Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

БЕЗУМЉЕ И ПРОПАГАНДА ЉОТИЋЕВАЦА И НЕДИЋЕВАЦА

Епископ Иринеј: Љотићевци нису били издајници

Описујући искушења са којима се сусретао блаженопочивши Патријарх српски Г. Герман (Ђорић), Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Г. Иринеј је рекао да су Патријарха често оптуживали да је био симпатизер Тита и комуниста, а као илустрацију тога да се ради о бесмисленим и сулудим тврдњама Епископ бачки Г. Иринеј је подсетио присутне да је Германов син (јер се Патријарх замонашио када је остао удовац) стрељан од стране комуниста на Кочевју у Словенији 1945. године, као припадник Српског добровољачког корпуса и баштиник идеја Димитрија Љотића.

„Морамо се ослободити комунистичке пропаганде о томе ко је домаћи издајник. Није било издајника… нису ни Љотићевци били издајници, Равногорци још мање. Комунисти су имали своје идеје, како су знали и умели, и све треба да их схватимо у њиховом времену и пред огромним изазовима тог времена“, објаснио је Епископ бачки Г. Иринеј присутним гостима на свечаност 26. јануара у Матици српској, посвећеној 100. годишњици рођења Патријарха српског Павла.
Одговори

(05-06-2023, 05:17 PM)Капетан Пише:  Епископ Иринеј: Љотићевци нису били издајници

Описујући искушења са којима се сусретао блаженопочивши Патријарх српски Г. Герман (Ђорић), Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Г. Иринеј је рекао да су Патријарха често оптуживали да је био симпатизер Тита и комуниста, а као илустрацију тога да се ради о бесмисленим и сулудим тврдњама Епископ бачки Г. Иринеј је подсетио присутне да је Германов син (јер се Патријарх замонашио када је остао удовац) стрељан од стране комуниста на Кочевју у Словенији 1945. године, као припадник Српског добровољачког корпуса и баштиник идеја Димитрија Љотића.

„Морамо се ослободити комунистичке пропаганде о томе ко је домаћи издајник. Није било издајника… нису ни Љотићевци били издајници, Равногорци још мање. Комунисти су имали своје идеје, како су знали и умели, и све треба да их схватимо у њиховом времену и пред огромним изазовима тог времена“, објаснио је Епископ бачки Г. Иринеј присутним гостима на свечаност 26. јануара у Матици српској, посвећеној 100. годишњици рођења Патријарха српског Павла.
Да није сачуван овај снимак ( вхс технологија) и да није објављен, вероватно би нека господа, са овог форума тврдила да се поменути снимак, тј дешавање са снимка није догодило.
Одговори

Каква сличност говора Недића у оно време и Овога...

Веома слична пропаганда са данашњом...

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Шуми, шта Ти мислиш о овом Владином приказу књиге Растка Ломпара посвећене биографији Димитрија Љотића?
Одговори

Не могу дати потпуну оцену Владовог приказа јер нисам прочитао ту књигу Ломпара јуниора. Али сам зато сигуран да је Владо намерно прескочио "тамне стране" Љотића које су сигурно изнете у тој књизи.

Д М
Одговори

Требало је поменути Нојбахерову улогу у Словенији 1945, тј. да је Нојбахер довео патријарха Гаврила и еп. Николаја. То је документовано, није план био Љотићев. "На жалост Срби 1941. нису масовно ступали у Љотићеве јединице", то ми се наравно не допада.
Одговори

(11-08-2023, 02:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  Требало је поменути Нојбахерову улогу у Словенији 1945, тј. да је Нојбахер довео патријарха Гаврила и еп. Николаја. То је документовано, није план био Љотићев. "На жалост Срби 1941. нису масовно ступали у Љотићеве јединице", то ми се наравно не допада.

Браво, види се да си слушао пажљиво.
Нема ни најмање примедбе на овај приказ.
Али та реченица је толико рогобатна и страшно штрчи у овом видеу.
Одговори

(11-08-2023, 02:46 PM)Бенито Пише:  
(11-08-2023, 02:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  Требало је поменути Нојбахерову улогу у Словенији 1945, тј. да је Нојбахер довео патријарха Гаврила и еп. Николаја. То је документовано, није план био Љотићев. "На жалост Срби 1941. нису масовно ступали у Љотићеве јединице", то ми се наравно не допада.

Браво, види се да си слушао пажљиво.
Нема ни најмање примедбе на овај приказ.
Али та реченица је толико рогобатна и страшно штрчи у овом видеу.

Сам Влада је идеолог у вери попут Љотића. Што се тиче симпатије он је некако неутралац између ЈВ и Љотара и подржава обе стране на свој начин. Доста је благ и снисходљив према том покрету.

Д М
Одговори

Нека си нам рекао да је ово неутрално, иначе не бисмо знали.
Одговори

Погледао сам видео господина Димитријевића и могу рећи релативно објективан поглед на ту тему. И сам Владика Николај је имао сличан поглед готово исти као и Димитрије Љотић и неких канонских грешака попут Љотића с' тим што Љотић није био свештено лице. Николај је писао предговор за књигу "Угледање на Христа" итд.. у суштини се ни ту Љотић и Николај не разликују. У суштини коначно мислим да се начео трачак наде да ће се објективно писати и причати о Димитрију Љотићу (не онако како су то радили комунисти и како су то наставили да раде људи попут господина Самарџића) у суштини ништа није црно - бело нити мало а и радује ме те су темом почели да се баве историчари дакле људи којима је то заиста професија а не како коме из других професија падне на памет. Кажете избегавао "тамне стране Љотића" па добро, исто као што и Ви избегавате "Светле стране Љотића" а било их је итекако (узмимо само у обзир да смо ми људи од крви и меса и да сви грешимо) те се ништа ту посебно не разликујете од господина Димитријевића. Поздрав свима
Одговори

Пошто изгледа да сте читали Ломпареву књигу, можете ли рећи:

- Да ли се одлазак љотићеваца октобра 1944. десио због Хитлерове наредбе да убудуће чувају западне границе НДХ, или због Љотићеве одлуке да настави отпор из Словеније?
- Да ли је план отпора ''националних снага'' у Словенији Љотићев, или је то био Нојбахеров план - покушај коришћења Срба и Словенаца за одбрану десног крила Рајха?
- Да ли је епископа Николаја и патријарха Гаврила у Словенију довео Љотић или Нојбахер?
- Да ли су љотићевци маја 1945. прешли у ЈВ, односно четнике?

Дакле, како пише у књизи?
Одговори

(11-08-2023, 04:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  Пошто изгледа да сте читали Ломпареву књигу, можете ли рећи:

- Да ли се одлазак љотићеваца октобра 1944. десио због Хитлерове наредбе да убудуће чувају западне границе НДХ, или због Љотићеве одлуке да настави отпор из Словеније?
- Да ли је план отпора ''националних снага'' у Словенији Љотићев, или је то био Нојбахеров план - покушај коришћења Срба и Словенаца за одбрану десног крила Рајха?
- Да ли је епископа Николаја и патријарха Гаврила у Словенију довео Љотић или Нојбахер?
- Да ли су љотићевци маја 1945. прешли у ЈВ, односно четнике?

Дакле, како пише у књизи?

Одлазак љотићеваца је био преломан у тренутку када је Димитрије Љотић на састанку како пружити отпор, а  предлог Ратка Обрадовића (љотићевског) је био да се све снаге концентришу у Смедереву и направе "јеж одбрану" и изгину против комуниста до краја, Љотић је то пресекао "Мртви никоме не требамо" иначе, добро Вам је познато да су се и пре тога састали Мушицки и Михаиловић у Ваљеву где је дошло до споразума, те и пре Словеначке епизоде долази до сарадње  и споразума између СДК и ЈВуО о чему и даље прећуткујете, дакле на неки начин се СДК и тада припремао да званично пређе у ЈВуО (нажалост ту су и неуспели састанци између Љотића и Михаиловића који би и пре Словеније решили и убрзали процес тога) 
Апсолутно је нетачна теза да је Љотић и његови добровољци послати да чувају границе НДХ (не говорим о генерално још и предратном непријатељству Љотића и Павелића а касније и у ратном где сам Павелић сматра да Љотића и Недића треба убити као српске националисте, као пример је Мојићева група побијена од стране усташа, а постоје и докази, документи, фотографије да и Мојићева група није једина настрадала од усташа, постоје докази и за први ратни период, дакле Павелић је мрзео Љотића и Недића који су незаборавимо створили колико толико острво спаса за избегле од усташког ножа о чему је и сам Војвода Ђујић, намерно помињем Ђујића јер је припадао ЈВуО,  оставио своја сведочења поред многобројних других) Дакле одлазак и повлачење у Словенију долази тек када долази до немогућности да се из саме Србије из разних разлога пружи отпор црвеној армији (која је не заборавимо и званични савезник нашег Краља)
Наравно у том плану је учествовао поред Ђујића и Нојбахер, који није био једини Немац који је помагао тај план (узмимо у обзир међусобног искоришћавања Немаца од стране Љотићеваца и обрнуто, у заједничком циљу да се победи комунизам што је био и главни разлог уопште колаборације у Србији)
Наравно да је у ослобађању Николаја и Патријарха издејствовао Нојбахер јер је реално имао ту моћ, али потпуно сигутно под мољењем Димитрија Љотића што је и сам Николај потврдио док му је држао беседу (дакле доказана је аутентичност беседе чак и од стране господина Ломпара) Са мог становишта колико се бавим грађанским ратом у Србији ништа апсолутно није црно - бело, тако ни моје мишљење о Љотићу, Дражи, Недићу није црно бело већ се трудим да буде објективно, немојте ово схватити као неки лични атак на Вас, али Ви се уопште не разликујете од комуниста (мислим искључиво због своје необјективности) Невероватно је то да Вам смета ама баш свако ко макар мало се кане тога да говори објективно о Љотићу. Моје гледање на ствари не произилази нити из угла Боривоја Карапанџића а богме нити из угла Вас Милослава Самарџића. Што јесте јесте, што није није.
Одговори

У околини Ваљева* пардон.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним