Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нејунаштво краља Николе

Колико последица је оставио комунизам...Срби окупирали Топлицу 1878., Македонију и Космет 1912., Црну Гору, Босну, Словенију и Хрватску 1918...

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(14-07-2015, 08:47 AM)Николај Пише:  Зато што је Црна Гора капитулирала 1916. године, а Србија наставила да се бори и била носилац ослобођења и ње саме и Црне Горе, и осталих. Црну Гору нико није окупирао него су се они сами изјаснили за уједињење са Србијом, потпуно слободно и без тражења било каквог специјалног статуса у новој држави.

ЦГ је у Велики рат (као и у Балканске) ушла као савезница а из њега никада није изашла.
Династија јој је уништена, и припојена је Србији. Јел тако пролази победник у рату?
Србија није остала да се бори, већ јој је прилику да се бори обезбедила ЦГ која је после тога капитулирала.

Не мислим да је ЦГ окупирана, то је прејака реч. Али ипак сматрам да су доживели одређену врсту неправде од стране Карађорђевића. Свакако је статус Хрвата у новонасталој држави скандалозан у односу на ЦГ. Почевши од имена.

На карају крајева сам однос према Краљу Николи је срамотан. Ако се узме родбинска веза и догађаји који су се одиграли 1915.
Српски народ слави Руског Цара и буса се у прса "Да није Цар Николај запретио сепаративним миром......" а заборављамо на Мојковац и ко нам је дао шансу уопште да се повучемо и да нас извуку. Сад те приче да је Краљ Никола био против рата са АУ, то искрено не верујем. Јер је без обзира на противника улазио у многе ратове.
Одговори

(14-07-2015, 09:45 AM)Николај Пише:  Колико последица је оставио комунизам...Срби окупирали Топлицу 1878., Македонију и Космет 1912., Црну Гору, Босну, Словенију и Хрватску 1918...

Нема то везе са комунизмом. Остале територије су ослобођене, а Црна Гора је окупирана. Велика је срамота и терор који је српска војска спроводила над присталицама краља Николе.
Одговори

(14-07-2015, 12:07 PM)Павле Пише:  
(14-07-2015, 08:47 AM)Николај Пише:  Зато што је Црна Гора капитулирала 1916. године, а Србија наставила да се бори и била носилац ослобођења и ње саме и Црне Горе, и осталих. Црну Гору нико није окупирао него су се они сами изјаснили за уједињење са Србијом, потпуно слободно и без тражења било каквог специјалног статуса у новој држави.

ЦГ је у Велики рат (као и у Балканске) ушла као савезница а из њега никада није изашла.
Династија јој је уништена, и припојена је Србији. Јел тако пролази победник у рату?
Србија није остала да се бори, већ јој је прилику да се бори обезбедила ЦГ која је после тога капитулирала.

Не мислим да је ЦГ окупирана, то је прејака реч. Али ипак сматрам да су доживели одређену врсту неправде од стране Карађорђевића. Свакако је статус Хрвата у новонасталој држави скандалозан у односу на ЦГ. Почевши од имена.

На карају крајева сам однос према Краљу Николи је срамотан. Ако се узме родбинска веза и догађаји који су се одиграли 1915.
Српски народ слави Руског Цара и буса се у прса "Да није Цар Николај запретио сепаративним миром......" а заборављамо на Мојковац и ко нам је дао шансу уопште да се повучемо и да нас извуку. Сад те приче да је Краљ Никола био против рата са АУ, то искрено не верујем. Јер је без обзира на противника улазио у многе ратове.

Пре свега, ја уопште немам лоше мишљење о краљу Николи. Али сматрам да је природније да 1918. године њега наследи унук, него да деда наследи унука.

Не знам зашто мислиш да је ЦГ изашла из рата као победник, ако су капитулирали и распустили војску, а онда их ослободила српска.

И то да су Срби опстали захваљујући борбама на Мојковцу је најблаже речено предимензионирано. Наравно да је то био подвиг и да нам је користило, али рећи да смо преживели захваљујући томе, то је већ крајње дискутабилно.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(14-07-2015, 12:32 PM)Ђуро Пише:  
(14-07-2015, 09:45 AM)Николај Пише:  Колико последица је оставио комунизам...Срби окупирали Топлицу 1878., Македонију и Космет 1912., Црну Гору, Босну, Словенију и Хрватску 1918...

Нема то везе са комунизмом. Остале територије су ослобођене, а Црна Гора је окупирана. Велика је срамота и терор који је српска војска спроводила над присталицама краља Николе.

Сви они листом тврде да су окупирани, као што ти наводиш за Црногорце. Присталице краља Николе су после рата дизале буну, убијале представнике власти итд., није ни чудо да је било одговора државе на то.

Одговори

(14-07-2015, 01:39 PM)Николај Пише:  Пре свега, ја уопште немам лоше мишљење о краљу Николи. Али сматрам да је природније да 1918. године њега наследи унук, него да деда наследи унука.

Краљ Никола је имао своје потомке директне, свог сина и наследника. Зашто би га наследио неко други?

(14-07-2015, 01:39 PM)Николај Пише:  Не знам зашто мислиш да је ЦГ изашла из рата као победник, ако су капитулирали и распустили војску, а онда их ослободила српска.

Зато што је у њега ушла као савезница. У њему водила борбе против непријатеља и неупитно држала страну победничком тиму.
По чему се онда Француска сматра победником у Другом рату? Данас славе као велики победници а исто су окупирани, војска им је капитулирала, чак им је велики део државе био под квислиншком владом већи део рата и имали су директан сукоб са Великом Британијом, ослободила их је страна армија... а добили су део Берлина после рата и сматрани су равноправном државом савезницом.

(14-07-2015, 01:39 PM)Николај Пише:  И то да су Срби опстали захваљујући борбама на Мојковцу је најблаже речено предимензионирано. Наравно да је то био подвиг и да нам је користило, али рећи да смо преживели захваљујући томе, то је већ крајње дискутабилно.

Слажем се, али се ипак десило. А чињеница је да заборављамо то.

Сматрам само да је Црна Гора морала да добије равноправан статус у новој држави па макар то значило и неку реорганизацију монархије. Учињена јој је велика неправда како од стране династије Карађорђевић тако и од великих сила.
На крају крајева, какав би избор био Краљевине ЦГ стварањем Југославије него да уђе у њу? На крају би се то свакако и десило, овако остаје горак укус да је Србија искористила прилику моћи и повољне политичке ситуације да то прогура на силу. Уместо да пусти ствари и оне би природним током "легле" на своје место.
Одговори

И Александар му је био директни потомак. Што се тиче Француза у Другом рату и за њих важи исто што за Црну Гору.

Одговори

(14-07-2015, 03:06 PM)Николај Пише:  И Александар му је био директни потомак. Што се тиче Француза у Другом рату и за њих важи исто што за Црну Гору.

Значи требало је елиминисати Француску са светске и европске политичке сцене?
Наравно да није исто Француска и ЦГ али мора се признати да су у мешању шпила после Великог рата Црногорци остали тропа. Незаслужено.
Одговори

Ја све време и причам да ЦГ није "елиминисана", сами су се изјаснили за уједињење. Ни Французе нико не би могао да спречи да су хтели после рата да се уједине са неким.

Одговори

Као прво, Србија је у новијој историји имала три династије. Династију Петровића поштујем као српску династију, а краља Николу поштујем као српског краља. Сваки монарх из сваке српске династије је имао своје мане, сваки је правио грешке, некада веће а некада мање. Али ко сам ја да то критикујем? Они су ту били где су били по милости Божјој и вољи народној.
Као друго, али не и мање важно, читам шта пишу неки коментатори и не могу да верујем. Срби окупирали Црну Гору? Већу будалаштину нисам чуо у своме животу. Баш као што написа администратор - аналогно томе можемо рећи да су Срби окупирали и Косово и Метохију, и Македонију, и Војводину, и Босну, и Херцеговину, и Далмацију, и Славонију, и Словенију, и Лику... Доведимо читаву ствар до крајњих граница апсурда - ја могу рећи да су Срби из Црне Горе окупирали Београд, а нарочито студентске домове у њему.
Блаженопочивши краљ Александар једном приликом био у посети областима данашње Црне Горе. Питају га "Црногорци" зашто нема више "Црногораца" министара у влади Југославије. А он им каже: "Краљ вам је Црногорац, шта ћете више?!"
И на крају једно питање. Да ли је тачно да је принц Михајло Петровић учествовао у оснивању удружења Крмчија 60-их година прошлог века у Паризу?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Људи, ви сви као да сте пали са крушке. Smile
Увек се знало ко су и шта су Црногорци. Колико год да их и ја сматрам регијом у Србији зна се да су они нешто више од обичне покрајине. КиМ, Јужна Србија, Далмација, итд су територије на које је Србија полагала право. Црна гора је увек била нешто изнад тога. Пркосна, независна, борбена држава. Не зову је џабе Српска Спарта. Спартанци су Грци, али су Спартанци. Smile
Црногорци су увек били прича за себе.
Херцеговина није била држава. Није имала дипломатске односе са светом, није Херцеговка била на двору Романових удата, није Херцеговац био примљен на Енглеском двору као Краљ, није Далмација ратовала са Наполеоном око Боке, итд,итд... Све територије Србија је повратила узимајући их из руку непријатеља. Црна Гора је била држава. Независна држава која је угашена а не територија коју је Србија повратила.

Нико не каже да ЦГ није требала постати део СРБИЈЕ али не онако како је то урађено.
Одговори

(14-07-2015, 05:35 PM)Павле Пише:  Нико не каже да ЦГ није требала постати део СРБИЈЕ али не онако како је то урађено.

Понављам исто као и за Босну ономад. Црна Гора никада у новијој историји није била део Србије. Дакле, није урађено. Направљена је Југославија, није направљена Србија.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(14-07-2015, 05:35 PM)Павле Пише:  Нико не каже да ЦГ није требала постати део СРБИЈЕ али не онако како је то урађено.

Па како је урађено, не разумем те? Црногорци су сами пристали да уђу у нову државу са Србијом, и у њој имали исти положај као и предратна Србија. Ни гори, ни бољи.

Одговори

(14-07-2015, 05:38 PM)Vlad Alekš Пише:  

Понављам исто као и за Босну ономад. Црна Гора никада у новијој историји није била део Србије. Дакле, није урађено. Направљена је Југославија, није направљена Србија.

У томе и јесте проблем. По мени, ЦГ је требала имати удела у развијању Краљевине Србије после 1918.
Дакле, требали смо се ми и они питати о судбини Хрвата и Словенаца. А не да Загреб има више права у одлучивању од Цетиња.
Црногорци су требали остати оно што су били: Црногорци-Срби. Који би писали и говорили Српски језик, ишли у Српску Цркву, обележавали Српске празнике(све оно што данас не раде) али имали широку аутономију у оквиру Краљевине Србије.
Но, Краљу Александру било важније да се учепи Хрватима па му било пуно још да се млати са пргавим Црногорцима.

(14-07-2015, 05:42 PM)Николај Пише:  

Па како је урађено, не разумем те? Црногорци су сами пристали да уђу у нову државу са Србијом, и у њој имали исти положај као и предратна Србија. Ни гори, ни бољи.

Урађено је на силу. Разне опозиционе организације финансиране су од стране Карађорђевића. Водила се кампања широм ЦГ против Краља Николе. И он је грешио и повлачио неке радикалне потезе. Финансирани су и скупљани политичари који су заговарали идеју безусловног уједињења, све уз помоћ Србије. На крају, кад је избио устанак војска је интервенисала што се НИКАКО није смело десити.

Твоје мишљење је да је одлука скупштине одлука целог народа?
Наравно, слажем се ја да је правно испоштовано то све. Избори, скупштина...али свеједно мислим да је то неправда и да Црногорски народ није ТО желео, да нестану у сенци Србије. Хтели су пола - пола, братски, а добили ништа.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним