20-09-2014, 11:14 AM
Цитат:Има ли од два милиона Београђана иједног који не зна песму „Београде“
Право питање је, колико је од два милиона "Београђана" стварно Београђана?
Цитат:Има ли од два милиона Београђана иједног који не зна песму „Београде“
(20-09-2014, 01:54 PM)Chicot Пише: Има их много чије су и прадеде оставиле кости у Београду а који до данас нису успели да скину са себе личко блато. Има много оних који су деценијама овде а који нису "упили" Београд, нити је Београд прихватио њих. А има и оних који су у Београду знатно краће време а који као да су одувек ту. Њих је, наравно, много мање. Е, сад: ко је од њих стварно Београђанин? Пре ови други
Београд је некада бацао светла далеко, сада је то контаминирана средина.
Колико Београђана стварно има у граду не можемо поуздано знати јер су они потиснути, не долазе до изражаја, експонирају се ови други који су у огромној већини.
Ето, и ја идем у Зимбабве
(20-09-2014, 05:06 PM)Громовник Пише:(20-09-2014, 01:54 PM)Chicot Пише: Има их много чије су и прадеде оставиле кости у Београду а који до данас нису успели да скину са себе личко блато. Има много оних који су деценијама овде а који нису "упили" Београд, нити је Београд прихватио њих. А има и оних који су у Београду знатно краће време а који као да су одувек ту. Њих је, наравно, много мање. Е, сад: ко је од њих стварно Београђанин? Пре ови други
Београд је некада бацао светла далеко, сада је то контаминирана средина.
Колико Београђана стварно има у граду не можемо поуздано знати јер су они потиснути, не долазе до изражаја, експонирају се ови други који су у огромној већини.
Ето, и ја идем у Зимбабве
Рачунам старије људе, па њихове деде.
За ове нове генерације стога, неопходно је продужити критеријум и до чукун-деде
(20-09-2014, 07:19 PM)Громовник Пише: Не мора стриктно Београд, може и ближа околина.Знаш ли ти колико се Београд повећао за последњих пар деценија? Током рата је Душановац био предграђе а данас је ужи центар града. Најближа "околина" је Обреновац и Панчево између су инстант насеља као успутне станице. Колико очекујеш да је стара најстарија породица у рецимо Ритопеку који је, као насеље млађи од мене?
(20-09-2014, 08:23 PM)Громовник Пише: Знам да је пред рат Београд имао око 300 000 становика, а то је много више од једноцифреног броја породица.И у неколицини појединаца постављених на пажљиво одабране позиције..
Зашто је Београд данас најусташкији град у Србији, одговор вероватно треба тражити у тако наглом приливу становника са свих страна, и наглом одливу староседелаца, што затирању, што протеривању.
Зато мени кад неко крене да тврди да је "рођени" становник мог града, ја га прво питам где иде на задушнице