Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ПРИМЕРИ "КРИТИЧКОГ" ПИСАЊА У ПОЛИТИЦИ

ТРИ ХАЈДУКА

У по бурне црне ноћи,

Алек-паша из сна скочи,

Жизак дркће, ко да чита

Страву санка с бледа лица.

Алек-паша каду пита:

,,Камо кључи од тамница?...

Три године како труну -

Ох, хајдучки пепо клети!

Па још ни сад мира нема -

У сан дође да ми прети!''

,,Немој, аго, немој ноћу

Силазити у тамнице,

Сутра ћемо послат Неша,

Да покопа кости њине!''

,,Хахахаха, кадо моја,

Ни живих се нисам боја,

Док су били за ужаса,

А некмоли мртвих паса.

Морам ићи да их видим

Како леже на трулишту,

Да их питам, што ме зову,

Што ме траже, што ме ишту!'' -

Узе жижак - зрака дркће

На пашином бледом лицу -

Зарђана брава шкрипну -

Он се спусти у тамницу.

У тамници ледној страви,

Где јакрепе мемла дави,

Где се грозе хладне гује,

Кад се сете неких мука -

Онде седе три костура,

Три костура од хајдука.

Или седе, ил' се само

Алек-паши тако ствара.

Пред њима су на камену,

Ка на столу, три пехара.

Проговара хајдук први:

,,Ево, пашо, пехар крви!

Имао сам верну љубу -

Кад ме покри ова тама,

Остала је јадна сама -

Није сама... мач у руци.

Па повика: Где сте, вуци?

Тако стиже до твог двора,

Пуче пушка одозгора,

Проби срце јадне жене -

Ево пехар крви њене!

Красно ј' вино, пуна ј' чаша -

Наздрави ми, Алек-паша!''

Сама с' рука паши диже,

Сама нога крочи ближе.

Пехар попи, цикну мука,

Цикну паса - а те кости

Смејаше се... Бог да прости!

...

Проговара хајдук други:

,,Кад сам допо овог гроба,

Питала те мајка моја:

Пошто ћеш ми продат роба?

А ти рече: Три товара.

А сирота мајка стара,

Знојила се дању, ноћу,

Нит' је јела, нит' је пила,

Док крвавим није знојем

Три товара измучила.

Кад ти синоћ благо даде,

Ти се, пашо, смејат стаде;

То је, бако, тек за храну;

Твој је синак јунак био,

Ако ј' умо камен гристи

Мора да се угојио!

Свиснула је мајка моја -

Овај пехар пун је вина,

Крвавога њеног зноја!

Красно ј' вино, пуна ј' часа -

...

Сама с' рука паши диже,

Сама нога крочи ближе,

Пехар попи, цикну мука,

Цикну паса - а те кости

Смејаше се...Бог да прости!

...

Проговара хајдук трећи:

,,Кад сам допо ових тмина,

Имао сам у горици

Недорасла, слаба сина,

Хтело дете пушку дићи,

Пушка тешка, слабе руке -

Поче јадно сузе ронит,

Што не може у хајдуке.

Плакало је гладно, жедно,

Што му бабо овде труне,

Плакало је, па је свисло -

Ево чаше суза пуне! -

Красно ј' вино, пуна ј' часа -

...

Сама с' рука паши диже,

Сама нога крочи ближе,

Пехар попи, цикну мука,

Мртав паде до хајдука,

Мртав паде - а те кости

Смејаше се... Бог да прости!

http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?...=352&cl=04

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

Цитат:Само снајпер Србију спашава

Текст Марка Ковачевића под насловом "Само снајпер Србију спашава", објавио је на свом блогу Андреј Фајгељ, професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, који је ових дана ухапшен (и у међувремену пуштен да се брани са слободе) јер је, на свом Фејсбук профилу, наводно "позивао на рушење уставног поретка".

Будите искрени, да ли вам срце игра при помисли да ће се једног дана појавити неко, ко ће сваком ко је оштетио државу Србију вратити метком? Не мора у чело. Не. Нека буде у десну руку. Ипак смо ми хришћани.

Радујете ли се помисли да ће свако, ко има било какву власт и јавну функцију, добро размислити и загледати се у ту своју руку пре него што њоме потпише нешто на штету државе, био то намештени тендер за кошење јавних површина у Малом мокром лугу, или споразум о предавању своје покрајине окупаторима?

Тек оног тренутка када „они" буду свесни да нема недодирљивих и да ће свакога стићи казна, српско друштво ће моћи почети свој опоравак и развој.

Уџбеници историје и књижевности су нам пуни оних јунака који су узели оружје да бране државу, оних који су били сигурни да је њихов суд исправан и да добро чине своме народу, да времена за моралисање више нема и да треба активно деловати за спас народа и државе по цену жртве сопственог живота.

О томе ја говорим, не о анархији и тероризму. Постојање такве једне оружане организације би наравно било само привремено али ипак потребно.

Као један, од више могућих примера, наводим српске комите који су пред Први светски рат деловали на још неослобођеним територијама јужне Србије. Прави родољуби су своје оружје користили у борби против непријатеља на суров начин, али су били верни краљу и отаџбини и савршено добро знали када престаје потреба за њиховим акцијама - онда када се под освештаном круном учврсти родољубива државна власт.

Припрема данашње Србије за ослобођење од злотвора са српским именима и презименима се, нажалост, не може извести без крви. Сигуран сам да један врсни снајпериста вођен љубављу према својој отаџбини, уз добру логистичку подршку, може променити црну судбину Србије.

Текст пренет са магазина Таблоид, у целости се може прочитати на адреси:
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?...=351&cl=05

MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

Цитат:Хоће ли отићи као Чаушеску?

У ваздуху се осећа мирис смрти. И пад Вучићевог режима. Не само њега, него његове владавине, начина живота, мишљења, морала...Румунски диктатор Николае Чаушеску је пао када је био најјачи. У дану када је стрељан, организовао је митинг подршке у Букурешту, којем је присуствовало око два милиона присталица, који су му скандирали, подржавајући његову политику. Уз њега је била војска, партијски одреди, злогласна Секуритатеа...Ипак, центри моћи су одлучили да Чаушеску мора да оде, и подршка поданика није га спасила. Ни невероватно јака тајна полиција није га спасила. Да ли је сада на реду и један од најозлоглашенијих пљачкаша у новијој историји, Александар Вучић?

Никола Влаховић

Текст је пренет са најновијег броја магазина Таблоид, а у целини се може прочитати на линку:
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?...=357&cl=10

Одговори

Ко пише овакве глупости? Rolleyes

Ја у ваздуху осећам само бели лук јер ми комшиница кида са неким запршкама смрди пола краја кад кува.
Не знам, јел ви осећате у ваздуху неку тензију за власт? Кез
Одговори

Одговори

Лепо ти пише, Павле, ко је аутор текста, господин Никола Влаховић.

А ево једног подсећања из фебруара 2003. године, има на снимку у доњем делу и датум:

Одговори

[Слика: logo1.png]

Одговори

(27-02-2016, 08:06 AM)Ројалист Пише:  Лепо ти пише, Павле, ко је аутор текста, господин Никола Влаховић.

Нисам мислио ко је он именом и презименом него коме уопшта пада на памет да пише овакве бесмислице и да оно што (можда) има у својој глави сервира нама који имамо 2 грама мозга...
Одговори

Па шта би онда копипастовали ови са граматуром испод 2?

У славу предака, на понос потомака!!!

http://cojstvo.rs/
Одговори

Залажем се да се сва питања у животу, па и у политици решавају на цивилизован начин, без насиља, а овакве текстове преносим да би се видело да у одређеним слојевима друштва постоје веома незадовољни грађани, спремни и на радикалне мере. Краљ Петар Први је регистровао чак и анархистичку странку, иако је она позивала на насиље и рушење сваког облика државе, па држећи се оне: "Господине, не слажем се са Вашим мишљењем, али ћу се до краја живота борити за Ваше право да га јавно изнесете.", преносим оно што се не појављује у главним медијима и на јавном сервису РТС (мада је он сервис свих грађана, па и оних који подржавају овакаве методе). Када би госп. Никола Влаховић добио приступ РТС да изнесе своје аргументе, престао би да буде "забрањено воће" и привлачан за многе младе људе, нарочито ако би се презентовали цивилизовани ставови неког интелектуалца, истовремено, у истој емисији.

Што се тиче наслова теме, власт се, по мени, бира и мења на демократским, фер и поштеним изборима...

Одговори

Па јел се ти слажеш са ставовима изнетим у тексту?
Јел ти сматраш да се осећа да надолази некаква (крвава) револуција?

Овај текст је раван томе да ја напишем како се осећа фудбалска грозница и да ће наши фудбалери освојити светско првенство. Са све тактиком и планом и програмом. Јел би ти прочитао тај текст и узео га за озбиљно....или пренео на неки форум?
Одговори

То што сам га пренео не мора аутоматски да значи да се слажем са њиме, већ ми смета што ставови појединих слојева друштва немају никаквог медијског простора, а поготову на јавном сервису свих грађана РТС и РТВ. Преносим га зато што је ово један од ретких слободних и демократских форума, где ни један текст неће бити обрисан или цензурисан, без обзира на политички став, уколико буде у складу са основним цивилизацијским нормама, а оснивач форума, нормално, не одговара за изношење ставова посетилаца форума. Понављам, против сам насиља и у политици и у свакодневном животу. Дакле, не слажем се са текстом госп. Николе Влаховића, али га преносим, јер има доста оних који га подржавају и не могу га видети у осталим медијима.

Сматрам да је Србија сита револуција и да се власт ваља формирати на основу изборних резултата, после фер и поштених, демократских избора за Скупштину и остале функције.

Такође, подржавам право становника Србије да траже референдумско изјашњавање о појединим крупним питањима, као што су на пр. евроатлантске интеграције или облик државног уређења!!!

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним