Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија на РТС-у "Александар" о Витешком Краљу Александру I Карађорђевићу

Краљ Александар Карађорђевић на РТС-у

[Слика: Kralj-Aleksandar-Karadjordjevic.jpg]

Јавни медијски сервис Србије од јесени почиње снимање првог дела игране серије "Александар" - о краљу Александру I Карађорђевићу. Прва клапа половином октобра.

У оквиру прославе обележавања стоте годишњице почетка Првог светског рата, РТС је, на предлог генералног директора Александра Тијанића, међу најзначајније пројекте уврстио и припреме и снимање првог дела игране серије "Александар" - о краљу Александру I Карађорђевићу, чија је радња смештена у време Великог рата.

Пре четири године, Културно-образовни програм је наручио текст од Радослава Лалета Павловића, писца успеле серије "Мој рођак са села", тада стално запосленог уредника у Редакцији играног и серијског програма. Павловић се прихватио добијеног задатка и, припремајући се за писање, обишао десетак градова Турске, Грчке, Албаније, као и документационе центре, архиве и локације везане за живот и рад краља Александра.

У припреме, РТС је уложио више од 12 хиљада евра. Договорено је да први део серијала, који говори о његовој улози у Првом светском рату, има осам епизода.

Аутор Радослав Павловић предао је текст за шест епизода, и према оцени рецензената и главног уредника КОП-а, реч је о квалитетном тексту који осветљава историјски неправедно затамњену личност краља који је битно утицао на догађаје у Првом светском рату, али и стварање Краљевине Југославије. После прошлогодишњих избора, Павловић је прихватио посао саветника председника Републике и рад на будућим наставцима за сада је, како сазнајемо, привремено заустављен.

Колегијум РТС-а оценио је да је текст одлична основа за шест уводних епизода серије о краљу Александру, и Редакција Културно-образовног програма отпочела је са припремама за почетак снимања. Очекује се да прва клапа падне средином октобра.

Серија ће бити приказана током следеће године. Очекује се ангажовање најбољих српских глумаца, формирање екипе, избор редитеља и глумца који ће играти Александра Карађорђевића...

http://www.rts.rs/page/rts/ci/rts+predst...D1%83.html
Одговори

Кладим се да ће га приказати готово у светитељском облику...
Одговори

Као Тита, то је њихов модел размишљања.
Одговори
Thumbs Up 

SmileКезSmile

Ће ги бидне ки европејец!

Можда и микс:
тита, европејец и свецки чоек, мсим то света-тељ!

Тијанић има велку главу, ће ги смисли нешто.
Одговори

Серија ће пратити његов пут кроз Велики рат....тај пут је ипак био за понос,после тога је направио ср.ње....
У сваком случају, као и за серију "Равна гора" драго ми је што се мрдамо са мртве тачке и на овим пољима. Једини озбиљан ФИЛМ на тему Великог рата је Св. Георгије убива аждаху...који је далеко од онога што би ми требали да гледамо о том делу наше историје...
Одговори

Озбиљнији је ''Марш на Дрину''? Он је уопште један од најбољих наших филмова.
Одговори

(07-09-2013, 02:45 PM)Милослав Самарџић Пише:  Озбиљнији је ''Марш на Дрину''? Он је уопште један од најбољих наших филмова.

Ко би рекао да је настао 1964.године...
Одговори

(07-09-2013, 04:18 PM)Сомборац Пише:  
(07-09-2013, 02:45 PM)Милослав Самарџић Пише:  Озбиљнији је ''Марш на Дрину''? Он је уопште један од најбољих наших филмова.

Грешка у систему.Smile
Одговори

(07-09-2013, 05:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(07-09-2013, 04:18 PM)Сомборац Пише:  

Грешка у систему.Smile

И то тешка грешка...Мислим да су режисера хтели да пенализују па је морао да прави неки комуњарски бомбастични, мислим Ужичку републику...
Одговори

Не могу се сложити за "Марш на Дрину"...
Филм о Церу у коме нема ни једног поклича "Живео Краљ"...
Од кога од Православља у то доба видимо само једну порушену цркву.
У коме су српски официри (обратити пажњу мало) константно приказани раскопчани,одрпани и у блату до гуше. Униформе им прљаве,чизме стално каљаве као да се никад нису чистили.
Немој погрешно да ме схватите, за то доба, и више него добар филм...али ипак, чекамо озбиљан пројекат...рекао би да "Марш на Дрину" није то на чему треба да остане,треба то да буде далеко боље...
Одговори

(08-09-2013, 05:55 PM)Pavle Пише:  У коме су српски официри (обратити пажњу мало) константно приказани раскопчани,одрпани и у блату до гуше. Униформе им прљаве,чизме стално каљаве као да се никад нису чистили.
Да ли си ти уопште гледао филм?
И да ли си икад био на терену? После прве кише шта год да кренеш да радиш завршићеш каљав. А имај на уму да је у оно време било мало чврстих путева.
http://www.youtube.com/watch?v=Nx3FMUCXTfY
Одговори

Витешка је само његова смрт. Нажалост највеће зло за Србију је починио Александар I . За неокомунисте у власти и медијима сигуран сам да је највећи свих времена.

Smile
Одговори

(17-09-2013, 09:01 PM)ултра-националиста Пише:  Витешка је само његова смрт. Нажалост највеће зло за Србију је починио Александар I . За неокомунисте у власти и медијима сигуран сам да је највећи свих времена.
Значи да није било Александра не би било ни Југославије? Не бих баш рекао!
Одговори

Радујем се серији, да је био витез био је, надам се да ће бити бржа и садржајнија од Равне Горе

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним