Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Коча Поповић - Краљев поручник - Титов генерал

(29-05-2015, 05:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  Не само што је прича лажна, већ је и чисто филмски гледано доста ''танко''. Ово је онај стари социјалистички систем, далеко је од филма ''Генерал Михаиловић Херој и казна'', као и од наше серије, који су у ''Хистори'' фазону.

Слажем се у потпуности.

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

У филму се каже како је Коча презирао бољшевизам. Па зашто онда 1941. није отишао у четнике? Даље, представљен је као демократа међу комунистима. Какве су то глупости? Ако му је стало до демократије, као и Никезићу и Перовићки до либерализма, зашто су укинули Демократску странку или поубијали остатак главног одбора Самосталаца? Нисам схватио ништа у вези са Кочом. Ни шта је студирао, ни шта је био по струци, ни чиме се бавио. Спомињу неке песме, неке научне радове - ја за те ствари никад чуо нисам. Па она идиотска прича о његовим женама. Изгледа је Дучић био у праву када је рекао да су Цинцари упропастили Србију и српство. Smile
Ја на крају не знам шта да мислим ни о Горану Марковићу који је потписао и режију и сценарио. Да ли је толико глуп, или је толико покварен, или оба у исто време? Гади ми се, титоистичко комуњарско ђубре.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

У Политикином Забавнику од 8.5. ове године је објављен је чланак о Кочи Поповићу. Чланак је иначе објављен у рубрици Живот је бајка у којој се објављују приче о људима који су задужили човјечанство. Претпостављао сам да је чланак вјероватно објављен поводом 9. маја који је падао у ту седмицу. Сад после филма о њему на тв. вјероватно постоји неки други разлог за овакав тајминг дјела о К. Поповићу.

Кога текст занима (прича о њему као умјетнику и носиоцу тешких функција Smile ) :
http://politikin-zabavnik.rs/pz/tekstovi...vi-realnog
Одговори

(29-05-2015, 11:55 PM)Ђуро Пише:  У Политикином Забавнику од 8.5. ове године је објављен је чланак о Кочи Поповићу. Чланак је иначе објављен у рубрици Живот је бајка у којој се објављују приче о људима који су задужили човјечанство. Претпостављао сам да је чланак вјероватно објављен поводом 9. маја који је падао у ту седмицу. Сад после филма о њему на тв. вјероватно постоји неки други разлог за овакав тајминг дјела о К. Поповићу.

Кога текст занима (прича о њему као умјетнику и носиоцу тешких функција Smile ) :
http://politikin-zabavnik.rs/pz/tekstovi...vi-realnog

"После завршеног служења војног рока Коча одлази у Француску где завршава прву годину права. Али убрзо напушта ове студије, окреће се филозофији и прилази надреалистима."

"Одлази у Франкфурт на продужетак студија филозофије и психоанализе."

Какве су ово небулозе? То звучи као да је студирао на Магатренду.

"У то време створен је Балкански савез између Југославије, Грчке и Турске. Тиме је Југославија ушла у Европску одбрамбену заједницу и повезала се са НАТО пактом, чиме се коначно обезбедила од совјетске најезде..."

Не каже се "НАТО пакт" јер акроним НАТО већ садржи у себи "пакт". Сценарист је неписмен.

"Образовање на Сорбони и учешће у Шпанском грађанском рату отварали су му сва врата."

Нису баш сва врата. Код Франка нису, на пример.

"Коча је дубоко разочаран Титом, схвативши да је он из њега исисао сав револуционарни занос и искористио га, као и многе друге, које је на суров начин уклонио са свога пута, хрлећи ка апсолутној власти која је постала на крају сама себи циљ. Схвативши да је био само „кондотјер”, то јест најамник, Коча записује ове горке речи:
„У средишту наших властитих хтења, разумности и поштења лежи и вреба отровни паук, стар али опак, благоглагољив али суров, тобоже чио али прождрљив. Корозиран и труо, тобоже благ, а себичан и бездушан, од власти и старости... оцеђени старац који, без обзира што се шепури и скакуће – хоће да буде главни глумац у свему.” "

Колико неко треба да буде глуп да седамдесетих година схвати истину о Титу?

Одговори

Цитат:"Образовање на Сорбони и учешће у Шпанском грађанском рату отварали су му сва врата."

"Образовање на Сорбони" - ишао годину дана, ништа није урадио, баталио, и он сад има "образовање на Сорбони".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Очито се Коча надао да ће бити други Тито, Тито послије Тита. Омакло му се. Тито одужио са животом, а пред себе није дао. Био је само још једна српска Титова будала и српски крвник.
Одговори

(29-05-2015, 10:32 PM)Vlad Alekš Пише:  Ја на крају не знам шта да мислим ни о Горану Марковићу који је потписао и режију и сценарио. Да ли је толико глуп, или је толико покварен, или оба у исто време? Гади ми се, титоистичко комуњарско ђубре.

Преоштра констатација. Имај на уму да је исти Марковић режирао и филм Фалсификатор у коме се исмевао залуђеним титовцима и Тита приказао као диктатора. То му тзв. Друга Србија никада није опростила.

Сјајан редитељ који је задужио нашу културу и човек који заиста верује у све што прича без обзира на то што је то у шта он верује, по мом суду, потпуно погрешно. Мислим да је пре свега неко коме се сопствени свет топи пред очима па жели да сачува бар нешто од њега. Да поручи "било је нешто добро" и "било је добрих људи"! А шта је то нешто? То је наводни напредак који је донео послератни поредак упркос својој тоталитарној природи коју и сам Марковић признаје (то су "индустријализација", "равоправност", "женска еманципација", "углед у свету"...). Будући да за носиоца тог напретка више не може да означи некога кога је у сопственим филмовима приказао као диктатора остаје му само да неком "часном" комунисти и "идеалисти" попут Коче Поповића додели ту улогу. Зато се слажем са претходним саговорником да лик Коче треба да буде симболична замена за позитиван садржај који титовци асоцирају са Титом и његовим добом - и да, последично, добијемо новог Тита уместо Тита.

Ипак, људи попут Коче Поповића су још опаснији од лукративних ликова, хедониста и манипулатора као што је Ј. Броз из разлога које сам навео у претходном посту. Да ли је онда Горан Марковић, без обзира на уметничке квалитете, само један "корисни идиот" попут Анђелка главног лика из Фалсификатора, или је и он сам као и Коча Поповић у моралном смислу дефектна личност неспособна да схвати димензију људске патње, трагедије и цивилизацијског назатка које је донео комунизам?

То је питање на које може да одговори само Горан Марковић лично.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(30-05-2015, 10:58 AM)Felix Пише:  
(29-05-2015, 10:32 PM)Vlad Alekš Пише:  Ја на крају не знам шта да мислим ни о Горану Марковићу који је потписао и режију и сценарио. Да ли је толико глуп, или је толико покварен, или оба у исто време? Гади ми се, титоистичко комуњарско ђубре.

Преоштра констатација. Имај на уму да је исти Марковић режирао и филм Фалсификатор у коме се исмевао залуђеним титовцима и Тита приказао као диктатора. То му тзв. Друга Србија никада није опростила.

Сјајан редитељ који је задужио нашу културу и човек који заиста верује у све што прича без обзира на то што је то у шта он верује, по мом суду, потпуно погрешно. Мислим да је пре свега неко коме се сопствени свет топи пред очима па жели да сачува бар нешто од њега. Да поручи "било је нешто добро" и "било је добрих људи"! А шта је то нешто? То је наводни напредак који је донео послератни поредак упркос својој тоталитарној природи коју и сам Марковић признаје (то су "индустријализација", "равоправност", "женска еманципација", "углед у свету"...). Будући да за носиоца тог напретка више не може да означи некога кога је у сопственим филмовима приказао као диктатора остаје му само да неком "часном" комунисти и "идеалисти" попут Коче Поповића додели ту улогу. Зато се слажем са претходним саговорником да лик Коче треба да буде симболична замена за позитиван садржај који титовци асоцирају са Титом и његовим добом - и да, последично, добијемо новог Тита уместо Тита.

Ипак, људи попут Коче Поповића су још опаснији од лукративних ликова, хедониста и манипулатора као што је Ј. Броз из разлога које сам навео у претходном посту. Да ли је онда Горан Марковић, без обзира на уметничке квалитете, само један "корисни идиот" попут Анђелка главног лика из Фалсификатора, или је и он сам као и Коча Поповић у моралном смислу дефектна личност неспособна да схвати димензију људске патње, трагедије и цивилизацијског назатка које је донео комунизам?

То је питање на које може да одговори само Горан Марковић лично.

Феликс, ја у потпуности разумем шта хоћеш да кажеш. Али мораш и ти мене да разумеш. Smile
Ако ниси прочитао текст Горана Марковића о Дражи, ево ти прилике:
http://www.6yka.com/novost/81089/goran-m...svoju-lulu

Одговори

Ипак си у праву, сад сам прочитао то смеће. Једном комунистички затуцанко - увек комунистички затуцанко. Не само да је корисни идиот већ је и покварењак попут Коче Поповића коме се диви. Дакле, Влад Алекш, у праву си, Горан Марковић је баш то што си рекао.

Интересано је колико су затуцани, сви одреда помињу да је комунистички суд Дражу осудио за злочине, а није! Злочини су се спомињали у оптужници али не и у пресуди. Осуђен је примарно за борбу против комунизма и ФНРЈ (!), тј. против њих. Комунизам и право, то је неспојиво једно са другим. Ни један комуниста не може да схвати да оптужница и пресуда нису исто.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Ова тема је доказала колики је значај овог форума и, уопште, Погледа био откад су основани. Дакле, поред откривања многих непознатих чињеница из историје ДСР, стасале су млађе генерације које својим образовањем, а сада и интелектуалном зрелошћу, плене.
Похвале за Николаја и Феликса.Ваистину!
Одговори

Хвала Бенито, али ја сам ти мало старија кајла Smile Обрати пажњу као историчар на Шиков прилог о Черчилу.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Ево да оживим мало ову тему. Милан Ст Протић је гостовао у емисији Ниво 23. Рекао је да је Константин Поповић брат од стрица његове бабе. Породица Поповића није цинцарског, него грчког порекла. Није завршио Сорбону,, а поготово не два факултета. Породица се бавила часовничарским и јувелирским занатом у неколико генерација. Све до Коче. Били су добростојећи, али неколико година пред ДСР су доживели пад. Рекао је дословце:" Многе, па чак и блиске рођаке, послао је на губилиште или их није спасао иако је могао, а добро је знао да су потпуни невини." Имао је пет рођених сестара. Једна од њих саветовала је Миланову бабу да не иде код Коче и интервенише за супруга ( Милановог деду), који се налазио у комунистичком затвору. Рекла јој је :" Ако Кочу будеш питала за Милана, стрељаће га сигурно."
Одговори

(12-07-2016, 12:53 AM)Бенито Пише:  Ево да оживим мало ову тему. Милан Ст Протић је гостовао у емисији Ниво 23. Рекао је да је Константин Поповић брат од стрица његове бабе. Породица Поповића није цинцарског, него грчког порекла. Није завршио Сорбону,, а поготово не два факултета. Породица се бавила часовничарским и јувелирским занатом у неколико генерација. Све до Коче. Били су добростојећи, али неколико година пред ДСР су доживели пад. Рекао је дословце:" Многе, па чак и блиске рођаке, послао је на губилиште или их није спасао иако је могао, а добро је знао да су потпуни невини." Имао је пет рођених сестара. Једна од њих саветовала је Миланову бабу да не иде код Коче и интервенише за супруга ( Милановог деду), који се налазио у комунистичком затвору. Рекла јој је :" Ако Кочу будеш питала за Милана, стрељаће га сигурно."
...чега све наравно нема у филму.
Одговори

(12-07-2016, 01:34 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(12-07-2016, 12:53 AM)Бенито Пише:  Ево да оживим мало ову тему. Милан Ст Протић је гостовао у емисији Ниво 23. Рекао је да је Константин Поповић брат од стрица његове бабе. Породица Поповића није цинцарског, него грчког порекла. Није завршио Сорбону,, а поготово не два факултета. Породица се бавила часовничарским и јувелирским занатом у неколико генерација. Све до Коче. Били су добростојећи, али неколико година пред ДСР су доживели пад. Рекао је дословце:" Многе, па чак и блиске рођаке, послао је на губилиште или их није спасао иако је могао, а добро је знао да су потпуни невини." Имао је пет рођених сестара. Једна од њих саветовала је Миланову бабу да не иде код Коче и интервенише за супруга ( Милановог деду), који се налазио у комунистичком затвору. Рекла јој је :" Ако Кочу будеш питала за Милана, стрељаће га сигурно."
...чега све наравно нема у филму.

Додворавао се Титу. На крају живота се покајао за све што је урадио али је било касно. Зато је и написао да желе да га сахране без икаквих почасти које је заслужио служећи комунизму у који се дебело разочарао 1972. године. Тако да је 1992. његова сахрана била протумачена од стане државе као приватна. Без почасног плотуна, одликовања итд. Куриозитет је био да је хтео кремацију а није било гаса у то време због санкција па је Исидор Папо некако ургирао да се набави за његову сахрану. Кремиран је и стављен у Алеју заслужних грађана. То постављање су вероватно урадили Милошевићеви људи бивши комунисти пресвучени у СПС.
Човек који је био на обе стране и као краљев официр и титов. Трагично а деда му је био генерал и академик Краљевине Србије. http://www.sanu.ac.rs/Clanstvo/IstClan.aspx?arg=178,

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним