Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Синема комунисто
#1

Најнаграђенији ''српски'' документарни филм.
http://www.cinemakomunisto.com/SR/
Одговори
#2

Јел гледао неко?
Знаци навода су на месту по два основа: продуцент је из Хрватске, или барем један од продуцената, а партизански филмови нису ни називани српским.
Ово је филм о партизанским филмовима, с тим што је почетак о комунистима уопше од 1944. па надаље. Приказани су као ослободиоци и градитељи. Нема речи о масовним ликвидацијама у том периоду, логорима итд, све је афирмативно. Обнова и изградња земље такође су приказани на уобичајени начин, уз уобичајене податке (комунисти изградили стотине километара пруга) и уобичајена прећуткивања (Краљевина је имала 9.000 километара пруга). Није речено ни да добовољне радне акције у ствари у великој мери нису биле добровољне и да главни циљ није био градња, већ држање ауди под контролом, индоктринација и сл.
Када се говори о партизанским филмовима, инсистира се на томе да су снимани према истинитим догађајима. У првих пола сата то се каже три пута. Врхунац је прича о броју џипа ког су Немци запленили у Десанту на Дрвар. Наводно, Тито је запамтио тај број, што је рекао екипи кад је видео филм. Број је у смислу: Ето чак и то је тачно! Разуме се да нема говора о партизанској катастрофи и Титовом бекству.
Партизански филмови су промоција зла - тоталитарне комунистичке идеологије - а овај филм промовише партизанске филмове. Нема говора о томе да су неки људи робијали због снимања другачијих филмова, да су филмови забрањивани, и сл. Да у ствари није постојала слобода говора.
Главни јунак филма је Вељко Булајић. ''Булајићевски филмови'' су одавно синоним за нешто негативно - за битан део наше јавности, међутим, афирмативан филм о Булајићу ипак добија награде на Западу, сада, у наше време. Тема за размишаљање!
Одговори
#3

Пошто на њиховом сајту пише да се тренутно приказује у свим биоскопима у Француској, питао сам Косту, а он пише:

Ко те то лаже? Није сад нигде у биоскопима:
http://www.allocine.fr/film/fichefilm_ge...22628.html
пише на врх "seances" што значи где се приказује ако се приказује, видећеш да се не може кликне, дакле нема. А изашао је ДВД у септембру, што је гаранција да га нема у биоскоп јер ДВД (по закону) излази бар 6 месеци по изласку у биоскоп. У сваком случају, нико за то није чуо јер у француској има 5000 сала односно 2000 биоскопа или милион седишта:
http://www.senat.fr/rap/r02-308/r02-3086.html
и ретко који филм излази у све биоскопе, јер сваке среде излазе 20ак нових филмова, неки остану недељу дана, неки пар месеци, па је немогуће да неки биоскоп пусти све филмове. А ево рецимо ове среде од 21 нових филмова, ја лично сам чуо и видео рекламу за само 3:
http://www.allocine.fr/film/sorties-semaine/
испод слике десно под "сеанс" тј séances имаш број биоскопа у који су изашли, а тај број може само да се од среде до среде умањи.

Видим да је добио неколико награда, што не значи да је на цени, јер има много награда и много фестивала, а уз то анти-српски лоби је увек ту.
На оном линку описа филма "алоцине" има само један (али позитиван) коментар гледаоца, који каже да је 15 јануара га гледао у биоскопу у Монпеље, дакле вероватно је изашао почетком године. Такође под Box Office France који означава колико је продато улазница у Француској има цртица што би требало да значи да је непознато што је неко мерило да је број биоскопа у који је пуштен вероватно симболичан био. Ако узмемо за поређење документарни филм за који такође нисам чуо који је изашао 5ог новембра
http://www.allocine.fr/film/fichefilm_ge...10257.html
пише да је продато 164 084 карата и има 67 коментара гледаоца.
А рецимо овај http://www.allocine.fr/film/fichefilm_ge...21419.html
који ниси могао да избегнеш рекламу и дуго пре изласка у биоскопе па и после, има: 587 043 entrées улазница, 21 милиона евра буџет, и 292 критике гледаоца.

На оном "алоцине" има 8 рецензија међу којима и комунистичког гласила "Уманите". Углавном су позитивни коментари али то су све левичари, од окорелих комуниста до блаже верзије "соц-демократа", преко модерно-католичког гласила.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним