Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

1. Banatski korpus - Četnici u Banatu

[Слика: Osvecenje_zastave_1936.jpg]
[Слика: 010_001.jpg]
Четничка организација је била врло јака у Војводини уочи почетка 2.Светског рата,што говоре и ове 2 слике.Знам да су Немци у Панчеву приликом егзекуција грађана Панчева, Српске националности 21-22 априла 1941 године викали на жртве називајући их четницима.Повод за овај злочин од стране Немаца је било стрељање 9 особа Немачке националности које је извршила Војска Краљевине Југославије приликом повлачења из Панчева.
Одговори

Мало сам "запео" али иде некако... Никако да одем у Београд, надам се да ако неко од вас овде наиђе на нешто да ће ми јавити!
Поздрав!
Одговори

(10-12-2014, 08:35 PM)jankov_a Пише:  Moram ovo da podelim sa vama,

Danas sam bio u arhivu Vojvodine i ništa nism uradio iako sam znao tačne fondove koji mi trebaju naišao sam na veliku odbojnost zaposlenih pogotovu kada su čuli temu mog istraživanja i naravno "nije bilo Četnika ovde"... Ne znam vaša iskustva sa njima ali ja tako prođoh!
Međutim druga tema koja me interesuje a to je spomenik Crveno-armejcima u Zrenjaninu e tu sam možda imao uspeha, ovde je sahranjeno njih 160 ali po svoj prilici niko od njih nije poginuo u Zrenjaninu nego su ih donosili iz raznih naseljenih mesta u okolini da bi skupili broj koji odgovara komunistima... Ja sam danas našao spisak od njih 33 koji su ubijeni od strane komunista jer su sarađivali sa Dražom čim dešifrujem njihova imena odmah prvac spomenik 99% sam siguran da ću ta imena naći tamo na spmeniku "slobode"

koji je to tacno spomenik? na Bagljašu?
imaš i kod fabrika stanice jedan spomenik crvenoarmejcima, ali tu je njih nekoliko sahranjeno valjda... takodje u Lazarevu gde ih je sahranjeno 20-ak...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним