Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Српске новине: Рекордна бекства партизана

Можеш Николај да верујеш у шта хоћеш.
И у то да Немци нису имали губитке у Дрвару, али ето неког су тамо сахранили и њихову јединицу угасили.
Можеш да верујеш и у то да су партизани масовно бежали, само не знам како су само месец дана после те бежаније напредовали коју стотину километара и истерали Дражу са Равне горе.
Одговори

Губици у Десанту на Дрвар:

Нешто касније, 15. корпус подноси коначни извештај о губицима у Операцији ‘‘Реселшпрунг’‘. Комунисти су имали 1.186 избројано и још 1.075 процењено мртвих, 238 заробљених и 35 пребеглих. Савезнички губици износили су ‘‘четири непријатељска ловца сигурно, а један вероватно оборен’‘. Сем тога, погинуло је и неколико чланова савезничких војних мисија. Немци и Хрвати имали су следеће губитке: 122 погинула, 635 рањених и 26 несталих.102
Немци нису рашчланили губитке које им је нанела савезничка авијација, од губитака које су им нанели партизани. Може се претпоставити да су губитке падобранцима нанели партизани (61 погинуо, 205 рањених), а да остали губици у великој мери отпадају на дејство савезничке авијације. Извештај 15. брдског корпуса од 8. јуна помиње ‘‘осетљиво испадање возила из строја, проузроковано нападима нисколетећих авиона’‘, наводећи и број уништених возила: 96 аутомобила, четири оклопна извиђачка возила, један оклопни транспортер, један тенк, једна командна кола…103
Опширније:
http://www.pogledi.rs/desant-na-drvar-i-...iz-zemlje/
Одговори

(07-02-2015, 01:57 AM)ватхра Пише:  Можеш Николај да верујеш у шта хоћеш.
И у то да Немци нису имали губитке у Дрвару, али ето неког су тамо сахранили и њихову јединицу угасили.
Можеш да верујеш и у то да су партизани масовно бежали, само не знам како су само месец дана после те бежаније напредовали коју стотину километара и истерали Дражу са Равне горе.
Уз помоћ Савезника, имали су свакодневно снабдевање муницијом, из авиона, а четници су остали без муниције.
Ми нисмо у том фазону да у нешто верујемо или не верујемо; просто тражимо податке, укрштамо их, проверавамо...
Одговори

(07-02-2015, 01:57 AM)ватхра Пише:  Можеш Николај да верујеш у шта хоћеш.

Помешао си религију са науком, у историји нема места веровању.

Цитат:И у то да Немци нису имали губитке у Дрвару,
Јел' то штос из Минхена?Јок
То импутирање другима нечега што нису рекли. Никад нико са овог форума није тврдио да Немци нису имали губитке у Дрвару, и то знаш врло добро. Још на Мајситију сам дискутовао на ту тему, пре неколико година (ако нисте побрисали "неподобне" поруке).

Према томе, кад опет неки буздован тамо каже, како Самарџић тврди да ниједан Немац није погинуо у Дрвару, ти га лепо упути у право стање ствари, прекопирај линк који је овде поставио Милослав, да тај више не буде у заблуди.

А одакле ти то да је та јединица угашена после тога? Кад је њено ангажовање планирано и у августу те године.

Извештај команданта Југоистока од 12. августа 1944. године Врховној команди Вермахта о планирању операције "Рибецал" у Црној Гори (Зборник, том 12, књига 4, према AVII, NAV - T -311, r. 192, s. 486—7):

"1.) Снаге које учествују:...

г) Падобрански ловачки батаљон »Бранденбург«.

Падобрански ловачки батаљон »Бранденбург« као резерва за евентуалну десантну употребу у рејону Нови Пазар — Рашка."

Редакција Зборника наглашава: "То је био 500. СС - падобрански ловачки батаљон."
Одговори

(07-02-2015, 01:22 AM)ватхра Пише:  Шико,
нема шта да ме пече. Матесона сам поручио из Америке и он је скениран и постављен на Знаке.
Да ли ти једини имаш скенер или ексклузивно право на хард копи матесоновог рада?

Међутим, уместо да изнова и изнова откривамо твоје лимите, боље да се упустимо у суштину проблема - од дефиниције појма "евакуација".
Одговори

(07-02-2015, 01:57 AM)ватхра Пише:  само не знам како су само месец дана после те бежаније напредовали коју стотину километара и истерали Дражу са Равне горе.

Ево како (ово је са "знака"):

Тито, 9 јула "у вези са припремама продора снага новј у Србију": "избегавати борбе и непријатељске гарнизоне" Зборник, 2/13, 391

Тито 15 августа "Немци покренули офанзиву, избегавајте борбе" ,Зборник, 2/13, 698

Тито 19 августа: "хватање у коштац са крупним окупаторским снагама било би погрешно и опасно јер су нам већ нанели велике губитке" ,Зборник, 2/13, 749

Тито 20 августа" Склоните се са јаким снагама испред бугарске офанзиве" ,Зборник, 2/13, 768

Врховни штаб 21 августа "упозорава да се не иде у сусрет непријатељу (Немцима) већ да се тражи терен на коме непријатеља нема" ,Зборник, 2/13, 782

Тито 27 августа: "крварење око утврђених градова није рентабилно" ,Зборник, 2/13, 832

Тито 1 септембра: "упадати у (напуштене) градове и избегавати концентрације Немаца" Зборник, 2/14, 10

Тито 5 септембра (о упаду у Србију): "најважнији задатак у овој операцији је ликвидација четника и недићеваца" Зборник, 2/14, 45
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним