Поруке: 2,481
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Одакле податак Матији Бећковићу да је Дражина породица замењена из логора за два заробљена немачка официра? Колико је мени познато - по доласку Хермана Нојбахера, специјалног Хитлеровог опуномоћеника за Балкан, и након разраде политике придобијања свих српских снага против комунизма, договорена је (са немачком службом безбедности - СД) и амнестија за политичке затворенике четничке организације (припадници, симпатизери и таоци). Отприлике тада (у децембру 1943) је укинута одмазда: 50 - за једног и 25-за једног. И на бази те амнестије и окупаторске милостиње су Дражини пуштени са Бањице, као и многи равногорци у другим логорима. У јануару и фебруару 1944. г. уследила су нова велика отпуштања ДМ присталица из постојећих логора (нешто је отерано на принудни рад, на каналу Ла Манш и у заробљеничком логору у Мозбургу, уместо у првобитно планираном Дахау), након што је преко радија емитована емисија у којој се могло чути да је 27. јануара формирана Комисија за испитивање ратних злочина над српским као и југословенским становништвом у земљи и иностранству. Наглашено је да се подаци прикупљају и шаљу савезничким земљама, које су нешто раније, у Лондону, установиле једну међународну комисију за нацистичке злочине. Краљевина Југославија (тј. њена влада) потписала је савезнички протокол о оснивању Комисије за утврђивање ратних злочина нациста и фашиста на тлу Југославије.
Такође, Дража није зачетник покрета отпора у Југославији јер је још пре рата имао овлашћење да организује јединице за наставак борбе регуларних војних снага (преко Команде Београда), док се под "организовањем отпора" подразумева да се саставља и организује нешто ново. Дража, још неки официри, Коста Пећанац, Мина Станковић, Дуле Димитријевић и Бирчанин.
Поруке: 17,496
Теме: 646
Углед:
2,056
Да, тачно да написао.
А ону нетачну верзију видео сам некад негде, не знам где беше.
Поруке: 4,461
Теме: 55
Углед:
672
(09-08-2021, 07:54 AM)Mitic Пише:
Што би рекли клинци Радановић "изневеровао":
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 686
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
Село,Жрвањ,општина Билећа,убијен пред нову годину,заједно са групом људи.Извесни Дангубић их откуцао и камење навукли на отвор базе.После их побили бомбама.