Поруке: 4,461
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
672
Јесте у СФРЈ, али за ових 30 година је написано море књига где је све лепо објашњено, не само у издању Погледа.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1,478
Теме: 8
Придружен: Aug 2013
Углед:
309
Сјећа ли се неко документарца "Истина о четницима" , један од првих код нас?
Поруке: 1,478
Теме: 8
Углед:
309
Из ове перспективе ништа специјално, више урађено с добром вољом него знањем. Али ипак, један од пионирских филмова на ту тему доступан широким народним масама. Иако има и нетачних података и тумачења, опет користан. Слична ствар је и са неким књигама, колико год лоше биле - има позитивних ствари, наравно, ако је намјера искрена.
Углед:
672
Кораксић још једном показао да је врхунски карикатуриста - успео је мајсторски да искарикира догађаје из ДСР. Побегли су у Земун од четника који су Немцима послали потерницу за њима - пошто ваљда усташе нису сарађивале са Немцима - па су још ради камуфлаже узели "хрватско" презиме Божић. А ту су и друге фантазмогорије.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 14,501
Теме: 357
Придружен: Feb 2015
Углед:
942
(14-02-2022, 08:55 PM)Николај Пише: Кораксић још једном показао да је врхунски карикатуриста - успео је мајсторски да искарикира догађаје из ДСР. Побегли су у Земун од четника који су Немцима послали потерницу за њима - пошто ваљда усташе нису сарађивале са Немцима - па су још ради камуфлаже узели "хрватско" презиме Божић. А ту су и друге фантазмогорије.
![[Слика: FLi5s1o-XIAAgejp.jpg]](https://i.postimg.cc/XYS7SfzG/FLi5s1o-XIAAgejp.jpg)
Излапело чичиште!
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 1,250
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
329
Уџбенички пример комуњаре.
Поруке: 14,841
Теме: 310
Углед:
3,491
Да ли је могуће да ми ово баљегање морамо да читамо и слушамо и у 21 веку???
Људи ушли у ослобођен Чачак, сачекали да четници оду у Краљево, а затим кренули у у убијање, прво трговаца које су опљачкали, а онда потајно четника, обичних сељака... А затим у новембру кренули у свакодневно опште убијање маљем.
И чему ли су се надали?
Да им четници беру цвеће...
Плус што се зна да је Дража Михаиловић буквално "полудео" када је чуо за убиство ових партизана, које је наредио Орељ, а међу којима је убијен и Кораксић.
Чуј "обележили су неке од лечених"... Па, обележили су оне за које су знали да су учествовали у убиствима у Чачку.
Иначе, када видим потомке ових комунистичких убица из Чачка и Ужица 1941. године, одма ме спопадне мука. Овај Кораксић, па онај Спасић, па онај Крцунов син....
(Последња измена: 14-02-2022, 10:20 PM од
Бенито.)
Углед:
672
Али ово - требало је да дође четник да му идентификује мајку па није јер се напио и онда су је Немци пустили...
Овако су они писали и верзије о заробљавању Драже.
Поруке: 1,402
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
140
А ово :
"Или су га убили".
Ко га, уби?
Њемци ваљда.
Што би убили свог човјека?
Углед:
672
Интересантно, потпуковник Сергије Живановић у "Трећем српском устанку", књига 3, стр. 92-93, пише да је партизански Чачански одред 10. новембра пронашао болницу са рањеницима Љубићског и Јеличког четничког одреда у Горњој Горевници захваљујући локалним комунистичким симпатизерима и поубијао све теже рањенике и болеснике, док су лакши успели да побегну.
Откуд сада партизанска болница у то време у истом селу, где је наводно ухваћен Кораксићев отац (иначе тај догађај са наводним масакром рањеника је екранизован и у "Ужичкој републици")?
(Последња измена: 15-02-2022, 08:40 PM од
Николај.)