03-11-2021, 01:44 PM
(02-11-2021, 08:05 PM)Balkanski Srbin Пише:Јасно. Мичан Стојадиновић је био изузетан политичар без сумње. И ја мислим да би било боље да смо сачекали само пар месеци док Немци не нападну Русију и вежу своје најјаче снаге и дивизије за исток, а онда уз Грке и уз помоћ наших савезника Британаца свом снагом да ударимо у трбух Немцима. Имали би смо времена да извршимо скроз мобилизацију и пацификујемо Хрвате. Мислим да смо могли негде да мобилишемо око милион војника (уз Хрвате и остале), али рачунајући да борбеност хрватског елемента неће бити превише висока, то би било негде око 500 до 700 хиљада војника. То је јако озбиљна бројка, узимајући у обзир и број Грка који би био исто пар стотина хиљада. Озбиљан проблем би у том случају представљали Бугари и Мађари, али и непоузданост Хрвата, међутим мислим да би смо се успели одупрети њима.(01-11-2021, 08:52 PM)Monarhist Пише:(01-11-2021, 08:36 PM)Balkanski Srbin Пише: Da su komunisti (KPJ) i fašisti (ZBOR) bili (i ostali) prilično loš politički izbor za Srbe i Srbiju, to je opšte poznato...
Sve u svemu, Srbiju i Srbe su mogli da spasu užasa naci-fašističke Nemačke u II Svetskom ratu i komunističkog apsolutizma, jedino pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis i ekonomista Milan Stojadinović. Apisa smo ubili, a Stojadinovića izdali, toliko o svemu tome!
Не бих се ја толико уздао у Аписа и Стојадиновића. Краљ Александар је био изузетан владар, какав се ретко рађа, и сматрам да је он тај који би својим ауторитетом са Румунијом притекао у помоћ Словачкој и тако спречио Немце и Италијане (и осталу жгадију како рече Калабић) да ојачају и представе нам проблем.
И наравно, наш неумрли чича.
Istina, da kralj Aleksandar Karađorđević nije prerano umro, njegov ugled iz I Svet. rata i autoritet bi znatno doprineli opstanku Male Antante i Balkanskog pakta. To bi bilo najbolje i za naš narod i za Čehoslovačku, Rumuniju i za Evropu, da beše tako.
Ali, pošto nije bilo tako, smatram za najbolje rešenje u vreme II Svet. rata, opstanak M. Stojadinovića i JRZ na vlasti, sve do kraja rata i potpisivanje pakta o nenapadanju i prijateljstvu sa naci-fašističkom Nemačkom, ako je neophodno i pristupanje paktu i da se sačeka saradnja i pomoć saveznika, pa udri na naciste i fašiste bez milosti. Ako bi Hitler uzgred hteo da nas uvrede u rat na svojoj strani, tražili bismo mu nemoguće uslove, poput F. Franka. Do početka borbe protiv nacista i fašista bismo na miru razbili KPJ i ZBOR. Da nije došlo do kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, ne bi ni do nastanka NDH, a ovako bismo sačuvali mnogi naš narod i posle rata i demokratsku, ustavnu monarhiju.
Што се тиче притисака Немачке, питање је да ли би смо им се успели одупрети са обзиром на то да иако смо боље економски стајали од Шпаније, Шпанија је била демографски већа од нас, па је могла да Немцима каже не. Без обзира на то, мене чуди тромост наших појединих високих официра. Најбоља опција након напада или пред сам напад је била да се повучемо у Грчку, или да уз Грке формирамо фронт у Старој Србији. Све нам је ишло на руку, и брдски терен, и четничка традиција и сама чињеница да је далеко лакше нама да ступимо у контакт са Грцима, него да Бугари провале у Стару Србију. Чак су се у том Априлском рату ту и водиле најозбиљније борбе. И опет нисмо успели у томе. А да смо извукли макар 10-40 хиљада било би добро.