Поруке: 14,634
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
897
Јевђевићев радиограм Дражи од 31. јануара 1945. :
"У среду стиже министар Нојбахер са Љотићем и Недићем. Изгледа да долази и патријарх. Предузео сам све да ми политички не будемо изиграни и тражио у вези тога објашњење са Ђујићем. Поводом вести љотићеваца да ће образовати владу у коју ће ући Ђујић уз благослов патријарха, имао сам дуг разговор са Ђујићем. Ђујић је изјавио да неће ући у ма какву политичку комбинацију са Љотићем. То ће саопштити Љотићу. Према томе са те стране нема никаквих разлога узнемирењу."
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 14,634
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
897
(14-09-2023, 01:41 AM)Вејвода2 Пише: (13-09-2023, 11:15 PM)Шумадинац Пише: Јевђевићев радиограм Дражи од 31. јануара 1945. :
"У среду стиже министар Нојбахер са Љотићем и Недићем. Изгледа да долази и патријарх. Предузео сам све да ми политички не будемо изиграни и тражио у вези тога објашњење са Ђујићем. Поводом вести љотићеваца да ће образовати владу у коју ће ући Ђујић уз благослов патријарха, имао сам дуг разговор са Ђујићем. Ђујић је изјавио да неће ући у ма какву политичку комбинацију са Љотићем. То ће саопштити Љотићу. Према томе са те стране нема никаквих разлога узнемирењу."
Занимљива ствар из јануара 1945 године. Него, можете ли Ви да оспорите нешто се дешавало из априла те 1945 године. А о чему је Ђујић оставио такође своја сведочења?
Види овако синовац..... Сваком крштеном створу, ма био он и највећи злочинац, врши се опело. А ако је био познат - приде се врши и какав такав говор. Најчешће испуњен неким његовим врлинама, јер сваки човек их поседује. Приложен "говор над одром" је и сам Ломпар навео сумњу у његову аутентичност, јер Св. Владика Николај свакако га није китио његовим политичким посрнућима и колабористичким гресима према свом народу. Те делове је вероватно касније уметнуо Бошко Костић и објавио.
Што се тиче става Војводе Ђујића према Љотићу и Недићу, из горе приложеног Јевђевићевог радиограма видимо да није био наклоњен њима. Е сад, касније у послератним годинама у емиграцији је врло вероватно био под јаким утицајем љотићевске и недићевске емиграције. И плус да не би правио раздор и поделе међу Србима тамонак у Чемерици и сачувао јединство - имао је повремене излете у тим толковањима о Љотићу и Недићу. Зато се та његова каснија толковања не могу узети као историјско мерило или доказ о ваљаности колаборације СДС и СДК са Немцима. И то не мења чињеницу да су Недић и Љотић били издајници, тј. Хитлерова накончад.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
(Последња измена: 14-09-2023, 08:36 AM од
Шумадинац.)
Поруке: 95
Теме: 0
Придружен: Feb 2021
Углед:
79
Колико се ја разумем у "доказивање" тиме треба да се бави онај који нешто тврди, а не онај коме су ти докази неубедљиви.
Нема шта Милослав или било ко одавде да доказује да Владикин говор није био онакав како су љотићевци пласирали, просто нису изнешени довољно чврсти докази да је тај говор заиста био такав од речи до речи. А са тиме се колико видим слаже и Растко Ломпар.
Ево например ја лично гледам на исказ Војводе Ђујића који је дао на ту тему у светлу овога што је написао Шумадинац.
И Динарци и "добровољци" су отишли у емиграцију као антикомунисти који за време рата нису имали додира и неспоразума, а у емиграцију их је отерао заједнички непријатељ који се зацарио у окупираној отаџбини. Да се неби правиле поделе међу антикомунистима и да се неби расипала српска антикомунистичка снага причане су "милосрдне лажи" и на неке ствари се свесно жмурало зарад вишег интереса.
Поруке: 166
Теме: 0
Придружен: Aug 2020
Углед:
51
Ау, бре колега. Ево ја ћу да ти верујем да је тако било. И успео си тиме да ме удаљиш и од Николаја и од Ђујића, а не да ме приближиш Љотићу. Свакако више ценим Калабићеву изјаву о љотићевцима од Ђујићеве. Ово сам негде већ рекао, али да поновим, више мрзим љотићевце од комуниста. Твоје инсистирање, последњих неколико страница, не личи ни нашта друго него на покушај прања љотићевског делаља за време рата.
Изволи, пређи на следећа Љотићева доброчинства. Ја вам Крагујевац не заборављам. А ни Вучка.