Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто су се разишли војводе Јевђевић и Ђујић?

(26-10-2014, 01:44 PM)Игмански Четник Пише:  
(26-10-2014, 05:16 AM)semberac Пише:  Neda Samardzic na raspopa pa to ti je.Sto se tice brosure koju su objavili Cetnici dinarske divizije izgleda brate sve ljudi sasuse nepogresivom vojvodi u brk a odgovora nikad ne dobise.Pitase ga saborci za sve lopovluke po logorima u Italiji.Pitase ga i za sve skinute Srbske glave koje su mu smetale itd,itd.Nema odgovora.Posedujem tu Cetnicku brosuru.Znao je to popo sve onako da zabasuri i uvjek da se njegova slusa.Koliko se secam neda mi se prebirati po brosuri pitase ga saborci gde bjese ,,cestiti vojvoda" kad se dizao ustanak protiv ustasije na tromedji?Pitase ga cetnici sto mu smetase pojedini Srbski oficiri koje je Draza slao na Dinaru.Sta to bjese sa vojvodom Manetom Rokvic.Mnogo toga brate nejasnog u toj biografiji.Ne cuh to za Dobrosava.Eto zasto su se razisli.

Би ли брате могао ја до те брошуре доћи?
Ево навео сам један податак из те брошуре, ово за Грачац...
Одговори

(25-10-2014, 02:03 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(25-10-2014, 01:32 AM)Мргуд Пише:  Вероватно је било и тамо таквих случајева, али много мање јер је устројство и менталитет водећих био другачији, а и главни циљ много јаснији.
Мислим да мешаш војно и партијско устројство, уз претпоставку да је партијско боље за војску и рат...
Требало би више да се удубиш у тему, ако те баш толико занима. Ипак, уз дужно поштовање, тако високо мишљење о црвенима а ниско о нашима није ништа друго до одраз негдашње комунистичке пропаганде, могуће удружене са љотићевском у каснијем периоду.

Потпуно погрешно интепретираш мој упис. Нигде ја нисам написао да имам ниско мишљење о ЈВуО, а високо о комунистима. Ја сам само написао да је устројство које је било у КПЈ, па се као такво пренело на војни покрет показало већу ефикасност од оне хијерархије која је владала у ЈВуО. Значи, КПЈ (политичка партија) се од самог старта наметнула у партизанима (војна организација) као водећа структура са јасним циљем: револуција тј. насилно преузимање власти у земљи. Делови војне компоненте нису увек пратили ову политичку и било је одустајања, преласка у четнике, домобране, усташе, итд. али једна ствар је ту увек била јасна: врх КПЈ је водио борбу за власт и сав свој рад и стремљења је усресредио на то. Ко ту причу међу њима није испратио, зна се како је завршио.

С друге стране, ЈВуО као војна организација је имала прво нејасну политичку платформу (која ће донекле да се искристалише на Башком конгресу, али са дебелим кашњењем), а притоме стиче се утисак да је мало пажње посвећено политици, јер Дража није био политичар, него војник. С друге стране, вођен идејом да око себе окупи национално српство, Чича је око себе окупљао и људе попут Ђујића, Ђуришића, Јевђевића, итд. које су формално били део ЈВуО, а практично и реално уствари су били војска за себе, коју Дража до краја рата није успео да у потпуности стави под своју команду (што ће се касније показати и оним разлазом током Босанске голготе, па и нешто пре тога).

То није никакав утицај комунистичке пропаганде, него чињенично стање на терену. Показало се у том времену ратног хаоса да је немилосрдна метода ликвидације коју је КПЈ практиковала, далеко ефикаснија од методе преодгоја, коју је практиковао добар део ЈВуО, док се онај мањи служио такође ликвидацијама. Ипак са ове временске дистанце посматрано, људски и Божји закон је сигурно на страни методе преодгоја, па ће како време буде одмицало поштованији бити онима којима закон није лежао у топузу.

Мало смо се удаљили од тебе, међутим осврнућу се и на ове натписе о сумњама које су показане ка Ђујућу и Јевђевићу по питању малверзација и сл.

Ми смо такав народ, да чим се неко нађе на некој друштвеној позицији (званичној, незваничној, итд.) за њега се аутоматски веже сумња преваре, крађе и злоупотребе. Али као што неко написа, за то су потребни и докази.
Одговори

(26-10-2014, 05:10 PM)Мргуд Пише:  
(25-10-2014, 01:32 AM)Мргуд Пише:  Вероватно је било и тамо таквих случајева, али много мање јер је устројство и менталитет водећих био другачији, а и главни циљ много јаснији.
Мислим да мешаш војно и партијско устројство, уз претпоставку да је партијско боље за војску и рат...
Требало би више да се удубиш у тему, ако те баш толико занима. Ипак, уз дужно поштовање, тако високо мишљење о црвенима а ниско о нашима није ништа друго до одраз негдашње комунистичке пропаганде, могуће удружене са љотићевском у каснијем периоду.

Потпуно погрешно интепретираш мој упис. Нигде ја нисам написао да имам ниско мишљење о ЈВуО, а високо о комунистима. Ја сам само написао да је устројство које је било у КПЈ, па се као такво пренело на војни покрет показало већу ефикасност од оне хијерархије која је владала у ЈВуО.
Па ево ово је довољно, што си поновио.
Није шија, него врат.
Кажем ти да то није тачно и да је војно устројство показало много већу ефикасност од устројства КПЈ, због чега су четници били јачи од њих, упркос огромној премоћи у оружју и муницији које су добијали са свих страна.
Исто важи и за политику, или идеологију. Показало се да је војничка идеологија у рату супериорнија од политичке идеологије и уопште од коришћења рата за политичку промоцију. Комнуисти су због тога презрени и одбачени од стране већине, наравно и због масовних убистава и других ствари, које се своде на исто.
Одговори

Да ли има људи којима је познато да је Ђуић отровао потплативши Изалијане,војводу Бирчанина?

ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
Одговори

То 100% није тачно.
Није ни близу. Чак ни у овој бршури тога нема.
Одговори

Није ни имао разлога за то, јер је Бирчанин само формално био ком. ДЧД, а и био је тешко болестан. Прави ком. је увијек био Ђујић
Одговори

Дакле утврдили смо, да је Ђујић био распоп, атентатор и тровач, болесно љубоморан и амбициозан, сарадник УДБЕ и издајник, лопов и ратни профитер итд.
Ајмо даље, другови пролетери!
Одговори

Ево баш читам брошурицу о Ђујићу ђе вели "да је 5000 усташа крчило пут ДЧД у пробоју из Книна и кроз Лику". А таке су сличне и остале "информације" у боршурици.
Брошурицу су писали људи које је Ђујић смјенио.Rolleyes

Далеко од тога да ми је намјера да Ђујића кујем у звијезде, али оно што је истина истина је, па макар и било најлошије, а нешто сасвим друго је ничим подупрта пљувачина.
Пошто је брошурица писана 1964. год. претпостављам да је повод била Ђујићево стављање на страну СПЦ у Београду, а да су ови били на страни владике Дионисија.
Што је Ђујићев промашај свакако.
Одговори

(26-10-2014, 05:51 PM)Игмански Четник Пише:  Да ли има људи којима је познато да је Ђуић отровао потплативши Изалијане,војводу Бирчанина?

Зашто то радиш?

Прво пљујеш по Војводи Ђујићу, онда као пишеш како нико није безгрешан, да треба наћи неку средину итд. А сад поново шириш неке веома гадне теорије о њему? Објасни ми, молим те, шта желиш да нам кажеш?
Одговори

(26-10-2014, 11:04 PM)Равногорац Пише:  
(26-10-2014, 05:51 PM)Игмански Четник Пише:  Да ли има људи којима је познато да је Ђуић отровао потплативши Изалијане,војводу Бирчанина?

Зашто то радиш?

Прво пљујеш по Војводи Ђујићу, онда као пишеш како нико није безгрешан, да треба наћи неку средину итд. А сад поново шириш неке веома гадне теорије о њему? Објасни ми, молим те, шта желиш да нам кажеш?
Ђуић је био обичан локални вођа,а не некакав силни официр и командант

Одговори

(27-10-2014, 12:31 PM)Игмански Четник Пише:  
(26-10-2014, 11:04 PM)Равногорац Пише:  

Зашто то радиш?

Ђуић је био обичан локални вођа,а не некакав силни официр и командант
Не бих рекао да је био само локалан (по таквом резоновању осим Драже и његовог штаба сви су локални,). Немојте бити наивни, ван Србије било је не могуће да активни официри направе озбиљну мобилизацију без народних вођа и ауторитета.
По том питању су они (Војводе: Јевђа и поп Ђујић)врло слични
Одговори

Упознао сам људе који су за Ђуића и који су за Јевђевића,мислим на њихове борце.
Морам рећи да су ми се више свидјели људи који су били уз војводу Јевђевића.

Одговори

(27-10-2014, 05:33 PM)Игмански Четник Пише:  Упознао сам људе који су за Ђуића и који су за Јевђевића,мислим на њихове борце.
Морам рећи да су ми се више свидјели људи који су били уз војводу Јевђевића.

Ал ти је аргумент,свака ти част.RolleyesRolleyesRolleyesСирома'
Одговори

(26-10-2014, 05:34 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(26-10-2014, 05:10 PM)Мргуд Пише:  

Потпуно погрешно интепретираш мој упис. Нигде ја нисам написао да имам ниско мишљење о ЈВуО, а високо о комунистима. Ја сам само написао да је устројство које је било у КПЈ, па се као такво пренело на војни покрет показало већу ефикасност од оне хијерархије која је владала у ЈВуО.
Па ево ово је довољно, што си поновио.
Није шија, него врат.
Кажем ти да то није тачно и да је војно устројство показало много већу ефикасност од устројства КПЈ, због чега су четници били јачи од њих, упркос огромној премоћи у оружју и муницији које су добијали са свих страна.
Исто важи и за политику, или идеологију. Показало се да је војничка идеологија у рату супериорнија од политичке идеологије и уопште од коришћења рата за политичку промоцију. Комнуисти су због тога презрени и одбачени од стране већине, наравно и због масовних убистава и других ствари, које се своде на исто.

То је твоја интерпретација али ја се са тим не слажем. Тачно јесте да је четнички покрет у Србији био јачи, али је исто тако тачно да је партизански покрет био надмоћнији у неким другим деловима Југославије. Да су баш били презрени и сл. то је велико питање? Свакако да у извесним деловима земље јесу, али такође су и четници у појединим деловима земље били презрени због несавесних поступака њихових јединица.

Приде, да је војно устројство показало већу надмоћ од партијског у тадашњим оквирима не би партизани ни имали шансе да се на крају рата прогласе победницима, јер би били разбијени већ раније. Али нису, већ су изгурали до краја рата и уз обилату помоћ СССРа и Енглеске из грађанског рата изашли као победници.

Ако би изузели учешће страног фактора у Југославији јасно је да би се након слома Вермахта у Југославији настабио грађански рат. Ко би ту превагнуо, на који начин и у ком делу земље, то су већ питање на које не можемо дати одговоре.

Цитат:Да ли има људи којима је познато да је Ђуић отровао потплативши Изалијане,војводу Бирчанина?

Ово су већ озбиљне глупости које би требало брисати.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним