Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

САВО ДЕРИКОЊА

(29-01-2021, 09:06 PM)luka.luke Пише:  
(29-01-2021, 08:54 PM)РежисерСтари Пише:  Муслиман Ахмет Сивац,јатак од краја 1945 до јуна 1946,село Судићи.

Чији?? Савов?

Да,робијао због јатаковања Дерикоњи.Период до јуна 1945.
Одговори

Допуна биографије:Саво Дерикоња,отац Крсто,мајка Јока,девојачко Церовина.Имао ћерку Милицу 1941,и сина Миодрага 1945.Милица упамћена по лепоти.Женићу се са Вучије главе,лијпом ћерком Дерикоња Саве.Жена Бојка,дев,Шљивић,село Рогоушица.Сестре једна удата у Сарајево,остала млада удовица,друга удата у село Икониће.
Сахрањен по неким наводима на две могуће локације;једна врх Игмана,друга на Вранама.
Извор Јован Крсмановић-Отац код Боге
Одговори

Село Рогоушићи, не Рогоушица
Одговори

(30-01-2021, 05:05 PM)luka.luke Пише:  Село Рогоушићи, не Рогоушица

Тачно.Грешка.
Одговори

Ако се не варам јединица под командом Бранислава Гавриловића Брнета, се звала Игманска бригада, јединица Први добровљачки пук "Саво Дерикоња". После његове погибије, јединица добија назив: Први добровљачки пук "Саво Дерикоња", одред "Томо Вељанчић".
Одговори

Није Брне погинуо.
Одговори

(30-01-2021, 10:28 PM)Бенито Пише:  Није Брне погинуо.

Мислио сам на Тому Вељанчића, он кад је убијен, мислим снајпером, одред је преименован после његове смрти, а Брне је био командант тог одреда. Тома је у рату био од првог дана међу српским четницима у борбама све до погибије 92 године мислим. У сваком случају име Дерикоња је поново заживело захваљујући Брнету и Томи.
Одговори

(31-01-2021, 01:19 PM)Kaludjer Пише:  
(30-01-2021, 10:28 PM)Бенито Пише:  Није Брне погинуо.

Мислио сам на Тому Вељанчића, он кад је убијен, мислим снајпером, одред је преименован после његове смрти, а Брне је био командант тог одреда. Тома је у рату био од првог дана међу српским четницима у борбама све до погибије 92 године мислим. У сваком случају име Дерикоња је поново заживело захваљујући Брнету и Томи.

Којим четницима?
Одговори

(31-01-2021, 01:19 PM)Kaludjer Пише:  ... . У сваком случају име Дерикоња је поново заживело захваљујући Брнету и Томи.

Нетачно.
Дерикоњино име је увијек било звучно, зато су и тој Брнетовој јединици дали Његово име.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним