Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ексклузивна документа из НАВ: Како је одбијена предаја Немаца
#1

Ексклузивна документа из Националног архива у Вашингтону: Како је одбијена предаја Немаца 1944.
Пуковник Mекдауел је средином септембра 1944. известио да Нојбахер нуди Савезницима договор о комплетној предаји Немаца. Нојбахер је у том случају тражио потврду да ће Савезници бити спремни да моментално окупирају Немачку у тренутку предаје и преузму административне дужности
У случају Југославије нова политика је била “да се сви преговори о предаји одлажу како би се омогућило Титу да прихвати предају непријатеља унутар граница Југославије“ – што Немци нису прихватили
ПИШЕ: Ненад ЈАКОВЉЕВИЋ
Наставак чланка:
http://www.pogledi.rs/ekskluzivna-dokume...maca-1944/
Одговори
#2

Документа су део серије микрофилмова које је набавио покојни Миодраг Пешић. Архивска одредница дела микрофилма из којег су коришћена документа за чланак је

NAW, RG-226, M 1642, R 84, F 970 / 13860. (Mihailovic files Vol 1)
NAW, RG-226, M 1642, R 84, F 971 / 13860. (Mihailovic files Vol 2)

Фуснота за последњи пасус:

"Харолд Мекмилан, за кога се не може рећи да је имало био склон Михаиловићу.."
је
Peter Batty,Hoodwinked Churchill, Tito's Great Confidence Trick, London, 2011, стр 184-5

Иначе, о преговорима са Бугарима јављао је Мекдауел али за овај пасус:

Цитат:Изгледа да Михаиловић није успео да испослује предају њиховог оружја, али јесте имао користи од целе ситуације. У региону Ужице – Чачак Михаиловић је разоружао око 2.000 Бугара, и запленио нешто артиљерије и аутоматског оружја. Све званичне и незваничне верзије догађаја тврде да националисти барем делимично користе силу да би разоружали и отерали Бугаре, али да је могуће да постоји договор на вишим нивоима да се оружје преда након симболичног отпора.

су добијане информације из више различитих ОСС извора (који су потврђивали Мекдауелове наводе). Ово је као сумарни преглед послао Едвард Грин - Шепардсону, 8. септембра.

Мада у овим документима постоје само посредни докази, изгледа да су, независно од Ренџера, тајним каналима на четничку територију слате мање групе тимова који су припадали ОСС грани - тајне обавештајне службе (SI).
Ти тимови су имали задатак да се преко Михаиловићевих канала инфилтрирају у Аустрију и Немачку

То се помиње у документима, а слично се тврди и у

"Оss Training in the National Parks and Service Abroad in World War II, John Whiteclay Chambers, стр 373"
Одговори
#3

(17-12-2015, 11:19 PM)Chicot Пише:  Документа су део серије микрофилмова које је набавио покојни Миодраг Пешић. Архивска одредница дела микрофилма из којег су коришћена документа за чланак је
NAW, RG-226, M 1642, R 84, F 970 / 13860. (Mihailovic files Vol 1)
NAW, RG-226, M 1642, R 84, F 971 / 13860. (Mihailovic files Vol 2)
Оних 1.400 страница докумената што ономад на Мајситију рекоше да их немам. Smile
Дакле, имам, и дао сам Шику, а имам још пар стотина страница на папиру.
Одговори
#4

(18-12-2015, 02:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  Оних 1.400 страница докумената што ономад на Мајситију рекоше да их немам. Smile
Дакле, имам, и дао сам Шику, а имам још пар стотина страница на папиру.

Да ли је то онај мистериозни ”архив ЦИА”?
У ком се налази податак да су код Крушевца четници заробили 1500 Немаца? Који Самарџић није успео да пронађе, а изгледа ни Шику не полази за руком већ годину дана?

И још једна ствар:
(18-12-2015, 02:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  Оних 1.400 страница докумената што ономад на Мајситију рекоше да их немам. Smile
То нико није рекао, само је тражено да покажете извор за фусноте које сте користили.
Одговори
#5

Говорили су админи нешто у стилу: Хоће то, 1.000 докумената у једној фијоци, хиљаду у другој...
Нису ни сањали колико су у праву. Smile
И то наравно нису документа доступна на нету, нарочито не бесплатно.
Да, ту је негде Пешић нашао и за заробљене Немце, само што сам ја то тражио једно сат времена, а Шико није ни тражио. Него, да ли можда идете за тим да се негде помиње 1.5000 заробљених непријатеља, а не Немаца?
Одговори
#6

"Постоји сумња у аутентичност телеграма Михаиловића краљу Петру"

ЦИА је недавно отворила највећи део своје архиве, а Недељник је истраживао шта се крије у документима са којих је скинута ознака тајности, а а који се тичу Југославије.

Американци су, заправо, били ти који су посумњали у извештаје Британаца. Први траг лажних вести се односи на телеграме које је Дража Михаиловић слао краљу Петру у Лондон, а које је краљ предао америчком обавештајцу Улијусу Амосу, шефу ОСС-а за Блиски исток. Амос је о томе обавестио директора ОСС-а Вилијама Донована 26. фебруара 1943. То писмо, као и разговори Амоса са краљем Петром, може се пронаћи на 95. страни документа под шифром „CIA-RDP13X00001R000100030013-7“.

"Постоји сумња у аутентичност телеграма Михаиловића краљу Петру које ми је он предао. Верујем да је неколико порука упућених од стране Михаиловићевог генералштаба Британцима фабриковано и да генерал није свестан тога", написао је Амос Доновану.
Недуго затим су Американци приметили и на терену чудно понашање Британаца. У једном од сада доступних извештаја пише да су Британци спречавали Американце да ступе у контакт са четницима, али су и лагали о стању на терену:

"По мишљењу многих искусних посматрача, мешање СОЕ и њихово дезинформисање других британских одељења је у великој мери одговорно за тренутну хаотичну ситуацију у Југославији… Додатну сумњу буди неколико покушаја делова СОЕ да спрече ОСС директан и независан обавештајни контакт са Михаиловићем. Они су блокирали сваки амерички покушај о директном извештавању о стању у Михаиловићевим областима…", наводи се у једном од докумената.

Американци су због тога послали своју обавештајну мисију како би утврдили ову, али и друге нелогичности које су их занимале у Југославији. У једном од докумената се открива како је у ствари дошло до тога да амерички обавештајац стигне у мисију код Драже Михаиловића, упркос свим тешкоћама. Испоставља се да га је послао директно тадашњи шеф америчких обавештајаца.

"Старији официр, акредитован у Михаиловићевом генералштабу, стигао је сигурно у ноћи 24. септембра 1943, носећи поруку од генерала Донована (у то време директор ОСС-а са седиштем у Вашингтону), генерала сер Маитланд-Вилсона (главнокомандујући британске команде за Блиски исток) и (југословенског) краља Петра Другог. Знатан део опреме је изгубљен при слетању, јер се разбио контејнер", каже се у документу.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy...id=1536069
Одговори
#7

Sudeći po vesti, komentarima i lajkovima na iste, otkad je b92 postao pročetnički?
Одговори
#8

(29-04-2019, 07:59 PM)ватхра Пише:  Sudeći po vesti, komentarima i lajkovima na iste, otkad je b92 postao pročetnički?
Можда се Веран Матић сетио где је некад радио. Blush
На крају ће остати само Знаци.нет...
Одговори
#9

Ovaj feljton, ili šta je već, je čini mi se, pisao neko ko nije previše u materiji. Ne poznaje dovoljno ni gradju koju prezentuje, ni službu kojom se bavi ni ciljeve, metode.. Ni prirodu odnosa sa drugim relevantnim telima u zemlji kao ni sa suparničkim službama..

Mnogo senzacionalizma.. Tresla se gora, rodio se miš.

Dobra stvar je što u ovom kontigentu dokumenata verovatno može da se nadje i nešto vredno pažnje.
Одговори
#10

U dlaku si opisao prvu poruku teme.

Jedno pitanje:
Kako zamišljate predaju Nemaca u Jugoslaviji Saveznicima? Kome bi se predavali i gde?
Одговори
#11

Predavali bi se savezničkim oficirima, četničko - angloameričkim snagama.
Želeli su da izbegnu zarobljavanje od Rusa i/ili partizana zbog nehumanog tretmana zarobljenika od strane pomenutih.

Naravno, uslov je bio da na tlu Jugoslavije bude dovoljno savezničkih snaga koje bi služile kao garancija i obezbedjenje zarobljenika kako bi se bezbedno (od Rusa) sproveli na teritoriju pod kontrolom demokratskih snaga.

Ali, umešala se (viša) politika.. Smile
Одговори
#12

Dobro, recimo na primer da se predalo hiljadu Nemaca kod Kruševca Krameru i Keseroviću. Šta bi oni radili sa tim zarobljenicima?
Одговори
#13

Upravo tako. NJima je i nudjena predaja (Krameru). Nije realizovana jer Kramer nije mogao da im da tražene garancije. On nije bio ni ovlašćen za to.
Za predaju je bilo potrebno relativno simboličan broj savezničkih snaga koje bi bile u stanju da nadgledaju zaštitu i sprovodjenje zarobljenika (ka Italiji).

U tom trenutku , oktobra 1944, sa Sovjetima već u Jugoslaviji, predaja Nemaca angloameričkim snagama bi proizvela ogroman politički problem i dovela u pitanje savezništvo sa Sovjetima.

Nije bilo političke volje u štabu u Italiji da se takva ideja realizuje.
Osim toga, nemačke snage na jugoistoku su bile korisna sila da uspore napredovanje Sovjeta ka zapadu. Da su se Nemci na Balkanu predali, Sovjeti bi 6 meseci ranije uleteli u Madjarsku, Austriju, Južnu Francusku.

I , eto III svetskog rata.
Одговори
#14

Ја стварно не могу да разумем на који начин мислите да се било каква јединица већа од вода могла предати савезничким официрима код четника. Ако претпоставимо да би се некако снашли за чување, смештај и храну заробљеника, што уопште не би било лако, не знам на који начин мислите да би могли да их евакуишу за Италију?

Савезничка команда Средоземља је по том питању дала своје мишљење 12. септембра: можемо да прихватимо предају немачких јединица само ако се дошетају сами до обале где бисмо могли да их прихватимо.

(30-04-2019, 10:56 PM)Chicot Пише:  Osim toga, nemačke snage na jugoistoku su bile korisna sila da uspore napredovanje Sovjeta ka zapadu. Da su se Nemci na Balkanu predali, Sovjeti bi 6 meseci ranije uleteli u Madjarsku, Austriju, Južnu Francusku.

Немачке снаге на Југоистоку су или разбијене код Београда, или су се повлачиле кроз Југославију све до почетка 1945. Никаквог утицаја нису имали на продор Совјета у Мађарску, који је био већ крајем септембра, а поготово не за 6 месеци.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним