Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

Људи који привуче само твој изглед, неће остати уз тебе заувек. Али људи који се потруде видети колико је добро твоје срце, неће те напустити никада.

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

Живи у миру не само са својим пријатељима, већ и са својим непријатељима; али само са својим личним непријатељима, не и са непријатељима Божијим. 
(Св. Теодосије Кијевских пећина)

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

Као што се разбојници крију по скровитим местима да би оробили пролазника, тако се и ђаво крије у задовољствима да би савладао нашу душу.
(Св. Василије Велики)

Одговори

Будимо мудри и безазлени
Међу вуковима опстати овци је тешко, али није немогуће, јер нам Господ каже на који начин ми можемо и међу вуковима опстати као овце Његове. А то је: да будемо мудри као змије и безазлени као голубови. Мудрост ће нас сачувати да не постанемо плен, да нас вуци не раскину, односно да нас непријатељи не онемогуће. А безазленост и доброта ће нас сачувати да ми не постанемо вуци.

Треба имати, дакле, мудрост. Развијати мудрост Богом дану, све више и више, а паралелно са тим развијати и доброту. Јер, мудрост без доброте прелази у злоћу, а безазленост без мудрости прелази у глупост. Ни једно ни друго више, него да будемо ”мудри као змије, а безазлени као голубови”.

”И мене су гонили, и вас ће гонити”, говори Господ. С тим морамо бити начисто и припремити се да и при том останемо онако како треба, какви су и преци наши били: људи Божији, народ Божији. И онда, кад дође крај живота нашега, ући ћемо у радост блаженства Царства Небескога. То и јесте смисао и циљ нашег живота. Бог вас благословио!

Патријарх Српски Г. Павле
[Слика: patrijarh-pavle-768x681.jpg]
Преузето из књиге Живот по Јеванђељу, Патријарх српски Павле
Народна и универзитетска библиотека у Приштини и Арс Либри, Београд,1998.

Одговори

Посматрајте свет само кроз призму Љубави па ће сви ваши проблеми нестати. Тада ћете видети да је Царство Божије у вама, да је човек икона, а овоземна лепота само сенка рајског живота. Можда ћете помислити да је немогуће волети непријатеље, али сетите се да је Христос рекао: "Све што учинисте људима мени учинисте". Те речи златним словима запишите на таблици вашег срца, окачите их и поред икона и сваки их дан читајте.

Преподобни Алимпије Печерски

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

И ово објављујемо као тајну… Онај који је непроменљив је дошао у постојање у оном што је променљиво, да би, мењајући то на боље… могао укинути зло које је помешано с нашим несталним стањем, уништавајући зло у Себи. Јер ‘наш Бог је огањ који прождире’ којим се уклања сав материјал злоће.

Св. Григорије Ниски

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Да ли сте уплашени, не знате шта да радите?

МОЛИТЕ СЕ БОГОРОДИЦИ

Мене су водили на стрељање, пуцали су у мене, прислонили су ме на зид и са неколико метара двоје су пуцали из митраљеза. А ја се молим Царици! И не могу да погоде! Па сам појурио да трчим... Меци звижде по телу, прогоре одећу, а ја сам без иједне огреботине! И тако отрча к Њој до Атоса.

Схиархимандрит Стефан Каруљски

С'вером у Бога за краља и отаџбину!
Одговори

И где год да си, у каквом год искушењу и невољи да се налазиш, Он је увек са тобом, гледа на твој подвиг и невидљивом руком те укрепљује и помаже ти. Чак и да се против тебе окрену сви зли људи заједно са демонским пуковима Они ништа неће добити! "Господ ће те сачувати од сваког зла, сачуваће душу твоју Господ."

Св.Тихон Задонски

Одговори

Бог је бесконачна љубав, бесконачна доброта и бесконачна праведност. Онај ко воли доброту и праведност воли и Бога, и Бог ће га заволети као рођеног сина.

Старац Гаврило

Одговори

Никакав пост нас неће спасити. Тамо, на небу, нам ултразвук стомака неће радити. Урадиће нам ултразвук срца. Са собом носимо само своје срце и своју савест.

Јерођакон Илиодор, Оптина пустиња

Д М
Одговори

“Духовност”, “црквеност” – како су ово двосмислени и, стога, опасни појмови! Зачуђујуће је то, али готово сви они које сам упознао као трагатеље за “духовношћу” свагда су били ускогруди, нетрпељиви, досадни и безрадосни људи који су, притом, све друге свагда окривљавали за “недуховност”. И они су свагда за своје средиште имали себе саме, а не Христа, не Евангелије и не Бога. У њиховом присуству се човек не “расцветава”, већ се, напротив, духовно “јежи”. Гордост и егоцентризам, самозадовољство и ускогрудост – али чему онда сва та фамозна “духовност”? А тек ти стручњаци за “црквеност”! Како је то патуљаст и загушљив свет!

Протојереј Александар Шмеман

Д М
Одговори

Човек са психичким проблемима има одређено време да се смири пред Богом, да почне да слама своју гордост. Ако почне да исправља свој живот према Божијим Заповестима, он се полако и постепено лечи, оздрављује.

Ако је његов его прејак и не жели да се мења, онда ће се исповедати пред психијатром уместо пред Господом, и лечиће безуспешно своје живце лековима уместо Светим Тајнама.

Гервасије Агиорит

Одговори

Човек треба да прихвати сваки дан и све у том дану као дар од Бога, и да сваки дан претвори у радост.

Отац Александар Шмеман

Одговори

Када се раздани, сваког јутра изговори:
„Господе Исусе Христе, удостој ме да овај дан прођем без греха."
Не жалости се, не тугуј, не очајавај. Сакупи снагу у себи, јер ће доћи утеха и радост. Бог увек помаже и увек стиже на време, али хоће да се и ми потрудимо и да учинимо онолико колико можемо. Нека твоја уста никада не застану: „Господе Исусе Христе, помилуј ме."

Старац Јосиф Исихаста

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним