29-01-2015, 07:39 PM
мунгос Пише:То је једини примјер у историји ђе један народ није имао НИЈЕДНОГ савезника. А кроз то се све и дан данас гледа. И за то су ваљда криви Французи.
Можда ја грешим, можда је за све крив Милошевић, али ја се не слажем с тиме.
Неки можда мисле што се савезници могу да се скупљају на улици, на бувљаку.
Ја овако видим ствари. Први и Други светски ратови су били на свој начин и „унутрашњи“ ратови у западној Европи. Наравно били су и репризе вечног „Јуриша на Исток“: Аустрија против Србије у првом, Немачка против Русије у другом. Ипак, западне силе су ратовале међусобно у оба светска конфликта. Имале су огромне штете од тога, огромних број погинулих и катастрофалне последице по своју привреду и политику. После другог светског рата европске земље, ем због тога, ем због супротстављења Совјетском Савезу, одлучиле су да се удруже у истој Унији, у стилу: „Зашто морамо да се млатимо међусобно, када можемо заједно браниити своје интересе?“ То је у принципу основна идеја Европске Уније и Атлантског Савеза.
Дакле, Србија се у последњим годинама последњег века нашла у веома неповољној ситуацији. У време Првог светског рата добила је подршку од царске Русије али и Велика Британија и Француска су имале интерес да подрже Србију у вези блокирања Немачке у походу на Балкан и Средњи Исток, где су Немци тада градили железницу Берлин-Багдад. У Другом св. рату Србија није имала више традиционалну подршку од Русије, а Британија, као и остали Савезници, имала је још једном интерес да увуче Србију у рат на своју страну против Немаца.
Крајем хладног рата, у походу на Исток западне силе су све биле здружене, тако да није било места за Србију да буде савезник једне против друге силе, а Хрвати, као и Албанци, долазе као природни савезници Запада и Немци су заиста одмах њих изабрали.