Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(14-10-2017, 05:05 PM)Милослав Самарџић Пише: (14-10-2017, 03:41 PM)Ултрадесничар Пише: "...Ја јасно видим свој пут и своју судбину: ви ћете ме стрељати или обесити. Али пре него што душу предам Богу, висећи уз неку бандеру на Теразијама, ја ћу тамо далеко испред небеског престола видети бар један милион Срба, који ми у једном часу кажу : остали смо у животу благодарећи теби и твојој издаји. Ви ћете ме убити а они ће ме мртвог бранити, и пред Богом, и пред Србима, и пред судом историје. Они су моје судије, а не Михаиловић и његова безбрижна лондонска господа.
Михаиловић може жртвовати живот, алија ради тог милиона и целог свог народа жртвујем нешто више од свих људских живота...Жртвујем своју част и своје светло име..."
Милан Ђ. Недић ( 1943.)
извор: др Радоје Вукчевић " На страшном суду" ( Чикаго, 1968.)
Је ли неко до сада сазнао име барем једног од тих милион Срба чије животе је спасао Недић?
Почивши патријарх српски Павле ( Стојчевић) ?
Њега је ту сместио Српски Црвени Крст у манастир Раковица пошто је избегао из села Кућанци код Вуковара.
Поруке: 860
Теме: 7
Придружен: Jul 2017
Углед:
213
Људи ја мислим да прошлост морамо оставити на страни и да се окренемо ка будућности,а то је Уједињење! Без уједињења нема нама спаса! Љотићевци,Недићевци,Равногорци,Четници морају да се уједине ако желимо своју државу како ваља.Доста су нас делили међу собом браћо!Ни русофилство,американилство,европилство итд. само српство!
(Последња измена: 14-10-2017, 06:26 PM од
Mario.)
(14-10-2017, 06:30 PM)Милослав Самарџић Пише: (14-10-2017, 05:26 PM)Ултрадесничар Пише: (14-10-2017, 05:05 PM)Милослав Самарџић Пише: (14-10-2017, 03:41 PM)Ултрадесничар Пише: "...Ја јасно видим свој пут и своју судбину: ви ћете ме стрељати или обесити. Али пре него што душу предам Богу, висећи уз неку бандеру на Теразијама, ја ћу тамо далеко испред небеског престола видети бар један милион Срба, који ми у једном часу кажу : остали смо у животу благодарећи теби и твојој издаји. Ви ћете ме убити а они ће ме мртвог бранити, и пред Богом, и пред Србима, и пред судом историје. Они су моје судије, а не Михаиловић и његова безбрижна лондонска господа.
Михаиловић може жртвовати живот, алија ради тог милиона и целог свог народа жртвујем нешто више од свих људских живота...Жртвујем своју част и своје светло име..."
Милан Ђ. Недић ( 1943.)
извор: др Радоје Вукчевић " На страшном суду" ( Чикаго, 1968.)
Је ли неко до сада сазнао име барем једног од тих милион Срба чије животе је спасао Недић?
Почивши патријарх српски Павле ( Стојчевић) ?
Њега је ту сместио Српски Црвени Крст у манастир Раковица пошто је избегао из села Кућанци код Вуковара.
Не знам да ли примећујеш шта си написао? Избегао дотле, значи да је доашо жив.
А питао сам за име неког коме су недићевци спаисли живот?
Да. Будући патријарх је стигао жив а остао је у животу захваљујући Црвеном Крсту Недићеве владе и Цркви. И није био једини.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
.Jedno prosto pitanje:
anektiran deo Slovenije, odakle su proterani Slovenci u Rbiju, je vio pod direktnom nemačkom kontrolom (bip je deo Rajha, ne može direktnije od toga).
NDH nije mogla da prdne a da Nemci to ne odobre, a genocid nad Srbima i proterivanje u Srbiji svakako spada u to.
Nedić u Srbiji takođe nije mogao da pisne a da ne pita Nemce. Ukratko rečeno, proterivanje u Srbiju je bio nemački projekat, ili u najmanju ruku odobren od njih.
Kojom logikom sa takvim stanjem stvari neko može da ksže da je Nedić spasio te izbeglice? Spasio ih time što ih nije ubio? Ili ih je pozvao da ostanu u Srbiji na putu za izgnanstvo u Aziji, na svoju ruku? Gluposti.
(Последња измена: 14-10-2017, 08:35 PM од
ватхра.)
(14-10-2017, 08:33 PM)ватхра Пише: .Jedno prosto pitanje:
anektiran deo Slovenije, odakle su proterani Slovenci u Rbiju, je vio pod direktnom nemačkom kontrolom (bip je deo Rajha, ne može direktnije od toga).
NDH nije mogla da prdne a da Nemci to ne odobre, a genocid nad Srbima i proterivanje u Srbiji svakako spada u to.
Nedić u Srbiji takođe nije mogao da pisne a da ne pita Nemce. Ukratko rečeno, proterivanje u Srbiju je bio nemački projekat, ili u najmanju ruku odobren od njih.
Kojom logikom sa takvim stanjem stvari neko može da ksže da je Nedić spasio te izbeglice? Spasio ih time što ih nije ubio? Ili ih je pozvao da ostanu u Srbiji na putu za izgnanstvo u Aziji, na svoju ruku? Gluposti.
Zašto bi Aćimović ili Nedić ubijali srpske izbeglice ili ih slali u "izgnanstvo" ? To su gluposti.
Ponoviću, Nedić , Crveni Krst na čelu sa takođe izbeglicom Tomom Maksimovićem i SPC su primili, smestili i hranili srpske izbeglice.
Izbeglica svakako nije bilo milion kao što Nedić navodno kaže u knjizi dr Vukčevića ali bilo ih nekoliko hiljada. Kao posle "Bljeska", "Oluje"...
Naravno sa znanjem nemačkog okupatora.
Поруке: 17,005
Теме: 632
Углед:
1,872
Било их је на стотине хиљада, али не може се рећи да им је Недић спасао животе. Да би им спасао животе, морао би да иде у НДХ да их отима од усташа. Дакле, спасао им је животе онај ко им је омогућио да пређу Дрину.
А Комесаријат за избеглице Томе Максимовића основан је још у априлу 1941. Пре него што је дошла Недићева ''влада'', 31. августа 1941, тај Комесаријат је већ прихватио највећи талас избеглица.
(15-10-2017, 06:44 AM)Mario Пише: (14-10-2017, 06:33 PM)Милослав Самарџић Пише: (14-10-2017, 06:25 PM)Mario Пише: Људи ја мислим да прошлост морамо оставити на страни и да се окренемо ка будућности,а то је Уједињење! Без уједињења нема нама спаса! Љотићевци,Недићевци,Равногорци,Четници морају да се уједине ако желимо своју државу како ваља.Доста су нас делили међу собом браћо!Ни русофилство,американилство,европилство итд. само српство!
Да ли то подразумева да сви причамо да је тачно ово за милион спашених Срба?
И да се правимо да не знамо ко је ишао тамо да се бори против усташа и да спашава Србе?
Не спорим ја ништа,али једноставно у данашњем времену не смемо да се делимо више.Ако почнено опет да се делимо нестаћемо само тако...
Марио, ти си у праву али не потпуно. Шта ћемо са партизанима ? Не можемо да тотално споримо и игноришемо њихову жртве у борби против окупатора, усташа, потуричких милиција и претеча ОВК. С друге стране , не можемо да кажемо да су ослободили Србију јер то није историјски тачно.
Поруке: 17,005
Теме: 632
Углед:
1,872
То се понавља више деценија, српско уједињење, неко уз четнике убраја љотићевце а не комунисте, а неко комунисте а не љотићевце.
Мислим, сад као и онда, да је то бесмислено и утопија. Нама треба 50% плус један глас за вођење нормалне политике. 100% је само у диктатурама.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Posmatrač,
Ne znam koji ti izvor treba. Na koji način misliš da su ustaše mogle da isporuče stotine hiljada izbeglica Nemcima u okupiranu Srbiju, a da im oni to ne odobre?
Ili recimo zašto su Luburića slali u obilazak konc logora 41-e, nego li da nauči sam kako se prave? I kasnije su još nadgledali kako radi Jasenovac. Ništa od toga nije moglo da se desi bez nemačkog miga, sve i da ne postoji bilo kakav dokument.
(Последња измена: 15-10-2017, 10:23 PM од
ватхра.)