28-01-2015, 01:34 PM
Одговорност српских квислинга за страдање Јевреја
28-01-2015, 01:55 PM
(28-01-2015, 01:34 PM)Николај Пише:Прочитао сам много недићевских докумената и закључио да је Недић (као и његово окружење) био спреман да у свом пузању и слугерањству иде до крајњих граница, што се види на примеру Драже и четника.(28-01-2015, 01:22 PM)Ратко Пише: pronađena su dokumenta koja pokazuju da je Nedić išao kod okupatora i predlagao mu da se što pre reši jevrejsko pitanje!", rekao je David
Oво што Давид каже није ми познато, мада ме не би зачудило.
Није познато ни њему
Ако му није био проблем да зарад доказивања окупатору лично шаље дописе немачким генералима денунцирајући Дражине људе, још мање би му био проблем кад су Јевреји у питању. Са Гестапоом су ишли заједно и у неке акције против четника.
Нашао сам гомилу дописа Специјалне полиције Гестапоу, који почињу са ''Част нам је испоручити Вам...'' па следи име конкретног лица из организације ДМ.
Па они су бре Немцима испоручили стотине српских официра крајем 1941. и почетком 1942. године, камоли неће Јевреје!
Гаде ми се.
Дакле, Давид је несумњиво аматер, али из ових разлога кажем: не би ме зачудило.
28-01-2015, 04:40 PM
Јасно ми је шта кажеш, али ипак је то само закључивање по аналогији, а требало би све да се несумњиво докаже.
Осим тога, познато је да су се Срби увек више мрзели међусобно, него што су неког другог; Недић је у Дражи и четницима видео конкуренцију, опасност за свој положај (и главу), до Јевреја му је било стало као до лањског снега.
Осим тога, познато је да су се Срби увек више мрзели међусобно, него што су неког другог; Недић је у Дражи и четницима видео конкуренцију, опасност за свој положај (и главу), до Јевреја му је било стало као до лањског снега.
29-01-2015, 06:57 PM
Kvisling je streljan. Peten je osuđen na smrt, pa mu je De Gol preinačio smrtnu kaznu u doživotnu. Šta mislite kako bi prošao Nedić da je kojim slučajem Draža pobedio?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
29-01-2015, 11:26 PM
(29-01-2015, 06:57 PM)Vlad Alekš Пише: Kvisling je streljan. Peten je osuđen na smrt, pa mu je De Gol preinačio smrtnu kaznu u doživotnu. Šta mislite kako bi prošao Nedić da je kojim slučajem Draža pobedio?Ђенерал Дража пише мајору Жарку Тодоровићу Валтеру 06.07.1942: ''Недић-Љотић-Пећанац-Аћимовић и сада су под словом ''З''. Ако доживе крај рата, има да се у првом наиласку у Београд побију и јавно изложе као пример потомству да се не сме служити непријатељу под изговором спасавања народа.''
30-01-2015, 08:44 AM
(29-01-2015, 11:26 PM)Ратко Пише:(29-01-2015, 06:57 PM)Vlad Alekš Пише: Kvisling je streljan. Peten je osuđen na smrt, pa mu je De Gol preinačio smrtnu kaznu u doživotnu. Šta mislite kako bi prošao Nedić da je kojim slučajem Draža pobedio?Ђенерал Дража пише мајору Жарку Тодоровићу Валтеру 06.07.1942: ''Недић-Љотић-Пећанац-Аћимовић и сада су под словом ''З''. Ако доживе крај рата, има да се у првом наиласку у Београд побију и јавно изложе као пример потомству да се не сме служити непријатељу под изговором спасавања народа.''
Partizani su poslušali Dražu.
30-01-2015, 09:14 AM
(30-01-2015, 08:44 AM)Vlad Alekš Пише:''Послушали'' за Недића, док су Пећанца, а можда и Љотића, ликвидирали четници. Аћимовић је на време изашао из те дружине, а није направио велике штете, па му је опроштено.(29-01-2015, 11:26 PM)Ратко Пише:(29-01-2015, 06:57 PM)Vlad Alekš Пише: Kvisling je streljan. Peten je osuđen na smrt, pa mu je De Gol preinačio smrtnu kaznu u doživotnu. Šta mislite kako bi prošao Nedić da je kojim slučajem Draža pobedio?Ђенерал Дража пише мајору Жарку Тодоровићу Валтеру 06.07.1942: ''Недић-Љотић-Пећанац-Аћимовић и сада су под словом ''З''. Ако доживе крај рата, има да се у првом наиласку у Београд побију и јавно изложе као пример потомству да се не сме служити непријатељу под изговором спасавања народа.''
Partizani su poslušali Dražu.
30-01-2015, 09:36 AM
(30-01-2015, 09:14 AM)Ратко Пише: ''Послушали'' за Недића, док су Пећанца, а можда и Љотића, ликвидирали четници. Аћимовић је на време изашао из те дружине, а није направио велике штете, па му је опроштено.
Postoje indicije da su četnici likvidirali Ljotića?
30-01-2015, 01:28 PM
(30-01-2015, 09:36 AM)Vlad Alekš Пише:Александар Динчић је први посумњао да је у питању саобраћајна несрећа, наводећи логичке и друге аргументе у прилог тези да се ради о убиству.(30-01-2015, 09:14 AM)Ратко Пише: ''Послушали'' за Недића, док су Пећанца, а можда и Љотића, ликвидирали четници. Аћимовић је на време изашао из те дружине, а није направио велике штете, па му је опроштено.
Postoje indicije da su četnici likvidirali Ljotića?
Четник Јован Павловић, борац Крајинског корпуса, у интервјуу Милославу Самарџићу рекао је следеће: ''Видели смо и мост где је погинуо Димитрије Љотић. То је био порушен мост, испред кога је било постављено камење и пут скренут у страну. Неки саботери, касније смо сазнали по налогу Љубе Јовановића, уклонили су оно камење кад је требало да наиђе Љотић, тако да је шофер возио право на мост - у провалију.''
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-ljoti...li-atentat
Познато је да су четници ликвидирали неке љотићевце пред само повлачење из Србије, а у међувремену сам нашао документе о наставку сличних акција у 1945. години. Писаћу о томе.
30-01-2015, 11:48 PM
По мени глупост, јер се знало за издају краља и савезника, коме је још било за проливање српске крви?
Ђујићевим четницима? Сумњам, они током рата нису имали додира са СДК.
Али хајде мало аргумената, а не стрина по баба теткине линије казала!
Или ја знам све о томе - мој ђед са стричеве стране био код Пилетића!
„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.
![[Слика: traktor.gif]](http://poljoinfo.com/images/smilies/traktor.gif)
31-01-2015, 12:26 PM
(30-01-2015, 11:48 PM)херцеговац Пише: По мени глупост, јер се знало за издају краља и савезника, коме је још било за проливање српске крви?Краљ јесте издао, али су четници и даље ратовали са геслом - За Краља и Отаџбину и тражили излаз код савезника.
Друго, сведочење јесте аргумент. Треће, убиство Љотића је сасвим логично имајући у виду његову делатност у рату. Српска крв? По чему је то љотићевска крв српска, а партизанска рецимо није? Љотићевци су ратовали на страни Адолфа Хитлера и нема ту ни С од српства.
31-01-2015, 01:04 PM
(30-01-2015, 11:48 PM)херцеговац Пише: По мени глупост, јер се знало за издају краља и савезника, коме је још било за проливање српске крви?
Ljotić je bio Cincarin.

31-01-2015, 05:57 PM
(31-01-2015, 12:26 PM)Ратко Пише:(30-01-2015, 11:48 PM)херцеговац Пише: По мени глупост, јер се знало за издају краља и савезника, коме је још било за проливање српске крви?Краљ јесте издао, али су четници и даље ратовали са геслом - За Краља и Отаџбину и тражили излаз код савезника.
Друго, сведочење јесте аргумент. Треће, убиство Љотића је сасвим логично имајући у виду његову делатност у рату. Српска крв? По чему је то љотићевска крв српска, а партизанска рецимо није? Љотићевци су ратовали на страни Адолфа Хитлера и нема ту ни С од српства.
Свједочење је и када баба тетка са стричеве линије нешто каже, али то у истиографији важи тек на трећем мјесту - ако је била свједок, а најчешће и тада се узима са резервом.
Овај што је ово говорио није био на лицу мјеста у току погибије него је посредно лице. Знаш оно у Хагу када дођу па говоре како је тамо неки рекао некој која је, опет рекла њима... Добро, овдије није баш такав случај, али и нема аргумената за тврдњу да је Љотић ликвидиран и то нема везе са његовом личношћу.
Зашто би партизан био ванземаљац? Наравно да је Србин.
Добро, Цинцарин или не, није битно. Рат је ушао у фазу када је све већ било очигледно. Мислим да у тој апатији ријетко ко би контао о правди.
„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.
![[Слика: traktor.gif]](http://poljoinfo.com/images/smilies/traktor.gif)
01-02-2015, 12:01 AM
(31-01-2015, 05:57 PM)херцеговац Пише:Ниси приметио да сам написао ''можда''?(31-01-2015, 12:26 PM)Ратко Пише:(30-01-2015, 11:48 PM)херцеговац Пише: По мени глупост, јер се знало за издају краља и савезника, коме је још било за проливање српске крви?Краљ јесте издао, али су четници и даље ратовали са геслом - За Краља и Отаџбину и тражили излаз код савезника.
Свједочење је и када баба тетка са стричеве линије нешто каже, али то у истиографији важи тек на трећем мјесту - ако је била свједок, а најчешће и тада се узима са резервом.
Овај што је ово говорио није био на лицу мјеста у току погибије него је посредно лице. Знаш оно у Хагу када дођу па говоре како је тамо неки рекао некој која је, опет рекла њима... Добро, овдије није баш такав случај, али и нема аргумената за тврдњу да је Љотић ликвидиран и то нема везе са његовом личношћу.
Зашто би партизан био ванземаљац? Наравно да је Србин.
Добро, Цинцарин или не, није битно. Рат је ушао у фазу када је све већ било очигледно. Мислим да у тој апатији ријетко ко би контао о правди.
Дакле, не тврдим да су га убили четници, али постоје индиције. Лично сам склон да у то поверујем. Водило се рачуна о правди, било је освете...
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)