Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Покољ муслимана у Фочи

(20-05-2018, 06:45 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(20-05-2018, 06:35 PM)Николај Пише:  После операције у бјелопољском срезу 5 - 10. јануара 1943. године, Павле Ђуришић је јавио да је у акцији убијено 400 муслиманских бораца и 1000 жена и деце. Тај извештај је коришћен као доказ против Драже на процесу 1946. године, и дан данас се узима као релевантан код писања о овим догађајима.

Питање за форумаше - колико је пописано муслиманских жртава у овом срезу до данас, за 1943. годину?
Нашао си податак? Мислим да има у оној Дедијеровој и Милетћевој књизи.

Ма јок, није то тако лако, овај баја пребројао лично. Баја

Ја ту тему озбиљно схватам.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Ајде, напиши...
Одговори

Према списку Музеја жртава геноцида из Београда (тј. допуни пописа из 1964. године), у 33 насеља бјелопољског среза /општине, у целој 1943. години убијено је 67 мушкараца муслимана и 62 жене муслиманке, укупно 129 лица.
Дакле, у целој 1943. години, не само у фебруару. Не наводи се изричито да су убијени од четника, али то је разумна претпоставка, макар за већину.

Милетић и Дедијер уопште немају списак страдалих за овај срез, него се као многи други задовољавају Ђуришићевим извештајем, јер је, с једне стране, то лакше него бројање, а са друге, одржава се заблуда о скоро 1500 убијених муслимана Бјелог Поља, само у том месецу. Исто је и код Чекића.

А посебна је пикантерија што сам нашао двадесетак од Павелића одликованих усташа на списку "четничких жртава из Горњег Борча", код поменутих аутора.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(20-05-2018, 09:23 PM)Николај Пише:  Према списку Музеја жртава геноцида из Београда (тј. допуни пописа из 1964. године), у 33 насеља бјелопољског среза /општине, у целој 1943. години убијено је 67 мушкараца муслимана и 62 жене муслиманке, укупно 129 лица.
Дакле, у целој 1943. години, не само у фебруару. Не наводи се изричито да су убијени од четника, али то је разумна претпоставка, макар за већину.

Милетић и Дедијер уопште немају списак страдалих за овај срез, него се као многи други задовољавају Ђуришићевим извештајем, јер је, с једне стране, то лакше него бројање, а са друге, одржава се заблуда о скоро 1500 убијених муслимана Бјелог Поља, само у том месецу. Исто је и код Чекића.

А посебна је пикантерија што сам нашао двадесетак од Павелића одликованих усташа на списку "четничких жртава из Горњег Борча", код поменутих аутора.

Зашто онда такав извештај Ђуришића? Је ли то прави извештај, или подметачина комуњара? Да ли је могуће да су пописане жртве које су пре рата живеле у бјелопољском срезу, а да у број жртава те акције улазе и муслимани из других крајева, који су се у том срезу затекли ( као избеглице нпр.)?
Одговори

Муслимани су углавном бежали у веће градске центре (Сарајево, Мостар, Н. Пазар...), јер ту четници нису имали контролу, а не у сеоске средине. Осим тога у бјелопољском срезу су вођене борбе још од лета 1941. године, тако да су муслимани могли само да беже са тог подручја, а не на то подручје. Овде је готово сигурно реч о муслиманима који су имали пребивалиште пре рата у том срезу (тачно се наводи у попису из ког су били села, када су убијени).

Ђуришићев извештај није фалсификован, аутентичан је. Ђуришић је волео да претерује, мање окршаје да представља као велике борбе, да би себи подигао цену. Претпостављам да је зато измислио тих 400 убијених непријатељских војника, да би изгледало да је вођена нека страшна битка, а број убијених цивила је вероватно прилагођавао овој првој цифри.

Одговори

Без обзира на касније грешке, тешко ми је да поверујем да је човек био толики идиот. Али, очигледно...
Одговори

Шта кажете о наводном извјештају који је Ђуришић упутио Дражи о покољу муслимана, а који је препун кроатизама?
Одговори

Ако мислиш на онај од 13. фебруара 1943. године, тај је фалсификован.

Одговори

Али је за Фочу попиcано преко 4500 убијених Муcлимана..
Иначе већ cам напомињао да cам за Фочу примјетио да је буквално у тим cпиcковима немогуће наћи Муcлимана/ку да cу убијени од четника а да имају преко 15 година..тј. cвако ко је је рођен поcле 1927. је убијен од четника а cви раније рођени cу убијени од неког другог (што је баш cупротно од Павловог наређења дјецу не убијати а борце убијати)

ево наcумично неки дио Фоче

[Слика: dfcbgnh.png]
Одговори

Да, али су фочанске муслимане махом убијали фочански Срби/четници, не Ђуришићеве трупе. Његови нису тада ни долазили у фочански срез, него чајнички, одакле су носили опљачкане ствари кући, па су закаснили на Неретву.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним