Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

САВО ДЕРИКОЊА

Овде можете прочитати књигу о Сави Дерикоњи

http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/sok...forum.html

ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
Одговори

До недавно, кад баш хоћу да нервирам Сабахудина, Недима и друштво са Аутономије, ја им пусти песму о Дерикоњи Сави...

Одговори

Његови доживљаји су стварно епски, откад је везаних рука скочио у ријеку и побјегао са усташке кланице '41 до кад је неки Муслиман добио срчани удар кад је сазнао да је разговарао са Савом.
Одговори

(08-03-2015, 12:57 AM)Романија1 Пише:  Његови доживљаји су стварно епски, откад је везаних рука скочио у ријеку и побјегао са усташке кланице '41 до кад је неки Муслиман добио срчани удар кад је сазнао да је разговарао са Савом.
За ово имам документ, само не помиње се Саво, већ чини ми се Борота, мада можда је и Саво био ту. Повратио се муслиман, преживео је. У ствари он није знао да су то четници. Smile Били су преговори да се нека муслиманска група прикључи отпору против Немаца.
Одговори

На слици су припадници Скакавачке чете 1.сарајевске бригаде из села Нахорево,Висојевица и Стублина.
Стоје:Витомир Чолић,Душана Малешић,Благоје Ђокић,Симо Милинковић.
Сједе:Аћим Трифуновић,Саво Дерикоња,Војин Вуковић

Одговори

(08-03-2015, 11:38 AM)Игмански Четник Пише:  На слици су припадници Скакавачке чете 1.сарајевске бригаде из села Нахорево,Висојевица и Стублина.

Јесу та села данас у Српској или Федерацији?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(08-03-2015, 12:21 PM)Николај Пише:  
(08-03-2015, 11:38 AM)Игмански Четник Пише:  На слици су припадници Скакавачке чете 1.сарајевске бригаде из села Нахорево,Висојевица и Стублина.

Јесу та села данас у Српској или Федерацији?
након Дејтона су припала федерацији,а била су у рату цијело вријеме наша

Одговори

Претпоставио сам. Највећа трагедија тог рата је што је изгубљен скоро цео сарајевски регион за зеленим столом. Милошевић га је тек тако предао, као да му је то дедовина.

Ви из Сарајева и околине, јесте читали књигу генерала Радована Радиновића "Лажи о сарајевском ратишту"? Одлична књига, ако је нађете прочитајте је обавезно.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(08-03-2015, 12:46 PM)Николај Пише:  Претпоставио сам. Највећа трагедија тог рата је што је изгубљен скоро цео сарајевски регион за зеленим столом. Милошевић га је тек тако предао, као да му је то дедовина.

Ви из Сарајева и околине, јесте читали књигу генерала Радована Радиновића "Лажи о сарајевском ратишту"? Одлична књига, ако је нађете прочитајте је обавезно.

https://www.youtube.com/watch?v=gvAtMc4Jd3U

Одговори

(08-03-2015, 01:36 AM)Милослав Самарџић Пише:  За ово имам документ, само не помиње се Саво, већ чини ми се Борота, мада можда је и Саво био ту. Повратио се муслиман, преживео је. У ствари он није знао да су то четници. Smile Били су преговори да се нека муслиманска група прикључи отпору против Немаца.

Колико ме сјећање служи, причала су 2 Србина и 2 Муслимана, и после разговора један Муслиман говори другом: Јел ти знаш с ким си причао? Овај каже да не зна. "Са Савом Дерикоњом". И тада се овај пао. И дуго после рата, Муслимани нису смјели да говоре ништа лоше о Дерикоњи јер нису вјеровали да је мртав.
Мислим да сам ово прочитао код М.Крсмановића - Незарасле ране.

Такође мислим да на овом линку који је поставио Игмански четник, пише да су партизани заробили Сава и његове војнике и закључали их у неку просторију и оставили их ту, јер су знали да ће ускоро туда усташе наићи и да ће их побити, али ускоро је неки сељак дошао и ослободио четнике. Док код Крсмановића пише за овај догађај да их није нико ослободио, већ да су се они затркали и разбили зид рукама Smile
Одговори

[Слика: Pjesma_Derikonja_Sloboda_je_blizu.jpg]

[Слика: Pjesma_o_Savi_Derikonji.jpg]

Двије пјесме о Саву (из Војног архива)
Одговори

(08-03-2015, 05:13 PM)Романија1 Пише:  
(08-03-2015, 01:36 AM)Милослав Самарџић Пише:  За ово имам документ, само не помиње се Саво, већ чини ми се Борота, мада можда је и Саво био ту. Повратио се муслиман, преживео је. У ствари он није знао да су то четници. Smile Били су преговори да се нека муслиманска група прикључи отпору против Немаца.

Колико ме сјећање служи, причала су 2 Србина и 2 Муслимана, и после разговора један Муслиман говори другом: Јел ти знаш с ким си причао? Овај каже да не зна. "Са Савом Дерикоњом". И тада се овај пао. И дуго после рата, Муслимани нису смјели да говоре ништа лоше о Дерикоњи јер нису вјеровали да је мртав.
Мислим да сам ово прочитао код М.Крсмановића - Незарасле ране.

Такође мислим да на овом линку који је поставио Игмански четник, пише да су партизани заробили Сава и његове војнике и закључали их у неку просторију и оставили их ту, јер су знали да ће ускоро туда усташе наићи и да ће их побити, али ускоро је неки сељак дошао и ослободио четнике. Док код Крсмановића пише за овај догађај да их није нико ослободио, већ да су се они затркали и разбили зид рукама Smile

Крсмановић има само најтачније податке са подручја Рогатице и Вишеграда,а чак и кад прича о хватању Чиче прича да га је Калабић издао и то ми је у очи рекао да мисли да је истина пре четири године у Бранковићима родном мјесту Радомира Нешковића

Одговори

(08-03-2015, 09:15 PM)Загорац Пише:  [Слика: Pjesma_Derikonja_Sloboda_je_blizu.jpg]

[Слика: Pjesma_o_Savi_Derikonji.jpg]

Двије пјесме о Саву (из Војног архива)

свака част

Одговори

(09-03-2015, 12:15 PM)Игмански Четник Пише:  Крсмановић има само најтачније податке са подручја Рогатице и Вишеграда,а чак и кад прича о хватању Чиче прича да га је Калабић издао и то ми је у очи рекао да мисли да је истина пре четири године у Бранковићима родном мјесту Радомира Нешковића

Зато што је прикупљао изјаве старијих људи са овог подручја, а ти људи мисле да је Никола издао под утиском тадашњих времена.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним