је Совијити тражили од Симића да се Смени Војни Аташеј Краљевине Југославије у Москви, због његове везе са Британцима?
Одговори
#13

1. 6. 1944. У СССР-у, од југословенских грађана, формирана 1. југословенска бригада.

Састав Прве југословенске бригаде:

Словенци 40% 958
Хрвати 39% 935 (преживjели припадници 369 домобранске пуковније НДХ)
Срби 18% 434 (већином Срби из Бачке депортовани на Источни фронт на принудни рад)
Остало 3% 74
Укупно 100% 2401

6. 10. 1944. У Србију стигла 1. југословенска бригада, формирана у СССР-у. Стављена је под команду 23. ударне дивизије НОВЈ.
Одговори
#14

Obelodanjena su nova dokumenta koja će, po svemu sudeći, izazvati pravu pometnju među našim istraživačima

Ovo je skraćena verzija objavljena na nekoliko portala:

Staljinovu ponudu za saradnju s JVuO , istorijski izazov, vlada profesora Slobodana Jovanovića, rastrojena građanskim ratom u Jugoslaviji i sve dubljim deobama, glatko je odbila.

Profesor dr Boris Anatoljevič Starkov, šef katedre za dvadeseti vek na Univerzitetu u Peterburgu, koji je u vreme Gorbačova bio član komisije za rehabilitaciju CK SSSR-a, i koji već desetak godina radi na sistematizaciji i pripremi arhiva tajnih sovjetskih službi za publikovanje, otkrio je dokumenta koja dokazuju da je Draža Mihailović bio saradnik vojne sovjetske obaveštajne službe. Ta dokumenta će, po svemu sudeći, biti veliki izazov i za naše istraživače jer na jedan drugačiji način objašnjavaju razvoj događaja u Jugoslaviji i Srbiji, neposredno pred početak ali i u toku Drugog svetskog rata.

Posle Mustafe Golubića, po tvrdnji dr Starkova, u svetu sovjetskih obaveštajnih službi, druga velika figura, s jugoslovenskih prostora, bio je čovek koji se u dokumentima spominje kao Valter. To je bio pseudonim za ličnost koja je u Jugoslaviju stigla pod imenom Josip Broz. On je radio isključivo po liniji Kominterne. Iz dokumentacije koja je dostupna vidi se da je Broz imao mnogo nesporazuma i s rukovodstvom Kominterne, ali i s rukovodstvom njegove, jugoslovenske Komunističke partije.

Međutim, Staljin nije mnogo verovao Titu. Mislio je da je on prikriveni trockista. Tito je, 1938-1939, izbegao Sibir ili streljanje zato što je pobegao iz Sovjetskog Saveza. A dok je bio odsutan, Josip Kopinič je uspeo da amortizuje optužbe protiv njega i da ga na određen način rehabilituje kod vođe svetskog radničkog pokreta.

Posle neuspele misije pukovnika Zubova i njegovog uklanjanja, Staljin šalje za Beograd Mustafu Golubića. On dobija zadatak, lično od Staljina, da objedini celokupnu mrežu sovjetske agenture na teritoriji Kraljevine Jugoslavije i da je stavi pod svoje rukovodstvo. Odlaskom na ovaj zadatak, Mustafa je faktički bio unapređen u čin generala.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним