Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Књига о љотићевцима
#15

(05-11-2014, 02:37 AM)Мргуд Пише:  
(04-11-2014, 06:25 PM)Милослав Самарџић Пише:  То за Црњанског и Нушића је баш необично. Подсећа ме на примедбе: Немој писати то и то, неко ће злоупотребити. Које не уважавам.
Нушић је ктитиковао вишу класу и то су комунисти после масовно злоупотребљавали (ево и љотићевци, битно је да се то зна).
Не само Нушић, него и остали комедиографи, по правилу су пре рата критиковали вишу класу и дакле власт.
Док од 1945. исмева се само нижа класа, прост народ, никако власт.
Тако да је сцена - ТВ, позоришна... - изгледала и изгледа овако: приказују се само комедије које исмевају предратну власт (уз подтекст да сад нема шта да се исмева, није више таква власт) и комедије које исмевају народ.
Та комбинација утицала је на учвршћивање комунистичке пропаганде.
Није се видео факат да су предратне комедије била такве јер је друштво било демократско, и обратно.
Љотићевци су подгревали заблуду.

То када се напише овако како сте ви написали има донекле више смисла јер не доводи у питање Нушића, него метод комуниста. Значи, није до Нушића, него до злоупотребе Нушића.

А у тексти на сајту је наведено да је Нушић доприносио разбијању породице као основне ћелије српског народа (укратко препричано), што је једна тешка и по мени апсолутно неутемељена оптужба.
Ово прво је дефинитивно у питању, а за ово друго не знам, не бих се усудио да коментаришем без озбиљнијег проучавања Нушићевог дела. Ипак, пошто је Ивановић тако написао, што је аминовао др Слободан Драшковић и СКК Свети Сава уопште, који су били итекако озбиљна установа - то је више него довољан разлог да се неко позабави тиме.
Одговори
#16

Ја сам нашао сведочење у једној мемоарској 15АФ 2 случаја продаје авијатичара Немцима. У једном случају су идентификовани партизани, у другом четници. Такође вероватна погрешна идентификација, бар у другом случају (партизане је било тешко заменити са неком другом групом све док су носили звезде на капама).
Одговори
#17

Да ли је тај други случај био у Словенији?
Зашто си поставио овде? Чини ми се да је Милојко Ђурић предао/продао неке пилоте Немцима?
Одговори
#18

(05-11-2014, 06:29 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ово прво је дефинитивно у питању, а за ово друго не знам, не бих се усудио да коментаришем без озбиљнијег проучавања Нушићевог дела. Ипак, пошто је Ивановић тако написао, што је аминовао др Слободан Драшковић и СКК Свети Сава уопште, који су били итекако озбиљна установа - то је више него довољан разлог да се неко позабави тиме.

Ја се овде слажем са Мргудом. Могу Ивановић и Драшковић да буду и Боготац, али Нушића ми не дирајте Smile

Мени врло комично делује та оптужба, паметније је можда испитати њихове мотиве за тако нешто.
Одговори
#19

Испитати и једно и друго, што да не.
Иначе Нушићева аутобиографија ми је један од омиљених књига тог жанра, уз рецимо Доситејеву...
Одговори
#20

(05-11-2014, 06:42 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да ли је тај други случај био у Словенији?
Зашто си поставио овде? Чини ми се да је Милојко Ђурић предао/продао неке пилоте Немцима?
Надовезао сам се на Ватру. А ако не стоји овде, може да се пребаци у адекватан топик.
Мислим да није у Словенији. За партизане се каже (мислим на овај конкретан случај) да су били немачки плаћеници. Послати у Београд а испитивање .Завршили су у немачком логору, Сталагу Ево извода:
Цитат:2nd Lt. Neil J. Coady, CP of A/C #42-32022, March 4, 1991:
“T/Sgt. Roy T. Ford followed me and then Lt. Edwin Bentley went third. We landed on one side of the mountain and the rest of the crew landed on the other side of the mountain. Partisans who picked up Ford, Bentley, and I were paid by the Germans. Chetnicks on the other side of the mountain were paid by the British and guided the rest of the crew to a mountain hideout where a C-47 flew them out in a couple of weeks. This is what I remember Bob Weiss telling me several years ago. If his story differs, take his facts as he knows them better than I. “I had landed in a tree and my chute caught in the top branches. By the time I had pulled the chute out of the tree, a civilian, with an overseas cap with a Red Star on it, pointed a new American Thompson sub-machine gun at me and said something in Yugo that I did not understand, but did understand the gun pointing at my chest. Then he said, ‘Pour vous is gare est fini.’ And that I understood.
“He marched me down the mountain and I was turned over to the German Field police and later they brought in Ford and Bentley. We were taken by truck to some town and then flown in the bomb bay of a converted He-111, with benches in the bomb bay, to Belgrade for interrogation. We then were taken through Vienna, Austria, through Czechoslovakia and arrived at Sagan, Stalag Luft III a few days later. Bentley and I got the same barracks, but different rooms, and Ford got a different barracks. We
had ten men in our room but later was increased to 15. POW condition at Stalag Luft III was pretty good and we received Red Cross parcels.
“Prison life was pretty uneventful until 21 January 1945 when the Germans told us to be ready to march overland toward the West. It was a bitterly cold, snowy afternoon when we all marched out in columns, in our winter coats and hats, all GI stuff provided for us through the International Red
Cross. We marched the back roads, all through the day and night, all the next day, and late the second night we stopped in the town of Gottbus. We boarded box cars, with 50 men in a car and moved south
to Nurnburg, another camp, Stalag 13-D.
Одговори
#21

(05-11-2014, 06:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Испитати и једно и друго, што да не.
Иначе Нушићева аутобиографија ми је један од омиљених књига тог жанра, уз рецимо Доситејеву...

Možda je Jovan Dučić bio u pravu kada je optužio Cincare da su upropastili srpski narod?! Smile

Две вакцине падоше, трећа још стоји, а четврте неће бити.
Одговори
#22

(05-11-2014, 06:31 PM)Chicot Пише:  Ја сам нашао сведочење у једној мемоарској 15АФ 2 случаја продаје авијатичара Немцима. У једном случају су идентификовани партизани, у другом четници. Такође вероватна погрешна идентификација, бар у другом случају (партизане је било тешко заменити са неком другом групом све док су носили звезде на капама).
Оба случаја су погрешна идентификација, и показује да није добро да се изјаве узимају 50 година касније.
Одговори
#23

За четнике се каже да су предали Немцима тројицу за по 30 долара сваког.
Не тврдим да су наводи тачни, само кажем да партизане било теже погрешно идентификовати због (авијатичарима) препознатљивог обележја ( "стручњаци" /Робертсови наводи/ из базе су их томе подучавали).

Упамтио сам и један трагикомичан случај када су се пилоти срушили у западном делу земље. Наравно, на брифингу су подучени да траже партизане а да остале избегавају. Сведок каже да је једина реч коју је знао да изговори: Тито.
И тако добро потковани, искоче из авиона и налете на неку оружану групу. Крену да кокодачу: "Тито, Тито..". А ови их свезаше уз коментар: "Nix Tito. Pavelich!" хихихи

Нису предати Немцима. Преживели су зато што су и усташе/домобрани почели да хватају везе са савезницима кад је брод почео да тоне. Јадничци наравно нису ништа криви за ту конфузију.
Одговори
#24

(06-11-2014, 05:43 PM)Chicot Пише:  Нису предати Немцима. Преживели су зато што су и усташе/домобрани почели да хватају везе са савезницима кад је брод почео да тоне. Јадничци наравно нису ништа криви за ту конфузију.

Шико,
питам се да ли читамо исту књигу и да ли ти знаш енглески.
Одговори
#25

Не, не знам енглески, гледам слова и интуитивно наслућујем Rolleyes

Ствар је проста. Писао сам лаконски па сам помешао у моменту. Ови су заробљени. Али су преживели.
Што не мења чињеницу да су усташе и домобрани тражили везу са савезницима кад је брод почео да тоне. И да су те везе радиле.
Одговори
#26

(06-11-2014, 06:23 PM)Chicot Пише:  Што не мења чињеницу да су усташе и домобрани тражили везу са савезницима кад је брод почео да тоне. И да су те везе радиле.

Ако мислиш на коршчење авијатичаре за те везе, и нису нешто радиле.
Одговори
#27

(06-11-2014, 08:13 AM)Vlad Alekš Пише:  Možda je Jovan Dučić bio u pravu kada je optužio Cincare da su upropastili srpski narod?! Smile

Било је Цинцара који су одиграли позитивну и који су одиграли негативну улогу. Кад се све зброји и одузме, резултат је негативан - по Србе.
Одговори
#28

Не знам да ли се смије овдје промовисати туђе књиге, али изашла је књига о словеначким четницима 41-45 на основу записа Карла Новака током рата:
http://www.tradicionalnaknjiga.rs/Словен...ртикл_2035
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним