Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

50 година од смрти Винстона Черчила
#15

(27-01-2015, 07:12 PM)Громовник Пише:  Откако се Африка Кор искрцао у Северној Африци почетком 1941. Ромел је против Енглеза бележио једино и само победе. Енглези су се толико уплашили Немачког изласка на Блиски исток, да су њихове јединице у Индији добиле наређење да се утврђују и копају ровове.

Е сад шта је Хитлеру требало да у току успешне кампање на једном истовремено отвори и други фронт, који је узгред добио статус приоритетног у односу на Афрички, то је до дан данас мени непознаница.

То је било касно јер је дато времена Британцима да колико толико прикупе снаге и на крају се на јевите јаде одбране. Можеш да замислиш шта би исти урадио годину дана раније. Осим тога, Вермахт је стратешки био у много бољој позицији 1940 него што је то био у месецима пред Барбаросу када је почело гомилање трупа на истоку. Супротно, британци су 1940 бежали из Европе ка острву и требало им је времена да се регрупишу.

Дакле, оно што би Хитлер постигао једним фронтом у 1940, није се могло надокнадити ни са два годину дана касније. Време никако није радило за њега већ за противнике.
Треће, слање африка корпса је било изнуђено, да би се спасиле позиције и брљотине Италијана у време када су те јединице биле много потребније на другом месту. Боље је било за Хитлера да у африци није ништа чачкано него што су Италијани покушали да се играју рата. То показује колико је намамљивање Италијана у афрички рат био добар потез.

Наводно је кружила досетка међу немцима која добро осликава ситуацију:
- Фиреру, Италијани су ушли у рат!
- Пошаљите 2 дивизије, то ће бити довољно да их докрајчи.
- Не Фиреру, они су на нашој страни.
- А, то је нешто друго. Онда им пошаљите 20 дивизија као помоћ.
Одговори
#16

Kуд оде ова расправа. Само сам питао Милослава, откуд му идеја да је најпопуларнији премијер. А ви окренули на Хитлерову геостратегију.
Него, друго једно питање. И комунистички историчари су се држали мантре да су Дража Михаиловић, а и његов "покрет" ( мада у мањем обиму), последњи (ретроградни) остаци " Солунског мита" и бла, бла, бла.....
Питање је: зашто у овом смислу ни они, а колико видим ни ми, не видимо Черчила у тој равни?
Одговори
#17

[Слика: ELHxw43Z04o.jpg]

Пеницилин. Smile
Одговори
#18

Читајући нешто о Другом светском рату наишао сам на податак који ми до сада није био познат, а то је да је Велика Британија након Немачког напада на Данску и Норвешку извршила "превентивну" инвазију на Исланд 1940. са 25 000 војника, која је потрајала до краја рата, и притом похапсила све особе Немачке националности.

http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Iceland

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#19

(29-01-2015, 08:55 PM)Громовник Пише:  Читајући нешто о Другом светском рату наишао сам на податак који ми до сада није био познат, а то је да је Велика Британија након Немачког напада на Данску и Норвешку извршила "превентивну" инвазију на Исланд 1940. са 25 000 војника, која је потрајала до краја рата, и притом похапсила све особе Немачке националности.

http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Iceland
Иначе, тог дана је Черчил постао премијер.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним