Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Пропаганда против четника

(23-12-2016, 08:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(23-12-2016, 08:46 PM)Живојин Мишић Пише:  Налетео сам на једну слику Радивоја Керовића уколико је он на њој. Да ли је он и на некој од претходне три које сам окачио?
Не видим Керовића на оним сликама.
На ову сам мислио. Упоредите проседе бркове и сат на левој руци са Керовићевим сликама http://www.pogledi.rs/forum/Thread-najle...ike?page=5
[Слика: 1385918_556859837720138_440961090_n.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(23-12-2016, 07:20 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ђилас и Велебит треба да су на тој слици о којој причам.

Са којом сигурношћу се може рећи да су то заиста они?

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(23-12-2016, 09:22 PM)Никола02 Пише:  Ја сам видео и слику Радета Радића како је позирао заједно са једним Немачким официром ваљда и са једним домобраном.
Ако поново налетим на слику окачићу је да се уверите.
Да, са генералом Шталом. Тражио је да Босански четнички одреди ратују против комуниста, а не Немци и усташе, јер усташе поубијају Србе а налазе се у неком дилу са комунистима, па се они извуку, и онда све из почетка.
Одговори

(23-12-2016, 10:09 PM)Живојин Мишић Пише:  
(23-12-2016, 08:55 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(23-12-2016, 08:46 PM)Живојин Мишић Пише:  Налетео сам на једну слику Радивоја Керовића уколико је он на њој. Да ли је он и на некој од претходне три које сам окачио?
Не видим Керовића на оним сликама.
На ову сам мислио. Упоредите проседе бркове и сат на левој руци са Керовићевим сликама http://www.pogledi.rs/forum/Thread-najle...ike?page=5
[Слика: 1385918_556859837720138_440961090_n.jpg]
Да, то је Керовић.
Одговори

(23-12-2016, 10:14 PM)Громовник Пише:  
(23-12-2016, 07:20 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ђилас и Велебит треба да су на тој слици о којој причам.

51%.
Одговори

(23-12-2016, 10:50 AM)Ognjen Пише:  
(15-12-2016, 05:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  Са усташама су се само комунисти споразумевали. Дреновић је имао уговор са властима НДХ који није обухватао усташе.

Tesko je shvatiti da se ugovor potpisan sa vlastima ndh, neodnosi na ustase. Ustase su sastavni dio te vlasti, a domobrane bez ustasa skoro pa mozete da zanemarite kao vojnu formaciju. Glavni stub vlasti ndh su ustase i zaista se cini nemogucim da se ugovor neodnosi na njih.
Mozda

Немогуће је одвојити НДХ од усташа и обрнуто. Тако и Карапанџић тврди да СДК није сарађивала са Немцима, него је била у сарадњи са Недићем против комуниста. Значи не пије та прича воде. Потписивајући уговор са властима НДХ потписницима је морало бити јасно и да се то односи на усташе. То наравно не значи да су они сарађивали са усташама активно, него да је тај уговор који су потписали са НДХ (чиме су де факто и де јуре признали НДХ) омогућио ненападање између усташа и четника у Босанској Крајини (мада је тога и даље било). Потписивањем овог уговора спасен је српски народ од покоља, али је и покрету нанесена немерљива штета.

Што се тиче понашања Радића, Дреновића, итд. то су све лица прилично сумњивих моралних начела. Не треба заборавити шта је о њима писао Врањешевић, а исто тако не треба заборавити да је Радић и пре рата био активни члан КПЈ и по селима Босанске Крајине агитовао у то име. Живко Врховац то добро описује у својим мемоарима, као и да је рат почео са црвеном петокраком, коју ће да одбаци тек након погибије његовог сина у нападу на Котор Варош.
Одговори

Не знам зашто нагађате око тих споразума, кад просто нису обухватали усташе. Прочитајте и видите да је тако, чак и оу овим верзијама које нису потписане (оригиналне).
Такође, то признање НДХ, де факто и де јуре, уопште ''не пије воду''. Лепо пише у оном записнику са састанка Босанских четничких одреда, како ''НДХ не признаје српски народ, па ни ми њу не можемо признати и да хоћемо'', нешто у том смислу.
Даље, нема ни једног примерка потписаног споразума, што је индикативно. Оригинални су само записници које поменух, па је на основу њих најбоље и судити, уз наравно друга документа.
Најзад, Дреновић није потписивао ништа на своју руку, већ у име свих.
Одговори

(24-12-2016, 01:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  

51%.

Е видиш Самарџићу, то је тајновитост, кад не можеш са сигурношћу ни разазнати ко је на слици Smile

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(24-12-2016, 02:40 PM)Громовник Пише:  
(24-12-2016, 01:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  

51%.

Е видиш Самарџићу, то је тајновитост, кад не можеш са сигурношћу ни разазнати ко је на слици Smile
Smile
Не можемо доћи до оригинала, већ се пресликава ова копија. Док црвени прештампавају оригинале који им одговарају... Али ипак појавило се неколико оригинала где су усташе и партизани, ова са насловне стране је врхунска:
http://www.pogledi.rs/%D0%BC%D0%B8%D0%BB...%B0%D0%BD/
Одговори

(24-12-2016, 02:48 AM)Милослав Самарџић Пише:  Не знам зашто нагађате око тих споразума, кад просто нису обухватали усташе. Прочитајте и видите да је тако, чак и оу овим верзијама које нису потписане (оригиналне).
Такође, то признање НДХ, де факто и де јуре, уопште ''не пије воду''. Лепо пише у оном записнику са састанка Босанских четничких одреда, како ''НДХ не признаје српски народ, па ни ми њу не можемо признати и да хоћемо'', нешто у том смислу.
Даље, нема ни једног примерка потписаног споразума, што је индикативно. Оригинални су само записници које поменух, па је на основу њих најбоље и судити, уз наравно друга документа.

Дреновић је потписао у име свих, али док је рецимо Тешановић искористио тај споразум за то да осигура свој крај и да тај крај усташе не види, нити да их он гледа, дотле је Дреновић активно наставио да се дружи са Немцима и усташама у БЛ. То је чињеница и то је тако. Значи, разлика је и у интепретацији и у спровођењу.

Такође, не слажем се за Форкапу. Исти је био на удару осталих четничких комаданата јер није хтео да потпише споразум са НДХ и не видим како су му остали олакшали јер потписујући тај споразум они су уствари оставили усташама могућност да се концентришу на ту област али се Форкапа тамо ипак добро бранио.

Што се тиче непризнавања НДХ: Наравно да они у свом бићу и души ту злочиначку творевину нису признавали али је исто тако тачно да су ставили потпис на папир који је сачињен уз одобрење власти НДХ. Ми сад можемо рећи и да Србија не признаје Репубљик Косово али Бриселски споразум каже нешто другачије. Ми то сад можемо филозофски да дискутујемо али чињеница је да је овај потез покрету нанео немерљиву штету.
Одговори

у вези Леке Дамјановића горе, ово је једна од слика ове особе са Нијемцима, на којој се најбоље види да он није Лека.

[Слика: 428px_Stevan_Leko_Damjanovi.jpg]
Одговори

(24-12-2016, 05:30 PM)Мргуд Пише:  
(24-12-2016, 02:48 AM)Милослав Самарџић Пише:  Не знам зашто нагађате око тих споразума, кад просто нису обухватали усташе. Прочитајте и видите да је тако, чак и оу овим верзијама које нису потписане (оригиналне).

Дреновић је потписао у име свих, али док је рецимо Тешановић искористио тај споразум за то да осигура свој крај и да тај крај усташе не види, нити да их он гледа, дотле је Дреновић активно наставио да се дружи са Немцима и усташама у БЛ. То је чињеница и то је тако. Значи, разлика је и у интепретацији и у спровођењу.

Такође, не слажем се за Форкапу. Исти је био на удару осталих четничких комаданата јер није хтео да потпише споразум са НДХ и не видим како су му остали олакшали јер потписујући тај споразум они су уствари оставили усташама могућност да се концентришу на ту област али се Форкапа тамо ипак добро бранио.

Што се тиче непризнавања НДХ: Наравно да они у свом бићу и души ту злочиначку творевину нису признавали али је исто тако тачно да су ставили потпис на папир који је сачињен уз одобрење власти НДХ. Ми сад можемо рећи и да Србија не признаје Репубљик Косово али Бриселски споразум каже нешто другачије. Ми то сад можемо филозофски да дискутујемо али чињеница је да је овај потез покрету нанео немерљиву штету.
А где је потпис? Да не помињем печат. Smile
Без шале, потпис без печата није важио, примењивана су административна правила краљевине. Штету заиста не видим. коју штету је нанео Дреновић, коме?
Одговори

(24-12-2016, 07:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(24-12-2016, 05:30 PM)Мргуд Пише:  

А где је потпис? Да не помињем печат. Smile
Без шале, потпис без печата није важио, примењивана су административна правила краљевине. Штету заиста не видим. коју штету је нанео Дреновић, коме?

Правно можда не важи али у оно време... Нанео је штету покрету јер да није не би Дража реаговао, нити би се Врањешевић жалио на Дреновића. Имамо и чињеницу да је човек слао делегацију у Загреб на састанак са "патријархом" Гермогеном (Хрватска православна црква). Немци пишу да су власти НДХ чак имале идеју да га убаце у Хрватски сабор као представника православаца. Једно време је живео и у Мркоњић Граду, што значи да је морао да има дозволу власти НДХ да живи тамо. Значи ми можемо да стварио окрећемо овако или онако, да причамо о печату и потпису и да ли је валидан или не али чињеница је да је Дреновић био човек који је компромитовао комплетно. Значи његов ниво сарадње са НДХ и Немцима је далеко изнад оног што је радио Радић. О другима да не говорим. Дреновићева вредност за четнички покрет је минорна и комунисти су његове везе са Немцима и НДХ искористили да оптуже Дражу и ЈВуО за сарадњу са комунистима, иако Дража истог у животу није видео а за истог је чуо само из депеша притужби које му је слао Врањешевић.
Одговори

Врањешевић се жалио на Дреновића, Остојић на Врањешевића, Јевђевић на Остојића, а не знам ко беше на Јевђевића...
То је нормална појава у свакој организацији. Неке жалбе су реалне, неке нису. Али треба гледати целину и контекст. И уопште реалне људске могућности, а не идеалне. Тако бих ја све то у вези Дреновића протумачио као ратне варке непријатеља, а не као сарадњу са непријатељем. Шта је он на том терену друго могао да ради?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним