24-02-2023, 02:56 AM
(18-08-2019, 12:13 AM)Шумадинац Пише: Паз' вако Ратко.... наиме, те тренутке откровења у логору које је доживео, касније је то преточио у својој књизи "Земља Недођија" (Четник главни јунак, овде је постављена).
Што се тиче Џомића- исто је овде постављена та књига (додуше, само наслов) "Српска Православна Црква и Љотићевци"
Мораш правити разлику између "јудејштвујући" и "антисемитизам" који су Љотари пришили Владици Николају у тој књизи "Кроз Тамнички Прозор".
Што се тиче његових критика католицизма и протестантизма... како кад, распон је велики, од готивљења до оштре критике.
1.
није ништа пришивено. Свети владика је остао доследан себи и текст је у његовом маниру. Ја бих рекао да је остао доследан својим недоследностима. Ја сам га проучавао цео живот, професионално, можда Га најбоље и познајем, знам свако слово и ток мисли кроз цео жувот. Од Толстој вреди више но два чобанина, до Толстој је с правом анатемисан а сељаци су чувари вере, од екуменизма и британског културизма до зилозизма и бунта, од јужнословенста до пркос Богу је југославија била, од китњастих манира до просте приче. И ако се погледају његови ломови у животу, највећи су од 28г. му кад се монаши и постаје мушкарац, 40те му године кад зрео на Охриду 1920 постаје хришћанин, и тада 1945г., када из рата у 65ој години ко пензионер излази као светац. Као и свако, када промени нешто, неопходно је да упадне у негирање претоднога, тако да и његова нова ширина није могла истати без тог фундаментализма који ће му неки приписати као антисемитизам. Тако да, нит је величао Хитлера када је хвалио његов национлизам, нит је низио јевреје када је кудио њихов јудеизам. Ја видим чисту доследност и континуитет у његовом расту, тако без обзира и што га и љотићевци својатају, и што је и њима давао подршку ( нарочито кад се Љотић на крају рата и живота пред смрт покајао и видео да је идеологија жива ствар и да је православље живот и човек, а не празна пропаганда и нешто тамо далеко и кад је и имао залагања да се Владика пусти из логор за Словенију ту и организује нека потенцијлна државна управа, и уједињује србство тад тек... ), ипак у Тамничком прозору није ништа пришивено Му.
Па се слажем да јесте разлика у антисемитизму и антијудеизму. А ја се питам што се то уопште и даље зове атисемитизам, кад то у ствари и јесте антијудеизам, јер ови европски јевреји су 98% хазари, туркменско племе, Јафетовци, Јафетовових унука Ашкеназа, и Кадме, итд..... и никакве везе са Семом немају. То је неко прао своју "Вољу за моћ" тиме, као што и данас Хазар, јеврејин Зеленски носи кукасти крст ко што су и Хитлера јудеопротестанти финансирали.
2.
Што се тиче Љотића, ја га извагам са Ђинђићем, док су ови крварили дупета, он шурово с немцима, па још вико шопај још, вамо шатро правио храм на врачару и увео веронауку...., па би још и да се обрачунава са овима што су били на првој линији фронта, па не може роки, и овог су исто тако скратили. Ко с ђаволом тикве сади... лепо је то што се ти и покајеш, ал ко да динар да уђе с ђаволом у коло, главу да да изађе. Што је Амфилохије реко на сахрани Ко се мача лати од мача и гине, нису ни Николајеве речи о Љотићу другачије, нит веће ни мање, нит ишта по љотићевце значајне. Кад погледаш на крају за шта је Љотић умро и дао главу.... по мени ко и Ђинђић, за пет пара.
и 3. Питање за проф. Самарџића, да ли му се више желудац окрене кад је Љотић 41-45 "спашавао" Србе, ил кад је тај исти Драшковић 91-95 спашавао србе, ил кад сад тај исти Обрадовић пошто кад загусти да требају гласови мање помиње тог истог Љотића, ал чим се укаже прилика да може и да треба подрже сви, сви, сви, да се ко подигне руку за шиптарски уговор скрати за исту ?
Друго питање је као и прво, пошто се ИСТОЧНИ комуњарски атеизам показао бољи (први имао храброст да призна грешку и да се покаје и расформира и преобрази и одржи бар душевност на уштрб духовности) и од ЦЕНТРАЛНОГ национал паганизма, нарочито од ЗАПАДНОГ либералног демоНкратског антихристма, и пошто су сад 2023г. све комуњарске земље на правој страни, да ли ће као што им је Христос опростио тим јудеомасонским комуњарама и он има храбрости да се прошири и види то и као бритнофил моћи опростити истим тим? до краја живота ?