05-11-2014, 06:29 PM
(05-11-2014, 02:37 AM)Мргуд Пише:Ово прво је дефинитивно у питању, а за ово друго не знам, не бих се усудио да коментаришем без озбиљнијег проучавања Нушићевог дела. Ипак, пошто је Ивановић тако написао, што је аминовао др Слободан Драшковић и СКК Свети Сава уопште, који су били итекако озбиљна установа - то је више него довољан разлог да се неко позабави тиме.(04-11-2014, 06:25 PM)Милослав Самарџић Пише: То за Црњанског и Нушића је баш необично. Подсећа ме на примедбе: Немој писати то и то, неко ће злоупотребити. Које не уважавам.
Нушић је ктитиковао вишу класу и то су комунисти после масовно злоупотребљавали (ево и љотићевци, битно је да се то зна).
Не само Нушић, него и остали комедиографи, по правилу су пре рата критиковали вишу класу и дакле власт.
Док од 1945. исмева се само нижа класа, прост народ, никако власт.
Тако да је сцена - ТВ, позоришна... - изгледала и изгледа овако: приказују се само комедије које исмевају предратну власт (уз подтекст да сад нема шта да се исмева, није више таква власт) и комедије које исмевају народ.
Та комбинација утицала је на учвршћивање комунистичке пропаганде.
Није се видео факат да су предратне комедије била такве јер је друштво било демократско, и обратно.
Љотићевци су подгревали заблуду.
То када се напише овако како сте ви написали има донекле више смисла јер не доводи у питање Нушића, него метод комуниста. Значи, није до Нушића, него до злоупотребе Нушића.
А у тексти на сајту је наведено да је Нушић доприносио разбијању породице као основне ћелије српског народа (укратко препричано), што је једна тешка и по мени апсолутно неутемељена оптужба.