Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Књига о љотићевцима
#29

(23-11-2014, 12:49 AM)Романија1 Пише:  Не знам да ли се смије овдје промовисати туђе књиге, али изашла је књига о словеначким четницима 41-45 на основу записа Карла Новака током рата:
http://www.tradicionalnaknjiga.rs/Словен...ртикл_2035

Изашла је одавно. Smile
Можеш поставити за ма коју књигу на ове теме.
Одговори
#30

Аха, нисам је раније видио. Smile
Одговори
#31

Da li se zna nesto o Predragu Jovanivicu? Jel istina da je to zapravo pseudonim?
Одговори
#32

Мислиш на Ивановића, аутора?
Како да не, има биографија на крају књиге. Није псеудоним.
Одговори
#33

Видео сам данас ''Искру'' да чланком поводом новог издања књиге ''Ко су љотићевци''. У уводу пар негативних атрибута о онда копија чланка из 1954, дакле када је књига изашла. Ту се ипак није оспоравало ауторство књиге, Предрагу Ивановићу, као што се касније тврдило. Очигледно, тада је то било апсурдно. Писало је да Слободан Драшковић стоји иза књиге, да је он поручио књигу, да је за сакупљање података коришћена мрежа СКК ''Свети Сава'' коме је Драшковић био председник, и сл.
Тако да је у том чланку много више извређан Драшковић, него Ивановић.
Међутим, нема демантовања података из књиге. Чланак је опширан, јер креће од цитирања Сократа па даље редом, али конкретно - ништа.
Одговори
#34

(04-11-2014, 07:35 PM)Зоран Недељковић Пише:  
(04-11-2014, 05:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  Још старија је пометња са тим Ђурићима... Ваљда су била два брата са истим именима. Јел ти познато нешто о томе?

Брат му се звао Милојко. Њега помиње пуковник у пензији Славко Јоксимовић из Пожеге у свом дневнику, којег је водио 1941-1944.
Цитат из дневника, за 1943 -
Ноћу 23-24.септ. добровољци ухапсили око 40 виђенијих Пожежана. У мој стан, у по ноћи ушао брат Радојка Ђурића, Милојко са једним војником и кад мене нису пронашли, вршили ми претрес хартија, узели картотеку и још неке ствари и новине које сам подвлачио.

23.септ. у Косјерићу била борба између четника и добровољаца, с којима је било и десетак Немаца. Погинуло 38 добровољаца, један тенк онеспособљен и два-три камиона запаљена. Од четника погинули 3, а 4 рањена.- З.Н. односи се на борбу у Сечој Реци.

Зоране, да ли имате дневник који сте овде поменули?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним