Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Игмански марш - четници спасили партизане...

(05-02-2015, 01:02 AM)luka.luke 1 Пише:  
(02-02-2015, 07:54 PM)Игмански Четник Пише:  
(02-02-2015, 06:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(02-02-2015, 10:35 AM)Игмански Четник Пише:  да није било наших,никад не би ни прешли Игман
Јел имаш неки податак?

Врело Радава се налази на Игману и црвени су у својој некој књизи написали да су и партизани били на том врелу кад су пролазили Игманом.
У ствари код врела је била четничка команда Игманског батаљона под командом Драге Авлијаша(моја профилна слика).
Мој пок.отац је запјевао код цркве на Малу Госпојину пјесму игманскиг четника:ево браће још су живи што Радаву воду пили.
Након тога је завршио 10 мјесеци у тзв.истрази у централном затвору у Сарајеву,срећом,адвокат је био пок.Јокић који је био курир четницима и он донесе књигу о партизанима Игмански марш гдје се помиње како су и они били на врелу Радави и ту се окрепили у топлим кућама и колибама,кад је адвокат рекао судији ево видите да су и партизани били на врелу,мог оца су пустили из затвора.Била је то 1983.г.Потрудићу се да набавим оргинална свједочења,потрајаће али ћемо се трудити,снимићемо људе чим их нађемо

Гдје се налази врело Радава на Игману

Мислим на прецизнију локацију врела Радаве

Како би ја теби то појаснио?Ето с друге стране него она која је окренута према Сарајеву

ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
Одговори

(07-02-2015, 11:38 PM)Игмански Четник Пише:  
(05-02-2015, 01:02 AM)luka.luke 1 Пише:  
(02-02-2015, 07:54 PM)Игмански Четник Пише:  
(02-02-2015, 06:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(02-02-2015, 10:35 AM)Игмански Четник Пише:  да није било наших,никад не би ни прешли Игман
Јел имаш неки податак?

Врело Радава се налази на Игману и црвени су у својој некој књизи написали да су и партизани били на том врелу кад су пролазили Игманом.
У ствари код врела је била четничка команда Игманског батаљона под командом Драге Авлијаша(моја профилна слика).
Мој пок.отац је запјевао код цркве на Малу Госпојину пјесму игманскиг четника:ево браће још су живи што Радаву воду пили.
Након тога је завршио 10 мјесеци у тзв.истрази у централном затвору у Сарајеву,срећом,адвокат је био пок.Јокић који је био курир четницима и он донесе књигу о партизанима Игмански марш гдје се помиње како су и они били на врелу Радави и ту се окрепили у топлим кућама и колибама,кад је адвокат рекао судији ево видите да су и партизани били на врелу,мог оца су пустили из затвора.Била је то 1983.г.Потрудићу се да набавим оргинална свједочења,потрајаће али ћемо се трудити,снимићемо људе чим их нађемо

Гдје се налази врело Радава на Игману

Мислим на прецизнију локацију врела Радаве

Како би ја теби то појаснио?Ето с друге стране него она која је окренута према Сарајеву

само ти реци, ја игман познаје релативно добро, а и сарајевски регион цијели
Одговори

Лако, Игман је тако позиционирана планина да је лако појаснити. Игман се налази југозападно од Сарајева. Значи, његова сјевероисточна страна је окренута према Сарајеву, односно насељима Блажуј, Врело Босне, Храсница и Војковићи. Са југозападне стране цијелом својом дужином Игман је "наслоњен" на планину Бјелашницу и практично је њен обронак. Бочно, западно-сјеверозападно га омеђује рјечица Жуновница, и села Локве, Кастићи, те мјесто Хаџићи. са источне и југо источне - југоисточне стране Игман омеђују, села Мочевићи, Горња и Доња Пресјеница, односно ријечица Пресјеница.
Одговори

Од села Локве још 7 км подно Бјелашнице,имаш на слици пут према врелу Радави на слици у прилогу

Приложених Датотека Изведена сличица(e)

Одговори

(08-02-2015, 06:12 PM)Игмански Четник Пише:  Од села Локве још 7 км подно Бјелашнице,имаш на слици пут према врелу Радави на слици у прилогу

Е хвала ти, нашао сам и на карти
Одговори

Да се надовежем на други дио наслова теме "четници спасили партизане".

Послије разбијања партизана на Сутјесци 1943, негдје на подручију Рогоја (превој између Трнова и Фоче) четници су заробили четири партизана, крајишника. Глади, изнемогли, изгубњени данима су врљали по шумама. Довели су их на Луке, Требевић (четничка база). Нису их ни затварали, ишли су заједно на казан са четницима. Кад су се опоравили пустили су их да иду куда хоће. Тројица су отишли паризанима, а један је остао у четницима. Извјесни Марић, не знам му име. Само знам да је био храбар и добар борац. Дуго се послије рата крио на Требевићко-Јахоринском платоу. Шта је било са њим не зна се (ја не знам). Један од оне тројице што су се вратили у партизане је био извесни Шпиран Јокић, вјећник ЗАВНОБиХ-а, партизански народни херој, други је био неки Козомара не сјећам се имена, као ни трећем. Занимаљиво је, када су мог дједа удбашке власти протјерале у Крајину '47, у Шипово, (без пресуде, отприлике као "као неподобног по околину"), тај га је Шпиран Јокић препознао. Био је на некој функцији и помагао је дједу тамо, отприлике у знак захвалности, јер су се четници према њима коректно односили.
Одговори

(10-02-2015, 04:42 PM)luka.luke 1 Пише:  Да се надовежем на други дио наслова теме "четници спасили партизане".

Послије разбијања партизана на Сутјесци 1943, негдје на подручију Рогоја (превој између Трнова и Фоче) четници су заробили четири партизана, крајишника. Глади, изнемогли, изгубњени данима су врљали по шумама. Довели су их на Луке, Требевић (четничка база). Нису их ни затварали, ишли су заједно на казан са четницима. Кад су се опоравили пустили су их да иду куда хоће. Тројица су отишли паризанима, а један је остао у четницима. Извјесни Марић, не знам му име. Само знам да је био храбар и добар борац. Дуго се послије рата крио на Требевићко-Јахоринском платоу. Шта је било са њим не зна се (ја не знам). Један од оне тројице што су се вратили у партизане је био извесни Шпиран Јокић, вјећник ЗАВНОБиХ-а, партизански народни херој, други је био неки Козомара не сјећам се имена, као ни трећем. Занимаљиво је, када су мог дједа удбашке власти протјерале у Крајину '47, у Шипово, (без пресуде, отприлике као "као неподобног по околину"), тај га је Шпиран Јокић препознао. Био је на некој функцији и помагао је дједу тамо, отприлике у знак захвалности, јер су се четници према њима коректно односили.

одакле је тај Шпиран?Није из Мокрог или?

Одговори

Не, није он од Јокића из Мокрог (они су били наши), Он је из Шипова или околине, Крајина. Сва четвприца тих партизана су били Крајишници
Одговори

Не помиње се спашавање, али занимљиво размишљање о Сутјесци, тити и сл. Не знам колико је ово аутентично( мислим на сам интервју)... Ако неко зна више нека подели, молим.

http://srpskaistorija.com/2015/07/20/%D1...%BE%D0%B2/
Одговори

Јадна Миљуша, није она знала ни шта је снашло. Залуђени Арсо је одвео у револуцију, са којом је она имала везе колико и козе из Пипера. Тек је мало нешто разабрала пред крај живота, кад се могло и понешто друго чути, од онога што јој је брат Арасо сервира.
Одговори

(01-03-2016, 08:31 PM)luka.luke 1 Пише:  Јадна Миљуша, није она знала ни шта је снашло. Залуђени Арсо је одвео у револуцију, са којом је она имала везе колико и козе из Пипера. Тек је мало нешто разабрала пред крај живота, кад се могло и понешто  друго чути, од онога што јој је брат Арасо сервира.
Одговори

Mene interesuje da li negdje postoji popis boraca igmanske čete četnika.Posebno me interesuje njihova sudbina jer sam našao podatak da je u ratnom dnevniku Koče Popovića zapisano pod datumom 1.2.1942. godine da je te četnike koji su ih dočekali na igmanu vjerovatno po njegovom naređenju likvidirao odmah III bataljon prve proleterske.Da li9 je negdje na drugoj lokaciji tog datuma došlo do borbi prve proleterske i četnika
Одговори

(10-11-2024, 11:41 AM)jovo Пише:  Mene interesuje da li negdje postoji popis boraca igmanske čete četnika.Posebno me interesuje njihova sudbina jer sam našao podatak da je u ratnom dnevniku Koče Popovića zapisano pod datumom 1.2.1942. godine da je te četnike koji su ih dočekali na igmanu vjerovatno po njegovom naređenju likvidirao odmah III bataljon prve proleterske.Da li9 je negdje na drugoj lokaciji tog datuma došlo do borbi prve proleterske i četnika
Не знам то. Тешко да има
Одговори

(10-11-2024, 03:45 PM)luka.luke Пише:  
(10-11-2024, 11:41 AM)jovo Пише:  Mene interesuje da li negdje postoji popis boraca igmanske čete četnika.Posebno me interesuje njihova sudbina jer sam našao podatak da je u ratnom dnevniku Koče Popovića zapisano pod datumom 1.2.1942. godine da je te četnike koji su ih dočekali na igmanu vjerovatno po njegovom naređenju likvidirao odmah III bataljon prve proleterske.Da li9 je negdje na drugoj lokaciji tog datuma došlo do borbi prve proleterske i četnika
Не знам то. Тешко да има

maloprije sam našao u nekom opisu ratnog puta Prve proleterske da su se Prvi i Treći bataljon zadržali u Presjenici još dva dana na odmoru.Nakon togas su učestvovali u borbama sa Talijanima u KalinovikučNema opisanih borbi sa četnicima nakon 28.1.1941. godine znači moglo bi biti ovo što piše u Kočinom dnevniku.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним